Η Χαμάς και ο σύμμαχός της, Ισλαμικός Τζιχάντ, απέρριψαν μια πρόταση της Αιγύπτου να παραιτηθούν από την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας ως αντάλλαγμα για μια μόνιμη εκεχειρία, είπαν δύο αιγυπτιακές πηγές στο Reuters τη Δευτέρα 25/12.
Και οι δύο οργανώσεις, οι οποίες διεξάγουν ξεχωριστά συνομιλίες με Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο, απέρριψαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επιπλέον παραχωρήσεις πέραν της πιθανής απελευθέρωσης περισσότερων ομήρων που κρατούνται από την 7η Οκτωβρίου, όταν μουτζαχεντίν εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας 1200 ανθρώπους.
Η Αίγυπτος πρότεινε μια «προοπτική», την οποία στηρίζουν οι μεσολαβητές από το Κατάρ, η οποία θα συμπεριλάμβανε μια κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και θα οδηγούσε μια ευρύτερη συμφωνία που θα προέβλεπε μια μόνιμη εκεχειρία μαζί με μια αναδιαμόρφωση της ηγεσίας στη Γάζα, της οποίας ηγείται αυτή τη στιγμή η Χαμάς.
Η Αίγυπτος πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών, ενώ προσέφερε στην τζιχαντιστική Χαμάς διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη της δεν θα καταδιωχθούν ούτε θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους, όμως η τζιχαντιστική οργάνωση απέρριψε οποιαδήποτε παραχώρηση πέραν της απελευθέρωσης ομήρων, ανέφεραν οι πηγές.
Περισσότεροι από 100 όμηροι πιστεύει ότι εξακολουθούν και κρατούνται στη Γάζα.
Ένας αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κάιρο, απέφυγε να σχολιάσει ευθέως σχετικά με συγκεκριμένες προσφορές περισσότερων προσωρινών ανθρωπιστικών εκεχειριών και υπέδειξε την άρνηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της.
«Η Χαμάς επιδιώκει να τερματίσει την ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος του λαού μας, τις σφαγές και τη γενοκτονία και συζητήσαμε με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας τους τρόπους να το κάνουμε αυτό», είπε ο αξιωματούχος στο Ρόιτερς.
«Είπαμε, επίσης, ότι η βοήθεια για τον λαό μας πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να αυξηθεί και πρέπει να φθάσει σε όλον τον πληθυσμό στο βόρεια και τα νότια», τόνισε ο αξιωματούχος.
«Αφότου οι επιθέσεις σταματήσουν και η βοήθεια αυξηθεί είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων», πρόσθεσε.
Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, ο οποίος επίσης κρατά ομήρους στη Γάζα, επανέλαβε αυτή τη θέση.
Μια αντιπροσωπεία του Ισλαμικού Τζιχάντ, της οποίας ηγείται ο Ζιάντ αλ Νακάλα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κάιρο για να ανταλλάξει ιδέες με Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με προτάσεις ανταλλαγής κρατουμένων και άλλα ζητήματα, όμως ένας αξιωματούχος δήλωσε πως η οργάνωση έθεσε ως προϋπόθεση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις τον τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ.
Ο Ισλαμικός Τζιχάντ επιμένει, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ότι οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων πρέπει να βασίζεται στην αρχή «όλοι για όλους», κάτι που σημαίνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.
Πριν από τον πόλεμο, κρατούνταν 5.250 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, όμως ο αριθμός αυξήθηκε τώρα σε περίπου 10.000 καθώς το Ισραήλ συνέλαβε χιλιάδες άλλους στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)