Αργή και σταθερή η ταχύτητα της λάβας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης
Μετά την νέα έκρηξη του ηφαιστείου στην χερσόνησο Ρέικιανες και με την λάβα να πλησιάζει το Γκρίνταβικ, η νότια Ισλανδία έχει πλέον κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, είναι η πιο ισχυρή έκρηξη από όσες έχουν σημειωθεί από το 2021.
Συγκεκριμένα, το ηφαίστειο εξερράγη γύρω στις 8:30 το βράδυ του Σαββάτου. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi και τη Blue Lagoon, ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας.
Ενδείξεις είχε λάβει η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας είπε ότι είχε λάβει ενδείξεις για πιθανή έκρηξη μόνο περίπου 40 λεπτά πριν συμβεί με το γραφείο να στέλνει την πρώτη του προειδοποίηση λίγο πριν ξεκινήσει η έκρηξη.
Σημειώνεται ότι η λάβα δεν έχει μετακινηθεί πολύ από το πρωί της Κυριακής (17/3) και ήταν περίπου 200 μέτρα από τον σωλήνα. Οι ειδικοί παρακολούν την ταχύτητα της λάβας, η οποία ήταν «αργή και σταθερή από σήμερα το πρωί», ανέφερε το γραφείο.
Τι ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας
Το πρωί της Κυριακής, η Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν δύο σωλήνες που μετέφεραν ζεστό νερό από το γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi σε σπίτια στη χερσόνησο.
Μάλιστα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, λάβα κύλησε πάνω από έναν δρόμο προς έναν σωλήνα διανομής νερού από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ενημέρωση από το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο.
Μεγαλύτερη έκρηξη από το 2021 – Οι ανησυχίες των μετεωρολόγων
Τέλος, η έκρηξη ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη από τις επτά που έχουν συμβεί στη χερσόνησο του Ρέικιανες από το 2021, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων από τον Δεκέμβριο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Πριν από αυτό, ήταν αδρανές για 800 χρόνια.
Πάντως, οι μετεωρολόγοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι εάν η λάβα συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο ρυθμό, θα μπορούσε να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό με την επαφή μεταξύ λάβας και νερού να μπορεί να δημιουργήσει μικρές εκρήξεις και επικίνδυνα αέρια.