Η AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) είναι σήμερα ικανή να κλωνοποιήσει τη φωνή σας και να δημιουργήσει deepfake εικόνες που μοιάζουν με αληθινές, ενώ σύντομα θα μπορεί να αντιγράψει και τον γραφικό σας χαρακτήρα.
Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Τεχνητής Νοημοσύνης «Mohamed Bin Zayed» στο Άμπου Ντάμπι ανέπτυξε ένα AI σύστημα που μπορεί να μάθει το στυλ γραφής των ανθρώπων και να δημιουργήσει κείμενο που μοιάζει εξαιρετικά με τον γραφικό τους χαρακτήρα, όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν μετασχηματιστή όρασης, ο οποίος είναι ένας τύπος νευρωνικού δικτύου που μπορεί να κατανοήσει το πλαίσιο και το νόημα σε συστηματικά δεδομένα, όπως οι λέξεις μιας πρότασης.
Η τεχνολογία χρειάζεται μόνο μερικές παραγράφους του πρωτότυπου γραφικού χαρακτήρα για να εκπαιδευτεί.
Στην ομάδα χορηγήθηκε πρόσφατα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ για το εργαλείο, που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με τραυματισμούς να γράφουν χωρίς να χρησιμοποιούν στυλό.
Μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τον γραφικό χαρακτήρα των γιατρών
Ένας από τους εφευρέτες, ο επίκουρος καθηγητής της όρασης υπολογιστών, Rao Muhammad Anwer, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι το εργαλείο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποκρυπτογράφηση του περίφημου δυσανάγνωστου γραφικού χαρακτήρα των γιατρών, ακόμη και για τη δημιουργία εξατομικευμένης διαφήμισης.
Το εργαλείο, το οποίο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στο κοινό, μπορεί επί του παρόντος να παράγει κείμενο στα αγγλικά και σε κάποια γαλλικά, αλλά η παραγωγή χειρόγραφου κειμένου στα αραβικά αποδεικνύεται πιο δύσκολο έργο.
Οι εφευρέτες σημείωσαν ότι το εργαλείο θα μπορούσε να «χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά» για την παραχάραξη του γραφικού χαρακτήρα των ανθρώπων, γι’ αυτό και είναι πολύ «προσεκτικοί». «Ο γραφικός χαρακτήρας αντιπροσωπεύει την ταυτότητα ενός ατόμου, οπότε είμαστε προσεκτικοί πριν αναπτύξουμε το εργαλείο» τόνισε ο Anwer .
«Θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να αναπτύξουμε εργαλεία για την καταπολέμηση της πλαστογραφίας», δήλωσε στο Bloomberg ένας άλλος εφευρέτης, ο Hisham Cholakkal, που είναι επίκουρος καθηγητής για το όραμα υπολογιστών στο MBZUAI. «Είναι σαν να αναπτύσσουμε έναν αντι-ιό για έναν ιό».
Όταν η AI χρησιμοποιείται καταχρηστικά
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται καταχρηστικά σε διάφορες περιπτώσεις. Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τις γεννήτριες εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Midjourney και το Stable Diffusion, για να δημιουργήσουν deepfake εικόνες διασημοτήτων. Σε ένα παράδειγμα, μια εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου που φορούσε ένα κομψό λευκό φουσκωτό μπουφάν και έναν χρυσοποίκιλτο σταυρό έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάρτιο.
Υπήρξαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που κλωνοποιεί τις φωνές των ανθρώπων. Ο ηθοποιός Στίβεν Φράι δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αντέγραψε τη φωνή του από την αφήγηση των επτά τόμων των βιβλίων του Χάρι Πότερ και την χρησιμοποίησε για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Έχουν υπάρξει διάφορα deepfake βίντεο με διασημότητες και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντεσαντίς να υποδύεται τον Μάικλ Σκοτ σε ένα επεισόδιο του “The Office”.
πηγή: FOXreport.gr