Οι Πακιστανοί ηγέτες, εντός ή εκτός εξουσίας, μιλούσαν συχνά για το ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν και τη διάθεση του να πραγματοποιήσει πυρηνικό χτύπημα εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις.
Την «ευκαιρία» αυτή φαίνεται πως θέλουν να αρπάξουν οι μαχητές της Hamas για να μπορέσουν να απαντήσουν στο Ισραήλ αλλά με… πλήρη αφανισμό τους.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές από παλαιστινιακά πρόσωπα, αναφέρεται ότι οι ηγέτες της Hamas και οι ισλαμιστές αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Ισλαμαμπάντ την περασμένη εβδομάδα και υποστήριξαν ότι «ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα τελείωνε εάν το Πακιστάν, μια χώρα οπλισμένη με πυρηνικά όπλα, απειλούσε ευθέως το Ισραήλ».
Οι πακιστανικές εφημερίδες ανέφεραν ευρέως τις συζητήσεις της συνάντησης, οι οποίες επιλέχθηκαν από το Middle East Media Research Institute (MEMRI).
Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν προφανής για τους λόγους διεξαγωγής του…: «Η ιερότητα του τζαμιού Al-Aqsa και η ευθύνη της Ισλαμικής Ούμμας».
Η Συνέλευση Ενότητας της Ούμας του Πακιστάν, ένα δίκτυο ισλαμικών θρησκευτικών οργανώσεων, την οργάνωσε για την απάντηση της Hamas στο Ισραήλ.
Ο Ismail Haniyeh, ο ηγέτης της Hamas και ένας από τους ομιλητές της συνεδρίασης, φέρεται να κάλεσε το Πακιστάν, ώστε με τα πυρηνικά της όπλα να διαδραματίσει πιο ισχυρό ρόλο στη σύγκρουση Ισραήλ- Hamas. «Το Πακιστάν είναι μια ισχυρή χώρα. Εάν το Πακιστάν απειλήσει το Ισραήλ, τότε ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Haniyeh.
«Έχουμε πολλές προσδοκίες από το Πακιστάν. Το Πακιστάν μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να υποχωρήσει». Θεωρούσε τους Εβραίους τον μεγαλύτερο εχθρό των μουσουλμάνων στον κόσμο. Ο Νατζί Ζουχάιρ, άλλος ηγέτης της Χαμάς, παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση. Αναφέρθηκε ότι βρισκόταν στο Πακιστάν πριν από μερικές εβδομάδες.
Φημολογείται ευρέως ότι εθελοντές της Χαμάς λάμβαναν εκπαίδευση περί τρομοκρατίας σε διάφορα στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Πακιστάν και ότι η ηγεσία της Hamas ήταν σε τακτική επαφή με αξιωματούχους της ISI στο Πακιστάν.
Ολέθριες επιπτώσεις και Τρίτος Παγκόσμιος…
Το Πακιστάν γνωρίζει τις συνέπειες της λήψης μιας τέτοιας καταστροφικής απόφασης.
Αλλά το βαθύ κράτος θα ήθελε να εκμεταλλευτεί πλήρως την κατάσταση για πολιτικά ωφέλη.
Τα απερίσκεπτα ισλαμιστικά στοιχεία στο Πακιστάν θα ένιωθαν επίσης σε πλεονεκτική θέση.
Μερικοί Πακιστανοί ηγέτες θα θεωρούσαν ότι είναι επίκαιρο να δείξουν υπεροχή απέναντι στην Ινδία η οποία υποστηρίζει το Ισραήλ.
Είναι όμως αυτή μια λύση στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πακιστάν;
Ας δούμε πώς το Πακιστάν θα προσπαθήσει να αντλήσει πολιτικά χιλιόμετρα από την πρόταση για μια πυρηνική επιλογή που έκανε ο ηγέτης της Hamas.
Πρώτον, το Πακιστάν θα το χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης κατά των ΗΠΑ, έτσι ώστε η κυβέρνηση Biden να υποχωρήσει στην παραδοσιακή υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.
Φυσικά, η Ουάσιγκτον δεν θα αλλάξει την παραδοσιακή φιλοϊσραηλινή πολιτική της με το αίτημα των Πακιστανών. Αλλά το Πακιστάν θα προβάλει την εικόνα του ως το μόνο ισλαμικό κράτος με πυρηνική ενέργεια και ως εκ τούτου, την πολιτική του σημασία.
Δεύτερον, δίνοντας ευρεία δημοσιότητα στην πυρηνική «λύση», το Πακιστάν θέλει να στείλει ένα μήνυμα στα ισλαμικά κράτη ότι ο αρχαιότερος εχθρός του η Ινδία είναι ένα από τα κράτη που υποστηρίζουν το Ισραήλ.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τέχνασμα για να καταγγείλει την Ινδία, ιδιαίτερα στα μάτια των αραβικών κρατών που είναι φιλικά προς την Ινδία.
Τρίτον, η συνέλευση στέλνει εμμέσως ένα ενθαρρυντικό μήνυμα εντός του Πακιστάν να μην αποθαρρύνονται από τη μυστηριώδη δολοφονία περίπου 20 κορυφαίων ηγετών μαχητών σε διάφορα μέρη του Πακιστάν.
Το Πακιστάν γνωρίζει καλά τις συνέπειες της προσφυγής στην πυρηνική επιλογή.
Η χρήση πυρηνικών θα πυροδοτούσε αμέσως την αντίδραση από τις ΗΠΑ, τους Ευρωπαίους συμμάχους τους αλλά και την Ινδία. Το Ισραήλ έχει πει συχνά ότι έχει σχέδια να αντιμετωπίσει ενδεχομένως μια πυρηνική απειλή.
Η χρήση μιας πυρηνικής λύσης από το Πακιστάν εναντίον του Ισραήλ θα προκαλούσε αναπόφευκτα τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος αλυσιδωτά θα συμπαρασύρει όλες τις πυρηνικές δυνάμεις πρώτα στη Μέση Ανατολή και μετά στην υποήπειρο.
Σε ένα τέτοιο σενάριο ο κόσμος πια θα βρεθεί στη δίνη της καταστροφής.
Τι γίνεται στο μέτωπο
Εφιάλτης επί 10 εβδομάδες στη Γάζα – Έντονες διεργασίες για νέα εκεχειρία Ισραήλ – Hamas
Εν τω μεταξύ έντονες διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο διπλωματικό παρασκήνιο, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, για μία νέα συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, με σκοπό την απελευθέρωση των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που πρόκειται να απελευθερωθούν ακόμη συζητείται, το Ισραήλ επιμένει ότι πρέπει να συμπεριληφθούν γυναίκες και άρρωστοι άνδρες όμηροι, δήλωσε η πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι Παλαιστίνιοι που φυλακίστηκαν για σοβαρά αδικήματα θα μπορούσαν επίσης να συμπεριληφθούν στον κατάλογο.
Κατά τη συνάντηση του με οικογένειες των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Hamas, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ενημέρωσε ότι έχει αναθέσει στον αρχηγό της Mossad να επισκεφθεί χώρες της Ευρώπης για σχετικές συνομιλίες.
Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους εκπροσώπους των οικογενειών ότι «δεν θα υπάρξει καθυστέρηση για το θέμα και το αίτημα είναι να τους φέρει όλους».
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog σηματοδότησε την ετοιμότητα της χώρας για άλλη μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα.
Στην Αίγυπτο ο αρχηγός της Hamas
Από την πλευρά του, ο ανώτερος πολιτικός ηγέτης της Hamas, Ismail Haniyeh πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο την Τετάρτη (20/12) για συνομιλίες με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Ισραήλ, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή οργάνωση.
Ο Haniye που ζει ως εξόριστος στο Κατάρ θα ηγηθεί μιας «υψηλού επιπέδου» αντιπροσωπείας της Hamas στην Αίγυπτο, όπου πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον αρχηγό της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Abbas Kamel και άλλους αξιωματούχους, δήλωσε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι συζητήσεις θα είναι «για τον τερματισμό της επιθετικότητας και του πολέμου για την προετοιμασία μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων [και] το τέλος της πολιορκίας που επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε η πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει για την επίσκεψη.
Ανείπωτη τραγωδία
Υπό αυτό το πρίσμα, ανείπωτη είναι η τραγωδία που βιώνουν τα παιδιά και οι άμαχοι στη Γάζα.
Οι δυνάμεις του Ισραήλ δεν σταματούν, ισοπεδώνοντας μια περιοχή και προκαλώντας ουσιαστικά μια γενοκτονία.
Τα θύματα είτε πέφτουν από ισραηλινά πυρά, είτε υποκύπτουν στην ένδεια της περίθαλψης και των βασικών αγαθών διαβίωσης.
Οι κραυγές περί εκεχειρίας βρίσκουν τον «τοίχο» του ισραηλινού μένους.
Και μέσα σε αυτήν την τραγωδία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει ούτε για την ημέρα που θα διεξάγει την ψηφοφορία για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας…
Σύμφωνα με το Al Jazeera, το αρχικό σχέδιο του ψηφίσματος του ΟΗΕ άρχισε να κυκλοφορεί για πρώτη φορά πριν από δύο ημέρες.
Και ζητούσε «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» για τη Γάζα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν αντιδράσει σε αυτό λέγοντας «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να το διαπραγματευτούμε».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι ουσιαστικά ο χορηγός αυτού του σχεδίου ψηφίσματος, συμφώνησαν με την καθυστέρηση μιας ημέρας ώστε να συναινέσουν και οι ΗΠΑ και να μην προβάλουν βέτο.
Στη συνέχεια, τα ΗΑΕ άλλαξαν τη διατύπωση του σχεδίου ψηφίσματος σε «επείγουσα αναστολή» των εχθροπραξιών, η οποία έχει λιγότερο μόνιμο νόημα από την έκφραση «βιώσιμη παύση».
Ο απόλυτος εφιάλτης επί 10 εβδομάδες
Η έλλειψη τροφής, νερού, στέγης και υγιεινής συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών καθώς υποφέρουν από ανελέητες αεροπορικές επιδρομές χωρίς ασφαλές μέρος να πάνε, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF James Elder. ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από τον θύλακα.
Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμένεται να ζητήσει παύση των μαχών για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη βοήθεια, είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι «κάθε παιδί υπομένει αυτές τις 10 εβδομάδες κόλασης και κανένα από αυτά δεν μπορεί να ξεφύγει».
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, πάνω από 19.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα από την έναρξη των αντιποίνων του Ισραήλ για τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, περίπου το 70% από αυτούς γυναίκες και παιδιά.
Πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί και η πρόσβασή τους σε σωτήρια φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, ΠΟΥ, δήλωσε την Τρίτη ότι μόνο οκτώ από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα είναι τουλάχιστον εν μέρει λειτουργικά.
www.bankingnews.gr