Το 5ο μέτωπο – Οι ΗΠΑ στέλνουν 246 πυραύλους Javelin στο Κόσοβο και βάζουν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων

Τέσσερα καυτά μέτωπα έχει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης και η αμερικανική διοίκηση είναι έτοιμη να ανάψει εκ νέου ένα πέμπτο, που ίσως αποδειχθεί και το πιο επικίνδυνο όλων.
Μετά την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και την Αφρική οι ΗΠΑ στρέφουν τις αποσταθεροποιητικές τους βλέψεις στα Βαλκάνια.
Η εστία έντασης είναι η Σερβία και η μη αναγνωρισμένη περιοχή του Κοσόβου.

Ο τελευταίος γύρος εντάσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και των αποσχιστικών αρχών στο Κοσσυφοπέδιο άρχισε να αυξάνεται, όταν η Πρίστινα εξόργισε τους Σέρβους που ζουν στο βόρειο τμήμα της περιοχής απαγορεύοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία ενώ ακολούθησε ο διορισμός μη εκλεγμένων Αλβανών δημάρχων σε οικισμούς με Σερβική πλειοψηφία.

Οι ΗΠΑ στέλνουν 246 πυραύλους Javelin στο Κόσοβο

Μέσα σε όλα αυτά το State Department ενέκρινε την παράδοση αντιαρματικών πυραύλων Javelin αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην αποσχισθείσα σερβική περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, με την κίνηση να έρχεται εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων και μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων.
«Όλα αυτά τα συστήματα αποκτήθηκαν για να αμυνθεί το Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση εισβολής – ή οποιασδήποτε άλλης απειλής», δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Ejup Maqedonci

Ο Maqedonci δεν διευκρίνισε πώς η Σερβία θα μπορούσε να «απειλήσει» να «εισβάλει» στη δική της επαρχία – η οποία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της το 2008, 9 χρόνια μετά την κατοχή του Κοσσυφοπεδίου από το ΝΑΤΟ το 1999 μετά από μια εκστρατεία βομβαρδισμών 78 ημερών με στόχο τη Γιουγκοσλαβία.
Η Σερβία και δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δεν αναγνώρισαν ποτέ την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου.
Οι αυτονομιστικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου αναμένουν να λάβουν περίπου 24 εκτοξευτές Javelin και 246 πυραύλους συνολικά.
Ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη μεταφορά «μεγάλη απογοήτευση για τη Σερβία», αλλά πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι θα προσπαθήσει ακόμα «να εργαστεί για τη διατήρηση των σερβο-αμερικανικών σχέσεων».

Αν και μη αναγνωρισμένο το Κόσοβο δημιουργεί κανονικό στρατό

Ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου, που επίσημα ονομάζεται «Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου», εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Τουρκία, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και το Ισραήλ για τη συντριπτική πλειοψηφία του στρατιωτικού εξοπλισμού του.
Άλλα όπλα που έχουν ήδη παραδοθεί περιλαμβάνουν μεταφορικά Humvees, Mercedes G Wagon και M1117 Guardian, επιθετικά τουφέκια M4A1 και Hechkler & Koch, εκτοξευτές χειροβομβίδων Mk 19, αντιαρματικά όπλα M72 LAW και OMTAS και drones RQ-20 και Bayraktar TB2.
Η αποσχισμένη περιοχή φιλοξενεί επίσης το τεράστιο στρατόπεδο Bondsteel, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια ενώ η Συμμαχία διατηρεί μια «ειρηνευτική δύναμη» τουλάχιστον 4.500 στρατιωτών στην περιοχή γνωστή ως Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου, η οποία συμμετείχε σε συγκρούσεις με τους Σέρβους κατοίκους.
Οι Javelin συμβάλλουν στη μετατροπή της «Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου» σε πλήρη στρατό, με την αυτοαποκαλούμενη πρόεδρο του αποσχισθέντος Κοσόβου Vjosa Osmani, να ανακοινώνει ότι το Κοσσυφοπέδιο θέλει να «ευθυγραμμίσει τις δυνάμεις ασφαλείας του με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ», και να αποκτήσει άλλα, απροσδιόριστα όπλα στο μέλλον.

Παράνομες αποφάσεις

Η Σερβία έχει επισημάνει την παρανομία των προσπαθειών δημιουργίας στρατού του Κοσσυφοπεδίου σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 10ης Ιουνίου 1999, η οποία επίσης απαιτούσε από το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του να διαφυλάξουν την «κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας» – μια δέσμευση που παραβιάστηκε με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 που υποστηρίχθηκε από τη Βορειοατλαντική Συμμχαία.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, αναφέρθηκαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, με τρεις Σέρβους να χάνουν τη ζωή τους και έξι άλλους να συλλαμβάνονται.
Η Μόσχα χαρακτήρισε το περιστατικό « άμεση συνέπεια» των προσπαθειών της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να «υποκινήσει τη σύγκρουση και να εκκαθαρίσει το έδαφος της περιοχής από τους Σέρβους».

Μεγάλης ιστορικής σημασίας το Κόσοβο για τους Σέρβους

Το Κοσσυφοπέδιο σήμερα κατοικείται ως επί το πλείστον από Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 90% του αποσχισμένου πληθυσμού, με τους Σέρβους να κατοικούν σε περιοχές του βορρά της περιοχής κοντά στην υπόλοιπη Σερβία.
Ο σερβικός πληθυσμός της περιοχής μειώθηκε στο μισό τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε μια σειρά εκστρατειών εθνοκάθαρσης και pogrom από Αλβανούς μαχητές του Κοσσυφοπεδίου που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ, με πληθυσμό περίπου 194.000 Σέρβων το 1991 που μειώθηκε σε περίπου 100.000 σήμερα.
Το Κοσσυφοπέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Σέρβους, με τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389, όπου ο Σέρβος Πρίγκιπας Lazar κατάφερε να αντισταθεί σε έναν αριθμητικά ανώτερο οθωμανικό στρατό, βοηθώντας στην αποκρυστάλλωση της σερβικής εθνικής ταυτότητας.
Η περιοχή περιείχε επίσης κάποτε πολλές από τις παλαιότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Σερβίας (πάνω από 150 από τις οποίες καταστράφηκαν μεταξύ 1999 και 2004).

www.bankingnews.gr

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.