Παγκόσμιας σημασίας ήταν η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson και δημοσιοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 9/2/2024, λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία (24/2/2022).
Είναι μία ιστορική νίκη της αλήθειας, καθώς για πρώτη φορά δόθηκε από Δυτικό και δη Αμερικανό δημοσιογράφο η δυνατότητα στον Ρώσο ηγέτη να ξετυλίξει το κουβάρι των γεγονότων και να εξηγήσει στους πολίτες της Δύσης τι τον ώθησε στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας και όχι μόνο.
Σε μία συνέντευξη, που προκάλεσε πανικό σε ΗΠΑ και ΕΕ, ο Ρώσος ηγέτης μίλησε για όλα στον δημοσιογράφο ο οποίος έδωσε τιτάνιο αγώνα για τη συνάντηση αυτή.
Ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε πως είναι αδύνατη εξ’ορισμού η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκτίμησε πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει συμφωνία.
Η πρώτη ερώτηση, η διάψευση και το… talk show
Ο Carlson, όπως συνηθίζει, επιχείρησε με την πρώτη του ερώτηση, να προκαλέσει τον συνομιλητή του και να δώσει άμεσα ενδιαφέρον στη συζητηση.
«Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 απευθυνθήκατε στην χώρα σας και είπατε ότι με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ξαφνικά να επιτεθούν στη Ρωσία.
Για τους Αμερικάνους αυτό φαντάζει παρανοϊκό.
Γιατί πιστεύετε ότι η Αμερική είναι ικανή να σας φέρει ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα» ήταν η πρώτη ερώτηση του Αμερικάνου δημοσιογράφου, με τον Ρώσο πρόεδρο να απαντά: «Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο».
Και ο Putin πέρασε στην αντεπίθεση.
«Έχουμε ένα talk show ή μια σοβαρή συζήτηση» ρώτησε ο Ρώσος πρόεδρος, τοποθέτηση που ο Carlson θεώρησε ως αστείο και γέλασε.
Από εκείνη τη στιγμή, η συζήτηση πήρε άλλο τόνο και η συνέντευξη εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη που έχει πάρει έως σήμερα ο Tucker Carlson.
Στη συνέχεια ο Putin αναφέρθηκε εκτενώς σε ιστορικά γεγονότα για τις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, για το Κίεβο που υπήρξε η πρωτεύουσα του πρώτου ρωσικού κράτους και για την επανένωση των εδαφών.
Το ναι του Bill Clinton που έγινε όχι για την ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ
Φτάνοντας στον 20ο αιώνα και στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Putin αναφέρθηκε και σε μια συνομιλία που είχε με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Bill Clinton σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.
«Σε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Bill Clinton, ο οποίος επρόκειτο να αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ, ακριβώς εδώ, στο διπλανό δωμάτιο, ο ένας δίπλα στον άλλο, του έκανα την εξής ερώτηση:
Bill, τι πιστεύεις για το εάν η Ρωσία έθετε το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ;
Είναι δυνατό;
Αυτός ξαφνικά μου είπε: Είναι ενδιαφέρον, πιστεύω πως ναι.
Το βράδυ, όταν συναντηθήκαμε στο δείπνο μου είπε: Μίλησα με τους δικούς μου και με την ομάδα μου.
Όχι τώρα, αυτό είναι αδύνατο» ήταν η απάντηση του Clinton, ανέφερε ο Putin, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλες διαπραγματεύσεις, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως οι ΗΠΑ παρά τις δηλώσεις φιλίας, είχαν υποστηρίξει τρομοκράτες στον Καύκασο.
Μια ακόμα συμφωνία…. που έμεινε στα χαρτιά
Στο ίδιο πλαίσιο ο Putin αναφέρθηκε στην πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο η Μόσχα το θεώρησε ως απειλή για την ασφάλεια της.
Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος, είπε πως πρότεινε στην Ουάσινγκτον να δημιουργηθεί μια κοινή ομπρέλα αντιπυραυλικής άμυνας.
«Τους λέω φανταστείτε αν λύσουμε μαζί ένα τέτοιο παγκόσμιο στρατηγικό ζήτημα στον τομέα της ασφάλειας.
Ο κόσμος θα αλλάξει.
Πιθανότατα θα έχουμε διαφωνίες, πιθανώς οικονομικές ακόμη και πολιτικές, αλλά θα αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση στον κόσμο.
Τότε ο υπουργός Άμυνας Robert Gates, ο πρώην διευθυντής της CIA και η υπουργός Εξωτερικών Condoleezza Rice ήρθαν εδώ, σε αυτό το γραφείο όπου μιλάμε τώρα.
Κάθισαν εδώ, σε αυτό το τραπέζι.
Και μου είπαν: ναι, το σκεφτήκαμε, συμφωνούμε.
Λέω: Δόξα τω Θεώ, είναι υπέροχο.
Μα με κάποιες εξαιρέσεις….» υποστήριξε ο Putin, τοποθέτηση που προκάλεσε την παρέμβαση του Carlson.
«Οπότε οι Αμερικανοί πρόεδροι πήραν κάποιες αποφάσεις δύο φορές και μετά οι ομάδες τους εκτροχίασαν τα πάντα;» η ερώτηση του Αμερικάνου δημοσιογράφου.
«Ακριβώς έτσι.
Στο τέλος, μας απομάκρυναν» υπογράμμισε ο Putin.
Έγινε πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 με την παρέμβαση της CIA
Στη συνέχεια ο Putin ξεδίπλωσε τα γεγονότα στην Ουκρανία από το Maidan του 2004, την κυβέρνηση του Yushenko, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, όπου η Ουκρανία και η Γεωργία προκλήθηκαν στο ΝΑΤΟ, την άνοδο στην εξουσία του Yanukovych και το αιματηρό πραξικόπημα του 2014.
Οι ΗΠΑ πυροδότησαν το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία με την ανατροπή του τότε προέδρου Yanukovych με τη στενή συνεργασία της ΕΕ για να πλήξουν τη Ρωσία.
Πριν από το πραξικόπημα είχαμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία.
Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ξεκάθαρα οργανώθηκε από τη CIA είπε ο Putin κάνοντας λόγο για λάθος υπολογισμό και της ρωσικής ηγεσίας.
Η νέα ηγεσία στην Ουκρανία άρχισε τις επιθέσεις στο Donbass εναντίον του άμαχου πληθυσμού με πυροβολικό και αεροπορία ενώ το ΝΑΤΟ υποσχόταν να ανοίξει τις πόρτες του στο ουκρανικό καθεστώς.
Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς, αυτό μπορούσε να καταστρέψει και την ίδια τη Ρωσία ενώ δεν ήταν δυνατό να αφήσουμε τους Ρώσους αδελφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών στο Donbass, πρόσθεσε.
Ο Putin σημείωσε ότι ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Viktor Yanukovych είχε συμφωνήσει σε πρόωρες εκλογές αλλά οι πραξικοπηματίες είχαν άλλα σχέδια και τη στήριξη ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Τότε παρενέβη η CIA και όπως παραδέχθηκαν οι Αμερικανοί με οικονομική στήριξη 5 δισεκ. δολαρίων εδραίωσαν το πραξικόπημα στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος ηγέτης.
Εάν δεν είχε συμβεί αυτή η εξέλιξη δεν θα ακολουθούσε η αιματηρή σειρά των γεγονότων που είναι πλέον γεγονός καθώς οι πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ είχαν συμφωνήσει στα νέα σύνορα, πρόσθεσε.
Η μη τήρηση των Συμφωνιών του Minsk
Στην πορεία ακολούθησαν οι Συμφωνίες του Minsk τις οποίες η Ουκρανία δεν τήρησε ποτέ έχοντας τη συναίνεση της ΕΕ.
Εξάλλου όπως παραδέχθηκαν οι πρώην ηγέτες Γαλλίας (Hollande) και Γερμανίας (Merkel) οι Συμφωνίες υπεγράφησαν απλώς για να κερδίσει ο ουκρανικός στρατός χρόνο και να προετοιμαστεί για μία σύρραξη με τη Ρωσία, υπογράμμισε ο Putin.
Σε ερώτηση του Carlson, εάν εξάντλησε όλα τα διπλωματικά μέσα πριν η Ρωσία αναλάβει στρατιωτική δράση, ο Putin δήλωσε πως η Μόσχα ήταν προσηλωμένη στις Συμφωνίες του Minsk ακόμη και έτοιμη για υποχωρήσεις στο Donbass αλλά η Δύση, όπως είπε, λάβει τις αποφάσεις της.
Η Δύση με την Ουκρανία το 2014 ξεκίνησαν τον πόλεμο και εμείς το 2022 αρχίσαμε την προσπάθεια για να τον σταματήσουμε (σ.σ. ειδική στρατιωτική επιχείρηση).
ΗΠΑ και ΕΕ οδήγησαν τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης σε ναυάγιο – Στόχος μας η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας
Μόλις άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση το 2022 η Ρωσία ήταν έτοιμη για διαπραγματεύσεις με σκοπό την ειρηνική επίλυση της κρίσης και αυτό φάνηκε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.
Τότε οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στην ΕΕ μας είπαν ότι δεν είναι σωστό να διεξάγονται συζητήσεις με τα ρωσικά στρατεύματα έξω από το Κίεβο και τα αποσύραμε.
Αλλά η Δύση είχε λάβει τις αποφάσεις της, τόνισε με νόημα ο Putin ο οποίος ξεκαθάρισε πως η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας παραμένει βασικός στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Η Ουκρανία, στη σημερινή της μορφή, είναι ένα τεχνητό κράτος που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης, σημείωσε.
«Έχουμε κάθε λόγο να επιβεβαιώσουμε ότι η Ουκρανία είναι ένα τεχνητό κράτος που διαμορφώθηκε κατά τη θέληση του Stalin», είπε.
Το ιστορικό λάθος Biden
Να σημειωθεί ότι ο Putin δεν απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν η Ρωσία είναι ευχαριστημένη με τα εδάφη που έχει προσαρτήσει.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων υπενθύμισε ότι ο Volodymyr Zelensky τις έχει απαγορεύσει και νομοθετικά.
Ο Putin απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου υπογράμμισε πως έχει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Και τότε όπως είπε ο Putin του είπε τα εξής: Κάνεις λάθος ιστορικών διαστάσεων με το να υποστηρίζεις τον καθένα στην Ουκρανία.
Εάν θέλετε να μάθετε τι απάντησε ο Biden τόσο για αυτό όσο και για τα πυρηνικά όπλα ρωτήστε τον ίδιο.
Ως απάντηση στις ΗΠΑ βελτιώνουμε καθημερινά τα υπερηχητικά μας όπλα
Η Μόσχα βελτιώνει συνεχώς τα υπερηχητικά της συστήματα κρούσης, τα οποία δημιουργήθηκαν ως απάντηση στις ενέργειες της Δύσης, υπογράμμισε.
«Δημιουργήσαμε υπερηχητικά συστήματα με διηπειρωτικό βεληνεκές και συνεχίζουμε να τα αναπτύσσουμε.
Τώρα είμαστε μπροστά από όλους, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες χώρες όσον αφορά την ανάπτυξη συστημάτων υπερηχητικών κρούσεων. Και τα βελτιώνουμε κάθε μέρα».
Σύμφωνα με τον Putin, δεν ήταν η Μόσχα που αρνήθηκε να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
«Δεν ήμασταν εμείς. Προτείναμε να πάμε από την άλλη πλευρά και μας απωθήσανε», τόνισε.
Η Δύση φοβάται περισσότερο μία ισχυρή Κίνα, παρά μία ισχυρή Ρωσία
Η Δύση φοβάται περισσότερο μια οικονομικά ισχυρή Κίνα παρά μια ισχυρή Ρωσία, τόνισε ο Putin.
«Η Δύση φοβάται μια ισχυρή Κίνα περισσότερο από ότι φοβάται μια ισχυρή Ρωσία, επειδή η Ρωσία έχει 150 εκατομμύρια κατοίκους και η Κίνα έχει 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό.
Και η οικονομία της αναπτύσσεται αλματωδώς, ή 5% ετησίως», σημείωσε.
Διαφώνησε με την εκτίμηση του Carlson ότι η Δύση φοβόται περισσότερο μια ισχυρή Ρωσία παρά μια ισχυρή Κίνα.
Σε ερώτηση εάν ο ίδιος ανησυχεί για τυχόν επεκτατική πολιτική της Κίνας στο μέλλον, τόνισε ότι αυτό που βλέπει είναι η ειρηνική εξωτερική πολιτική του Πεκίνου,
«Είμαστε γείτονες με την Κίνα. Δεν μπορείτε να επιλέξετε γείτονες, όπως δεν μπορείτε να επιλέξετε στενούς συγγενείς», συνέχισε προσθέτοντας ότι τα δύο κράτη μοιράζονται κοινά σύνορα περίπου 1.000 χιλιομέτρων και «έχουν αιώνες ιστορία συνύπαρξης”.
«Η φιλοσοφία της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας δεν είναι επιθετική. Το δόγμα της είναι να αναζητά πάντα συμβιβασμούς.
Και μπορούμε να το δούμε αυτό», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το σαμποτάζ τους αγωγούς Nord Stream πραγματοποιήθηκε από τη CIA
Όταν ρωτήθηκε εάν ξέρει ποιος ανατίναξε τους αγωγούς ο Ρώσος ηγέτης απάντησε γελώντας: «Σίγουρα».
Όταν ο δημοσιογράφος απάντησε ότι ήταν απασχολημένος εκείνη την ημέρα, ο Putin είπε: «Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε άλλοθι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι».
«Ξέρετε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ο κόσμος λέει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αναζητήστε κάποιον που ενδιαφέρεται», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για κάποιον που ενδιαφέρεται, αλλά και για κάποιον που έχει δυνατότητες, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας να πραγματοποιήσουν μία τέτοια έκρηξη.
Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να συνδεθούν.
Ποιος ενδιαφέρεται και ποιος είναι ικανός να το κάνει;».
Δεν θα επιτεθούμε σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ
Στέλνοντας μήνυμα κατά της ρωσοφοβίας ο Putin ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε ονομαστικά σε Πολωνία, Λετονία.
«Ο ρωσικός λαός θα ενωθεί ξανά»
Ο Ρώσος πρόεδρος στην αρχή της συνέντευξής του και έπειτα από μία μικρή ιστορική αναδρομή, σημείωσε πως η Δύση νομίζει ότι οι μάχες στην Ουκρανία έχουν χωρίσει για πάντα ένα μέρος του ρωσικού λαού από το άλλο, αλλά η επανένωση θα συμβεί.
Δύσκολο να νικήσεις τις ΗΠΑ… στον πόλεμο της προπαγάνδας
Ο Putin υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολο να νικήσει κανείς τις ΗΠΑ στον πόλεμο της προπαγάνδας, καθώς όπως υπογράμμισε οι Αμερικάνοι ελέγχουν όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου και πάρα πολλά ευρωπαϊκά.
Εμείς θα εκθέσουμε τις θέσεις μας βάσει των δικών μας πηγών πληροφοριών, αλλά δεν θα επιτύχουμε αποτελέσματα, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο πολυπολικός κόσμος
Στην ερώτηση του Tucker Carlson για το τι είναι ο πολυπολικός κόσμος, ο Putin είπε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει ενωμένος, δεδομένου ότι η ασφάλεια είναι κοινή και δεν αφορά μόνο το «χρυσό δισεκατομμύριο».
«Τα πάντα αλλάζουν, ακόμα και η θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή.
Είναι κάτι που απλά οι δυτικές ελίτ δεν θέλουν να το παραδεχθούν» υποστήριξε ο Putin.
Δεν θα αλλάξει κάτι με αλλαγή προέδρου στις ΗΠΑ
Μια αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ από μόνη της δεν θα επηρεάσει τη στάση των Αμερικανών έναντι της Ρωσίας, τόνισε ο Putin
«Μόλις με ρώτησες αν κάποιος άλλος ηγέτης έρχεται και αλλάξει κάτι;
Δεν αφορά την προσωπικότητα του ηγέτη. Είναι η νοοτροπία των ελίτ», είπε.
Τόνισε ότι «δεν πρόκειται για τον ηγέτη.
Δεν αφορά την προσωπικότητα ενός συγκεκριμένου ατόμου», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος αν και εξήρε το άτομο του Donald Trump.
Θα υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία
«Καταλαβαίνω ότι μπορείτε να μου πείτε ότι είναι λάθος μας που εντατικοποιήσαμε τις ενέργειες και με την βοήθεια των όπλων, αποφασίσαμε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο, που όπως σας είπα, άρχισε το 2014.
Αλλά θα σας πάω ακόμα πιο πίσω…, εκεί που ήδη σας μίλησα.
Ας πάμε πίσω στο 1991, όταν μας υποσχέθηκαν ότι δεν θα επεκταθεί το ΝΑΤΟ.
Ας πάμε πίσω στο 2008, όταν άνοιξαν τις πύλες του ΝΑΤΟ.
Ας πάμε πίσω στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, όπου αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.
Ας πάμε πίσω, τότε που άρχισαν να εμφανίζονται στο έδαφος της Ουκρανίας βάσεις του ΝΑΤΟ, τότε που άρχισαν Αμερικάνοι και Βρετανοί να αναπτύσσουν βάσεις στο έδαφος της Ουκρανίας, δημιουργώντας απειλές για εμάς.
Ας πάμε πίσω στο πραξικόπημα που έγινε στην Ουκρανία το 2014.
Δεν βγάζει νόημα, έτσι δεν είναι;
Μπορεί ο ένας να πετά το μπαλάκι στον άλλο ατελείωτα.
Αλλά αυτοί είναι που σταμάτησαν τις διαπραγματεύσεις.
Λάθος;
Ναι.
Διορθώστε το.
Εμείς είμαστε έτοιμοι.
Αργά ή γρήγορα θα καταστεί εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Ουκρανία.
Οι σχέσεις μεταξύ των λαών θα αποκατασταθούν.
Θα πάρει αρκετό καιρό, αλλά θα συμβεί» επισήμανε ο Vladimir Putin.
Έσπασε τα κοντέρ η συνέντευξη Putin στον Carlson: Πάνω από 70 εκατ. views σε 9 ώρες
Κάθε ρεκόρ θέασης φαίνεται πως «σπάει» η συνέντευξη του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στον Αμερικάνο δημοσιογράφο, Tucker Carlson.
Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 70 εκατομμύρια views μέσα στις πρώτες 9 ώρες από τη δημοσίευση της συνέντευξης.
Παράλληλα, έχουν γίνει περισσότερα από 597.000 likes ενώ το βίντεο της συνέντευξης έχει ήδη περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια views στο Youtube.
Αναφέρεται μάλιστα πως έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο αντιδράσεις των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Κρεμλίνο: Δεκάδες τα αιτήματα για συνέντευξη Putin από διεθνή ΜΜΕ
Στον απόηχο της συνέντευξης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι έχει λάβει δεκάδες αιτήματα από διεθνή – και κυρίως δυτικά – ΜΜΕ για μια συνέντευξη με τον Ρώσο πρόεδρο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov τα αιτήματα προέρχονται από μέσα ενημέρωσης από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Αυστραλία.
Όπως είπε ο Peskov, αυτή τη στιγμή και για προφανείς λόγους ο Ρώσος πρόεδρος είναι αδύνατο να δώσει μια ακόμα συνέντευξη, αναφέροντας ωστόσο πως το Κρεμλίνο λαμβάνει υπόψη όλα αυτά τα αιτήματα.
Ritter (πρώην CIA): Οδικός χάρτης για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας η συνέντευξη Putin
Οδικό χάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσία χαρακτήρισε τη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στον Αμερικάνο δημοσιογράφο, Tucker Carlson, ο πρώην αναλυτής της CIA, Scott Ritter.
«Η συνέντευξη παρέχει έναν οδικό χάρτη για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Χ ο Ritter, ο οποίος υποστηρίζει πως Putin και Carlson είχαν μια συναρπαστική συνομιλία, κατά την οποία ο Putin εξέφρασε αρκετά βασικά στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της Δύσης στην κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Η συνέντευξη του Putin είχε διάρκεια 2 ώρες και 6 λεπτά, κατά την οποία απάντησε σε 60 ερωτήσεις.
CNN: Τεράστια νίκη προπαγάνδας του Putin
«Είναι προφανές τώρα γιατί ο Vladimir Putin παραχώρησε συνέντευξη στον Tucker Carlson.
Κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον ωρών, ο πρώην παρουσιαστής του Fox News που έχει εξελιχθεί σε σχολιαστή στο Διαδίκτυο, απέφυγε σε μεγάλο βαθμό να αμφισβητήσει τον Ρώσο αυταρχικό ηγέτη, του οποίου ο βίαιος πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στον αδικαιολόγητο θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Όσοι περίμεναν μια σκληρή αναμέτρηση, θα είναι σίγουρα απογοητευμένοι από αυτήν την μακροσκελή και μπερδεμένη συνέντευξη, κατά την οποία ακόμα και ο ίδιος ο Tucker φαινόταν αρκετές φορές, χαμένος» υποστηρίζει το CNN σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου.
«Αντί να πιέζει τον Putin για πολλά υπό εξέταση θέματα, συμπεριλαμβανομένων των αξιόπιστων κατηγοριών ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία καθώς και για την φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, ο Carlson έδωσε στον απολυταρχικό ηγέτη μια ελεύθερη γραμμή… για να χειραγωγήσει το κοινό και να πει τη δική του εκδοχή για την ιστορία, όσο παραπλανητική κι αν αυτή ήταν.
Μερικές φορές, φάνηκε πως ο Putin έκανε μαθήματα ιστορίας στον Carlson, ο οποίος κοιτούσε σαστισμένος.
Για να το θέσουμε πιο ξεκάθαρα, ο Carlson παρείχε στον Putin μια πλατφόρμα για να διαδώσει την προπαγάνδα του σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο με ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο των ισχυρισμών του» επισημαίνει το CNN.
«Αυτό που βλέπετε παρακολουθώντας τα πρώτα 45 λεπτά είναι ότι αυτή είναι η πλατφόρμα του Προέδρου Putin» υποστηρίζει η Clarissa Ward, επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτρια του CNN.
«Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή της συνέντευξης ότι ο Carlson δεν είχε τον έλεγχο» επισημαίνει το CNN, τονίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο Carlson τροφοδότησε ακόμα περισσότερο το αφήγημα του Putin.
«Για παράδειγμα, ο Putin παρουσίασε μια παράλογη θεωρία συνωμοσίας για το «βαθύ κράτος», ότι δηλαδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ελέγχεται από τους εκλεγμένους ηγέτες της αλλά από μη εκλεγμένες δυνάμεις στην CIA που κατευθύνουν τον πρόεδρο… ως μαριονέτα» επισημαίνει το CNN, αναφέροντας πως ο Carlson δεν επιχείρησε καν να αμφισβητήσει… αυτόν τον παραλογισμό.
«Ήταν μια τεράστια νίκη προπαγάνδας για τον Putin, ο οποίος μπορεί – και θα – τώρα να στρέψει τη συνάντηση προς την κατεύθυνση εκεί που θα εξυπηρετεί τους δικούς του σκοπούς» τονίζει το CNN.
Watching it now https://t.co/X64mvh0CSK
— Elon Musk (@elonmusk) February 8, 2024