Έντονες πιέσεις ασκεί η Δύση στην Μόσχα με την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία προκειμένου να καλύψει την υστέρηση της Γαλλίας στην ενίσχυση του πολεμικού μετώπου με όπλα και πολεμοφόδια. Ωστόσο, τα γαλλικά σχέδια συναντούν την αντίδραση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.
Προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει αντίμετρα μετά την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές για την εθνική της ασφάλεια.
«Θα παρακολουθούμε στενά τι θα κάνει η Σουηδία σε αυτό το επιθετικό στρατιωτικό μπλοκ, πώς θα εκπληρώσει τον ρόλο της ως μέλος (του ΝΑΤΟ)… και αναλόγως θα διαμορφώσουμε την απάντησή μας, με αντίμετρα στρατιωτικής-τεχνικής και άλλης φύσεως», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Επισημαίνοντας ότι η αδέσμευτη πολιτική που ακολουθούσε η Σουηδία ήταν σημαντικός παράγοντας σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της σταθερότητας στη Βόρεια Ευρώπη, η Ζαχάροβα υποστήριξε πως η προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ θα υπονομεύσει την κυριαρχία της.
«Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνοδεύεται από τη συνεχιζόμενη καλλιέργεια αντιρωσικής υστερίας στη χώρα, την οποία δυστυχώς ενθαρρύνει η σουηδική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά η κύρια πηγή της βρίσκεται στο εξωτερικό. Δεν είναι οι ίδιοι οι Σουηδοί που κάνουν την επιλογή αυτή. Αυτή η επιλογή έγινε (από άλλους) για τους Σουηδούς», είπε η Ζαχάροβα.
Σε απροσδιόριστα «αντίμετρα» της Μόσχας, ανάλογα με το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων στο έδαφος της Σουηδίας, είχε αναφερθεί εξάλλου η ρωσική πρεσβεία στην Στοκχόλμη μέσω ανάρτησής της χθες Τρίτη στο Telegram.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον σχολίασε ότι τα ρωσικά σχόλια δεν προκαλούν έκπληξη. «Τα ίδια έλεγαν όταν η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ», είπε ο Κρίστερσον κατά την επίσκεψή του στην πόλη Τρολχέταν.
«Είναι γνωστό ότι στη Ρωσία δεν αρέσει που η Σουηδία ή/και η Φινλανδία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά εμείς αποφασίζουμε», συμπλήρωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός. Ο Κρίστερσον είπε ότι η Σουηδία «είναι σε επαγρύπνηση» για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας. «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και παρακολουθούμε τι κάνουν», διαβεβαίωσε.
Σύμμαχοι του Πούτιν λένε στον Μακρόν: Όσα γαλλικά στρατεύματα στείλετε στην Ουκρανία θα έχουν την τύχη του στρατού του Ναπολέοντα
Οι σύμμαχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησαν σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο ότι όσα στρατεύματα σταλούν στην Ουκρανία θα έχουν το ίδιο τέλος με τη Μεγάλη Στρατιά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, που γνώρισε βαριά ήττα στην Ρωσία το 1812.
Ο Μακρόν τη Δευτέρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες στρατεύματα στην Ουκρανία, αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το στάδιο.
Οι δηλώσεις του ώθησαν μια σειρά από άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, να δηλώσουν ότι δεν έχουν τέτοια σχέδια. Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα ήταν αναπόφευκτη εάν τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έστελναν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε ότι ο Μακρόν φαίνεται να βλέπει τον εαυτό του ως Ναπολέοντα και τον προειδοποίησε να μην ακολουθήσει τα βήματα του Γάλλου αυτοκράτορα.
«Για να διατηρήσει την προσωπική του εξουσία, ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι καλύτερο από το να πυροδοτήσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Οι πρωτοβουλίες του γίνονται επικίνδυνες για τους πολίτες της Γαλλίας», ανέφερε ο Βολόντιν στο επίσημο κανάλι του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και πρόσθεσε: «Πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις, θα ήταν σωστό ο Μακρόν να θυμηθεί πώς τελείωσε για τον Ναπολέοντα και τους στρατιώτες του, περισσότεροι από 600.000 από τους οποίους έγιναν πεσόντες στην υγρή γη».
Η εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812 σημείωσε αρχικά ταχεία πρόοδο και κατέλαβε τη Μόσχα. Αλλά οι ρωσικές τακτικές ανάγκασαν τη Μεγάλη Στρατιά του (Grande Armee) σε υποχώρηση και εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες του πέθαναν από τις ασθένειες, την πείνα και το κρύο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Ωστόσο, η δήλωση του Μακρόν χαιρετίστηκε από ορισμένους εκτός Ρωσίας, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Όμως ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι ο Μακρόν έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις μεγαλείου και ότι η δήλωσή του ήταν ένα παράδειγμα του πόσο ελαττωματική είχε γίνει η δυτική πολιτική σκέψη.
«Οι μικροπρεπείς και τραγικοί κληρονόμοι του Βοναπάρτη, προσπαθώντας να φορέσουν τις χρυσές επωμίδες που ξηλώθηκαν πριν από 200 χρόνια, επιθυμούν εκδίκηση με ναπολεόντειο μέγεθος και εκστομίζουν άγριες και εξαιρετικά επικίνδυνες ανοησίες», είπε.
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν εκσυγχρονιστής μεταρρυθμιστής, έχει μεταμορφωθεί μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε «γεράκι». Έχει προβεί σε μια σειρά πολεμικών δηλώσεων, επιτιθέμενος στη Δύση και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής αποκάλυψης εάν ξεπεραστούν ορισμένες κόκκινες γραμμές.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η δήλωση του Μακρόν αποκάλυψε ότι άλλες δυτικές χώρες, σε αντίθεση με τον Μακρόν, κατανοούν τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
«Οι ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δήλωσαν γρήγορα ότι δεν σχεδίαζαν και δεν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο. Αυτό δείχνει ότι κατανοούν τον κίνδυνο», είπε η Μαρία Ζαχάροβα.
ΕΕ: 8 χώρες ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική δικαιοσύνη για τον θάνατο του Ναβάλνι
Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα να επιβληθούν κυρώσεις στους εισαγγελείς, τα δικαστήρια και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους της Ρωσίας για τον θάνατο νωρίτερα αυτόν τον μήνα του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, όπως προκύπτει από επιστολή που έχει στην διάθεσή του το πρακτορείο Reuters.
Η επιστολή, που εστάλη στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Ρουμανίας.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιστολή υποστηρίζεται επίσης από την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Δανία, με αποτέλεσμα η συνολική υποστήριξη να ανέρχεται σε 12 χώρες.
«Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι μια ακόμη ένδειξη της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία. Αυτό απαιτεί συλλογική δράση», αναφέρει η επιστολή των υπουργών Εξωτερικών.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα ισχυρό ενδεχόμενο για ένα ξεχωριστό καθεστώς κυρώσεων ειδικά για τη Ρωσία, σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη χώρα», αναφέρεται στην επιστολή.
«Το νέο καθεστώς θα παρέχει μια σταθερή νομική βάση για την καταγραφή ατόμων από τον κατασταλτικό κρατικό μηχανισμό της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων όσων εμπλέκονται σε αποφάσεις με πολιτικά κίνητρα κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και την επακόλουθη κράτησή τους, όπως οι αρμόδιοι εντός της δικαστικής αλυσίδας (εισαγγελείς, δικαστήρια σωφρονιστικά καταστήματα)», αναφέρεται στην επιστολή.