Προς πώληση… η Αργεντινή – Ο «El Loco» πρόεδρος Milei λέει αντίο στους… BRICS για το ΔΝΤ

Ο Javier Milei, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής – γνωστός ως «El Loco», ο τρελός – έχει αρχίσει να υλοποιεί την πολιτική που είχε προαναγγείλει προεκλογικά και που ο λαός της Αργεντινής τον εξέλεξε για να την πραγματοποιήσει.
Στο πλαίσιο της θεραπείας σοκ για την οικονομία και όχι μόνο, εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα για τα εργασιακά, για την ιδιωτικοποίηση των 33 κρατικών εταιρειών, για το άνοιγμα της αγοράς προς όφελος του ανταγωνισμού, σε κλάδους και τομείς που μέχρι πρότινος προστατεύονταν, για τη συρρίκνωση του κράτους ενώ στο πακέτο των μέτρων βρίσκεται μια ρήτρα που θα μπορούσε επίσης να θέσει τα θεμέλια για τη δολαριοποίηση της οικονομίας.
Ο Milei ορίζει τον εαυτό του ως αναρχο-υπερκαπιταλιστή, αν και ποτέ δεν εξήγησε πώς είναι δυνατόν να συνδυαστούν οι δύο φιλοσοφίες.
Στο πρόγραμμά του εξήγησε ότι θα κατέστρεφε το σύστημα της χώρας γιατί πίστευε ότι ήταν ξεπερασμένο, κατεδαφίζοντας την πρόνοια και ξαναγράφοντας τους κανόνες του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τα κατάφερε.

Σωτήρας ή δικτάτορας

Τώρα όμως οι Αργεντινοί φοβούνται.
Γιατί ο Milei χρειάστηκε μόλις δύο εβδομάδες για να μεταβεί από σωτήρας της χώρας σε έναν τρελό και αδίστακτο δικτάτορα.
Έτσι, οι πανηγυρισμοί για την πρόσφατη εκλογή του έχουν ξεχαστεί και η πλατεία έχει ξεσηκωθεί από το Μπουένος Άιρες μέχρι το Ροζάριο.
Αλλά τελικά φταίνε οι Αργεντινοί: ο Milei κάνει ακριβώς αυτό που υποσχέθηκε.

Το άστατο πολιτικό παρελθόν

Γιος επιχειρηματία και νοικοκυράς, με παρελθόν σε ροκ συγκρότημα και πάθος για το ταντρικό σεξ, ο Javier El loco Milei δεν είναι ξένος στην πολιτική.
Στη δεκαετία του ‘90 εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, για να αποβληθεί ενάμιση χρόνο αργότερα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Στην πρώτη του σύντομη περίοδο στο Κογκρέσο της Αργεντινής έγινε πρωτοσέλιδο για την απόφασή του να διαθέσει τον μισθό του μέσω λαχειοφόρου αγοράς, επειδή όπως είχε πει, «για μένα είναι βρώμικα χρήματα».
Επέστρεψε στην Κάτω Βουλή το 2021, αλλά συμμετείχε ελάχιστα στην πολιτική ζωή της χώρας μέχρι την άνοδό του στη θέση του «Αργεντίνου Trump».
Το περιβάλλον με το οποίο περιβάλλει τον εαυτό του είναι τόσο ιδιαίτερο όσο κι εκείνος.
Επιμελητής της εικόνας του είναι ένας επαγγελματίας, ο οποίος τον συνέκρινε με τον ήρωα των κόμικς Wolverine λόγω των μαλλιών και της συμπεριφοράς του.
Ένας ραβίνος είναι από τους πιο έμπιστους συμβούλους του, δεδομένης της επιθυμίας του να ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό.

Θεραπεία σοκ στην οικονομία

Ο Milei είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής των κλειστών συνόρων και υποστηρίζει ακόμη και την πώληση ανθρώπινων οργάνων, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον άλλο από το να κάνει «ό,τι θέλει στη ζωή του».
Οπότε ήταν λογικό να περιμένουμε μια δόση τρέλας.
Και ήταν τρέλα.
Σε οικονομικό επίπεδο υποσχέθηκε σοκ.
Είχε πει «Δεν υπάρχουν λεφτά» και τρεις μέρες μετά τις εκλογές έφτασε η πρώτη κίνηση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo: το peso, το νόμισμα της Αργεντινής, υποτιμήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με το δολάριο.
Η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία πήγε από 400 σε 800 pesos ανά δολάριο σε μια στιγμή.

Όλα σε ιδιωτικά χέρια

Θα γίνουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, το Δημόσιο δεν θα προκηρύσσει πλέον διαγωνισμούς για έργα υποδομής και οι συμβάσεις που έχουν ήδη ανατεθεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες θα ακυρωθούν επίσης.
Όλα περνούν σε ιδιωτικά χέρια.
Επιβεβαιώθηκε επίσης η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων ενέργειας και μεταφορών.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος αδειών εισαγωγής και την αντικατάστασή του με ανοιχτό σύστημα βάσει στατιστικών στοιχείων.
Με λίγα λόγια, τα χειρότερα έρχονται.
Τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας της Αργεντινής, που έχουν ήδη δοκιμαστεί από δεκαετίες κρίσης, βρίσκονται ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας.

Διατάγματα… και χειροκροτήματα

Με διάταγμα της 20ής Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Milei ανακοίνωσε «την έκτακτη δημόσια κατάσταση σε οικονομικά, χρηματοπιστωτικά, φορολογικά, διοικητικά, κοινωνικά ασφαλιστικά, δασμολογικά, υγειονομικά και κοινωνικά θέματα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025».
Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στην απορρύθμιση και δηλώνει ότι «το εθνικό κράτος θα προωθήσει την ύπαρξη ενός οικονομικού συστήματος βασισμένου σε ελεύθερες αποφάσεις, που υιοθετούνται σε ένα πλαίσιο ελεύθερης αρμοδιότητας».
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, αναφέρει το κείμενο, «θα εφαρμοστεί η ευρύτερη απορρύθμιση του εμπορίου, των υπηρεσιών και της βιομηχανίας».
Το τρίτο άρθρο αφορά αντίθετα την εξωτερική εμπορική πολιτική και αναφέρει την ανάγκη υιοθέτησης διεθνών προτύπων σχετικά με το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, ιδίως τη συμμόρφωση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και του Οργανισμού Διεθνούς για τη συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Αλλά πάνω από όλα ο Milei συνδέει τη μοίρα της Αργεντινής με το αμερικανικό δολάριο.
Οι διαδηλωτές φώναξαν «Η πατρίδα δεν πουλιέται» και «Milei, σκουπίδι, εσύ είσαι η δικτατορία».
Υπάρχουν και αυτοί που χειροκροτούν.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση.
«Αυτές οι τολμηρές αρχικές ενέργειες στοχεύουν στη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, ώστε να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία και να ενισχυθεί το συναλλαγματικό καθεστώς.
Η αποφασιστική τους εφαρμογή θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και θα βάλει τα θεμέλια για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα καθοδηγείται από τον ιδιωτικό τομέα».
Η μαγική λέξη είναι ο «ιδιωτικός τομέας».
Είναι ο χρυσός κανόνας του ΔΝΤ. Απλά ρωτήστε την Ελλάδα.

Το αντίο στους BRICS

Ήταν προφανές ότι η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής θα ανακοίνωνε την αποχώρησή της από τους BRICS.
Αυτό που προκαλεί λίγο έκπληξη είναι ο χυδαίος τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε αυτή η κίνηση, την οποία τόσο περίμενε η Ουάσιγκτον.
Το αντίο στους BRICS ανακοίνωσε με μήνυμα στο X η νέα υπουργός Οικονομίας, Diana Mondino.
Αλλά και ο Milei ήθελε να πει τη γνώμη του.
«Δεν θα έκανα συναλλαγές με την Κίνα.
Θα κάνουμε συναλλαγές με την πολιτισμένη πλευρά της ζωής – τη Δύση.
Δεν συναλλάσσομαι με κομμουνιστές» είπε ο πρόεδρος Milei, ο οποίος φαίνεται πως δεν έχει ακόμη συμβιβαστεί με την οικονομική εξάρτηση της Αργεντινής από το yuan.

Η αντίδραση Putin

Ποια ήταν η αντίδραση των πρώην πλέον συνεργατών των BRICS;
Ο Putin χαρακτήρισε κατανοητή τη λογική πίσω από την απόφαση της νέας κυβέρνησης της Αργεντινής να στραφεί στο δολάριο, αλλά όπως είπε, «είναι μια σημαντική απώλεια κυριαρχίας».
Ο Putin προειδοποίησε την Αργεντινή ότι μια ισχυρή προσκόλληση σε ξένο νόμισμα έχει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.
Το έργο είναι ήδη σε εξέλιξη…

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.