Μια τεράστια επισιτιστική κρίση βιώνουν οι άμαχοι της Λωρίδας της Γάζας.
Οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μετέφεραν στο CNN μια ζοφερή εικόνα.
Τα παιδιά μπορούν να φάνε ό,τι λίγο είναι διαθέσιμο.
Εάν οι Παλαιστίνιοι βρουν νερό, είναι πιθανό να μην το πιουν.
Όταν τα φορτηγά βοήθειας εισχωρούν στη λωρίδα, οι άνθρωποι σκαρφαλώνουν ο ένας πάνω στον άλλο για να αρπάξουν βοήθεια.
Τα παιδιά που ζουν στους δρόμους, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, κλαίνε και τσακώνονται για το μπαγιάτικο ψωμί.
Άλλοι φέρονται να περπατούν για ώρες στο κρύο αναζητώντας φαγητό, διακινδυνεύοντας να εκτεθούν στα ισραηλινά χτυπήματα.
Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, δύο στους τρεις ανθρώπους στη Γάζα βασίζονταν σε επισιτιστική υποστήριξη, δήλωσε στο CNN ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).
Οι Παλαιστίνιοι έχουν ζήσει 17 χρόνια μερικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Για περισσότερες από 100 ημέρες, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν δει μαζικούς εκτοπισμούς, γειτονιές έχουν μετατραπεί σε στάχτη και ερείπια, ολόκληρες οικογένειες διαγράφηκαν από τον πόλεμο, ένα κύμα θανατηφόρων ασθενειών θερίζει και το ιατρικό σύστημα να καταστρέφεται από τους βομβαρδισμούς.
Τώρα η πείνα και η αφυδάτωση αποτελούν σημαντικές απειλές για την επιβίωσή τους.
Οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα «τρώνε γρασίδι» για να επιβιώσουν
Ο αποκλεισμός του Ισραήλ και οι περιορισμοί στις παραδόσεις βοήθειας σημαίνουν ότι τα αποθέματα είναι απελπιστικά χαμηλά, αυξάνοντας τις τιμές και καθιστώντας τα τρόφιμα απρόσιτα για τους ανθρώπους σε όλη τη Γάζα.
Οι ελλείψεις είναι ακόμη χειρότερες στα βόρεια τμήματα της λωρίδας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όπου το Ισραήλ επικέντρωσε τη στρατιωτική του επίθεση τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Δεν είναι λίγοι που καταφεύγουν στο γρασίδι των δρόμων για να τραφούν, ή σε βρώμικα νερά για να πιουν.
Η διακοπή της επικοινωνίας καταπνίγει τις προσπάθειες για αναφορά σχετικά με την πείνα και την αφυδάτωση στην περιοχή.
Σε κάτι που θα μπορούσε να είναι σοβαρό πλήγμα στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, αρκετές δυτικές χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) τις τελευταίες ημέρες λόγω εκρηκτικών καταγγελιών του Ισραήλ ότι πολλά από τα στελέχη του συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Ο ΟΗΕ απέλυσε αρκετούς υπαλλήλους στον απόηχο των καταγγελιών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας προέτρεψε τις χώρες που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση να το επανεξετάσουν, λέγοντας ότι η UNRWA ήταν «σωσίβιο» για περισσότερους από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα και ότι η υπηρεσία δεν πρέπει να «τιμωρηθεί συλλογικά» για κατηγορίες εναντίον δώδεκα από τους 13.000 υπαλλήλους της.
Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ έχει ισοπεδώσει τουλάχιστον το 22% της γεωργικής γης της Γάζας, σύμφωνα με τον OCHA.
Τα ζώα λιμοκτονούν και τα φρέσκα προϊόντα είναι δύσκολο να βρεθούν.
www.bankingnews.gr