Βασιλική υποδοχή – Ο Putin στα αραβικά κράτη, η Ρωσία νέα ηγέτιδα στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων – Περιθωριοποιείται η Δύση

Μια βασιλική υποδοχή – χωρίς υπερβολή στον χαρακτηρισμό μας- περίμενε τον πρόεδρο της Ρωσίας στη χθεσινή (6/12) επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που άφησε άναυδη αλλά και εκνευρισμένη τη Δύση, η οποία έχει πια αποτύχει σε όλα τα «μέτωπα».
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin προσγειώθηκε στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο bin Salman για το πετρέλαιο, τη Γάζα και την Ουκρανία. O πρώτος σταθμός του ταξιδιού του ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η ρωσική αντιπροσωπεία περιλάμβανε κορυφαίους αξιωματούχους για το πετρέλαιο, την οικονομία, τις εξωτερικές υποθέσεις, το διάστημα και την πυρηνική ενέργεια.
«Όπλα, αεροπλάνα, τιμητική φρουρά», «Ο Putin είχε μια απίστευτη πολυτελή υποδοχή στη Μέση Ανατολή» γράφουν τα ρωσικά ΜΜΕ για το σπάνιο ταξίδι του Ρώσου Ηγέτη.
Η πραγματικά βασιλική υποδοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας βρέθηκε σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο υποδοχής των δυτικών ηγετών στον Κόλπο.
Συγκριτικά, το ταξίδι του Joe Biden την Άνοιξη αν θυμηθούμε, ήταν ένα απόλυτο… φιάσκο.

Ενώ ντροπιαστική ήταν η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στο Κατάρ, όπου σχεδόν τον «ξέχασαν» και ο Walter Steinmeier και περίμενε μισή ώρα στο αεροπλάνο του μέχρι να τον παραλάβει κάποιος.

«Τι θα γίνει… με εμάς;» 

Η Ευρώπη αμέσως μετά άρχισε να ανησυχεί… και να διερωτάται – τι γίνεται με εμάς; «Ο Putin έγινε δεκτός στη Σαουδική Αραβία με ιδιαίτερες τιμές», έγραψε ο Γάλλος πολιτικός Florian Philippot . «<…> Πρέπει να αλλάξουμε εντελώς και γρήγορα πορεία».
Δεν είναι μόνο θέμα ντεκόρ, φυσικά. Μια ιδιαίτερα τιμητική φρουρά, ρωσικές σημαίες στους δρόμους και στους… ουρανούς, ο ρωσικός εθνικός ύμνος που εκτελείται από μια ορχήστρα, ο χαιρετισμός πυροβολικού – όλα αυτά συνηγορούν σε μια τιμητική διάσταση που δόθηκε στη ρωσική αντιπροσωπεία και έγινε σύμβολο αποχαιρετισμού μιας περασμένης εποχής, όταν οι μοναρχίες του Κόλπου ήταν οι πιο πιστοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όλη η μακροχρόνια απάτη με το «πετροδολάριο» βασίστηκε σε αυτή τη σχέση.
Οι μοναρχίες πούλησαν πετρέλαιο στα κράτη και τους συμμάχους τους και έπαιρναν δολάρια. Μέρος του πήγε για την παροχή στον πληθυσμό. Κάποια επενδύθηκαν από τις ελίτ σε επαύλεις του Λονδίνου και διαμερίσματα της Νέας Υόρκης, ποδοσφαιρικούς συλλόγους και την εκπαίδευση των παιδιών τους στο Eton.
Η εξάρτηση ήταν τόσο ισχυρή που η Ουάσιγκτον μπορούσε να απαιτήσει από τους εταίρους της να αυξήσουν την παραγωγή, φτάνοντας στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, μπορώντας έτσι να καταστρέψει τη Σοβιετική Ένωση. Αλλά πριν από μερικά χρόνια, η κατάσταση άρχισε να αναπροσαρμόζεται και να αλλάζει άρδην υπέρ της Ρωσίας.

Η ιστορία μιλά…

Το πρώτο «καμπανάκι» ήταν η Μεγάλη Ύφεση του 2007-2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τιμή στα ακίνητα έπεσε, πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν και οι συνέπειες αυτής της κρίσης δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί πλήρως.
Στη συνέχεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την παραγωγή πετρελαίου, καθιστώντας τις ΗΠΑ κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο και, κατά συνέπεια, μεγάλο ανταγωνιστή των χωρών του Κόλπου.
Επίσης, τα lockdown για τον κορωνοϊό, εμπνευσμένα από την Ουάσιγκτον, οδήγησαν αμέσως τις τιμές του πετρελαίου να πέσουν σε αρνητικά επίπεδα. Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες είδαν ότι οι Αμερικανοί μπορούσαν να κάνουν ταχυδακτυλουργικά με τις τιμές των υδρογονανθράκων χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τα συμφέροντα των συμμάχων τους.

Αποτυχία κυρώσεων, ταπεινωτική ήττα Δύσης… 

Από την άλλη πλευρά οι αντιρωσικές κυρώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία έδωσαν ένα σημαντικό μήνυμα.
Οι ελίτ των δυτικών παρατήρησαν πόσο αδύναμα ήταν τα δικαιώματά τους.
Οι τελευταίες αποτυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν έχουν αφήσει καθόλου χώρο για περαιτέρω αυταπάτες. Η σύγκρουση στην Ουκρανία , που προοριζόταν ως ένα ισχυρό αντιρωσικό μήνυμα, οδήγησε την Ουάσιγκτον σε μια ταπεινωτική ήττα.
Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση στο Ισραήλ έδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να προστατεύσουν ούτε τον στενότερο σύμμαχό τους, ενώ δεν μπορούν επίσης να τον επηρεάσουν ώστε να σταματήσει την εξόντωση των Παλαιστινίων.
Η Ουάσιγκτον φαίνεται διχασμένη και εξαντλημένη. Ο στόχος της για το «ελεγχόμενο χάος» δεν φαίνεται ότι λειτουργεί πλέον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξέρουν πραγματικά πώς να υποκινούν συγκρούσεις, αλλά δεν είναι πλέον ικανές να τις οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έγινε σαφές ότι το να είσαι φίλος με μια τέτοια χώρα είναι πιο επικίνδυνο από το να είσαι σε εχθρότητα.
Για πολλά χρόνια, οι χώρες του Κόλπου προσπάθησαν και προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση, μειώνοντας τους κινδύνους κατά τους. Ανέπτυξαν την περιοχή με φανταστικό ρυθμό – μέσα σε λίγα χρόνια, υπερσύγχρονες πόλεις «στήθηκαν» στην έρημο, αφήνοντας πολύ πίσω τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Δεν είναι πλέον τα Εμιράτα που αγοράζουν ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά Αμερικανοί επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν διαμερίσματα στο Burj Khalifa του Ντουμπάι.
Μια υπέροχη τουριστική βιομηχανία προέκυψε από το… πουθενά – με τους Ρώσους να θεωρούνται έγιναν σημαντικοί πελάτες. Οι οικονομικές σχέσεις έχουν διαφοροποιηθεί σημειώθηκε αύξηση του αμοιβαίου εμπορικού τζίρου τόσο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και με τη Σαουδική Αραβία.
Ο ΟΠΕΚ+ λειτούργησε σταθερά , ελέγχοντας τις τιμές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Όπως όλες οι οικονομικά επιτυχημένες χώρες στον κόσμο, οι χώρες του Κόλπου ενδιαφέρονται για μια σταθερή, βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και η Σαουδική Αραβία αποφάσισαν να ενταχθούν στους BRICS – η ένταξή τους στον οργανισμό θα ξεκινήσει το 2024 και ο Πρόεδρος Putin συνεχάρη τους ηγέτες για την εν λόγω εξέλιξη.

Personae non grata οι Αμερικανοί…

Οι Αμερικανοί θεωρούνται πια ανεπιθύμητοι στην ευρύτερη περιοχή καθώς μόνο προβλήματα προκαλούν. Η τέρψη τους με τις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας εξοργίζει όχι μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά γενικά τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο. Τα αιτήματά τους για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να δημιουργηθούν προβλήματα στη Ρωσία φαίνονται ανόητα και αξιολύπητα• οι χώρες του Κόλπου τις αγνοούν. Οι υποσχέσεις τους για «προστασία» από το Ιράν είναι άχρηστες – έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν καν να προστατεύσουν το Ισραήλ.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν προχώρησαν σε συμφιλίωση αυτή την άνοιξη, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διπλωματικές σχέσεις με τη διαμεσολάβηση του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping. Το «διαίρει και βασίλευε» Ουάσιγκτον έχει καταρρεύσει
Η οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου είναι ένα περίπλοκο και λεπτό έργο –  απαιτεί την ικανότητα διαπραγμάτευσης, υπέρβασης παλαιότερων αντιφάσεων και δημιουργίας νέων συστημάτων «ελέγχων και ισορροπιών». Ο Putin έχει περίτρανα αποδείξει ότι οι ηγετικές δυνάμεις της εποχής μας δεν ενδιαφέρονται για το χάος. Αυτό είναι που ενώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των λαών του πλανήτη – και κάνει τη Ρωσία έναν από τους φυσικούς ηγέτες της νέας παγκόσμιας τάξης στο αντίθετο παράδειγμα που «προσφέρουν» οι ΗΠΑ με τον… κοιμισμένο Joe.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.