Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν γίνει οικείο θέαμα στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, το 2024 έχει χαρακτηριστεί μέχρι στιγμής από ασυνήθιστα εκτεταμένες εκδηλώσεις θυμού, από το Βέλγιο έως τη Βουλγαρία, με τρακτέρ να κλείνουν δρόμους και αυτοκινητόδρομους της πόλης και αγρότες να συγκρούονται με την αστυνομία.
Ο κατάλογος των θεμάτων είναι μακρύς και, ενώ ορισμένα προβλήματα αφορούν συγκεκριμένα μεμονωμένες χώρες, υπάρχουν αρκετά που έχουν ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα και ανάγκασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητήσουν συμβιβασμό με τους διαδηλωτές.
Οι αγρότες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάχονται εδώ και καιρό με τους κανονισμούς και τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ για τη γεωργική παραγωγή.
Υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα φθηνά αγαθά που εισάγονται στην ΕΕ, εν μέρει επειδή οι ξένοι εξαγωγείς δεν χρειάζεται να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανονισμούς.
Οι διαδηλωτές επισημαίνουν τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία της Ένωσης με τη Mercosur, μια κοινή αγορά για τις χώρες της Νότιας Αμερικής, ως ιδιαίτερο σημείο ανησυχίας.
Ο ρόλος του πολέμου στην Ουκρανία
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τους αγρότες σε πολλά μέτωπα.
Η ενεργειακή κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους των καυσίμων και συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού.
Οι κυβερνήσεις παρενέβησαν για να διατηρήσουν τις τιμές των τροφίμων υπό έλεγχο, γεγονός που περιόρισε τα κέρδη των αγροτών.
Ο πόλεμος μεταξύ δύο μεγάλων εξαγωγέων λιπασμάτων προκάλεσε επίσης προβλήματα προμήθειας λιπασμάτων και άνοδο των τιμών.
Επιπλέον, η ΕΕ διέκοψε τους εισαγωγικούς δασμούς για τις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας για να βοηθήσει στη διατήρηση της οικονομίας της, η οποία τελικά πλημμύρισε τις αγορές της ΕΕ με φθηνά ουκρανικά προϊόντα.
Οι αγρότες τάχθηκαν επίσης κατά της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, πιστεύοντας ότι πολλές από τις προτάσεις της για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα προς το ζην.
Αρκετά κράτη μέλη κινήθηκαν για να τερματίσουν τις επιδοτήσεις για το γεωργικό ντίζελ, να ελέγξουν τη χρήση γης και νερού και να μειώσουν τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τις εκπομπές, μεταξύ άλλων μέτρων.
Ωστόσο, ο γεωργικός τομέας έχει δει επίσης πολύ άμεσο αντίκτυπο από την κλιματική αλλαγή, που κυμαίνεται από πλημμύρες έως ξηρασίες και πυρκαγιές.
Προβλήματα εφοδιασμού
Αντιμέτωποι με την έκταση των διαμαρτυριών των αγροτών και τις διακοπές εφοδιασμού τροφίμων που αδειάζουν όλο και περισσότερο τα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι ευρωπαίοι πολιτικοί έκαναν παραχωρήσεις.
Η ΕΕ ανέστειλε το σχέδιό της για μείωση στο ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030, υποσχόμενη ανανέωση των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους. Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ μίλησαν κατά της συμφωνίας της Mercosur, με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος είπε ότι οι κανονισμοί του μπλοκ της Νότιας Αμερικής «δεν είναι σύμφωνοι με τους δικούς μας».
Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, αποσύρουν επίσης τους προγραμματισμένους φόρους ντίζελ ή σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων.
Το αν αυτά τα μέτρα θα κάνουν αρκετά για να σταματήσουν την αναζωπύρωση των διαμαρτυριών λίγους μήνες στη συνέχεια δεν θα φανεί ακόμη.
www.bankingnews.gr