Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος που καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
Η απόφαση ελήφθη, επειδή οι ΗΠΑ απείχαν ενώ οι άλλες χώρες δεν πρόβαλαν βέτο.
Το ψήφισμα απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, ωστόσο δεν εξαρτά την κατάπαυση του πυρός από την απελευθέρωση των ομήρων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας βρισκόταν σε αδιέξοδο από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, καθώς δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Η κίνηση των ΗΠΑ σηματοδοτεί την αυξανόμενη απόκλιση θέσεων μεταξύ αυτών και του συμμάχου τους Ισραήλ σχετικά με την επίθεση στη Γάζα. Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ τα υπόλοιπα 15 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ.
Προηγουμένως είχαν εμποδίσει ψηφίσματα που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν λάθος, ενώ συνεχίζονται οι ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Όμως την Πέμπτη οι ΗΠΑ κατέθεσαν δικό τους σχέδιο, το οποίο για πρώτη φορά ζητούσε κατάπαυση του πυρός, σηματοδοτώντας μια σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στο Ισραήλ. Το σχέδιο εκείνο δεν πέρασε επειδή άσκησαν βέτο η Ρωσία και η Κίνα.
Αμερικανός απεσταλμένος στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η αμερικανική στάση και η απόφαση που πέρασε σημαίνει ότι η εκεχειρία στη Γάζα πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων. Η αμερικανική πλευρά έκανε επίσης γνωστό ότι οι ΗΠΑ απείχαν επειδή η απόφαση (το ψήφισμα) δεν καταδίκαζε την Χαμάς.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα αποτελεί έργο των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου, τα οποία διαπραγματεύτηκαν όλο το Σαββατοκύριακο με τις ΗΠΑ επιχειρώντας να αποφύγουν μια νέα αποτυχία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σε άλλο σημείο του, το ψήφισμα ζητά την «άρση όλων των εμποδίων» στην ανθρωπιστική βοήθεια.
«Η στήριξη των ΗΠΑ σε αυτούς τους στόχους δεν είναι μονάχα ρητορική. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να τους κάνουμε πραγματικότητα στο πεδίο μέσω της διπλωματίας, διότι γνωρίζουμε ότι μονάχα μέσω της διπλωματίας μπορούμε να προωθήσουμε αυτήν την ατζέντα», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
«Μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως με την απελευθέρωση του πρώτου ομήρου και επομένως πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στη Χαμάς για να κάνει αυτό ακριβώς», συμπλήρωσε.
Το Συμβούλιο, βαθιά διχασμένο στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα εδώ και χρόνια, δεν είχε καταφέρει έως τώρα να υιοθετήσει από την 7η Οκτωβρίου επ’ αυτού του θέματος παρά μόνο δύο ψηφίσματα (εκ των οκτώ που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία), κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα: έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου, η είσοδος βοήθειας στη Γάζα, που βρίσκεται υπό πολιορκία, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής και ο λιμός πλανάται.
Το νέο ψήφισμα καταδικάζει επίσης «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», όμως χωρίς να αναφέρει τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, στην πλειονότητα τους αμάχων, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων του Ισραήλ.
Η Γκρίνφιλντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, διότι δεν συμφωνούσαν με τα πάντα στο κείμενο και το ψήφισμα δεν περιείχε μια καταδίκη της Χαμάς.