Το αμερικανικό αμυντικό έντυπο Defense News αναφέρει ότι η Γερμανία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία τέσσερα αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων μικρού βεληνεκούς IRIS-T ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε πριν από μια εβδομάδα.
Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον σύμπλεγμα αντιαεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιεί έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς με το ίδιο όνομα, που αρχικά αναπτύχθηκε για χρήση από μαχητικά αεροσκάφη.
Ο πύραυλος βέβαια είναι αυτός που καθορίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός δεδομένου συστήματος αεράμυνας.
Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τη συνδυασμένη καθοδήγηση του πυραύλου, την εντολή και την επιστροφή με χρήση του IKGSN (Σύστημα πλοήγησης με υπέρυθρες). Ως αποτέλεσμα, η δυνατότητα επιλογής στόχων του συγκεκριμενου συστήματος αεράμυνας περιορίζεται μόνο από τον αριθμό των βλημάτων στον εκτοξευτή του.
Το μειονέκτημα του όμως είναι το κόστος ενός τέτοιου «έξυπνου» πυραύλου, που ανέρχεται σε σχεδόν 400 χιλιάδες ευρώ!
Έτσι, κάθε φορά που οι Ουκρανοί αντιαεροπορικοί πυροβολητές χρησιμοποιούν αυτόν τον πύραυλο ενάντια στο φτηνό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας Geranium, κάπου στο Βερολίνο, οι Βιομήχανοι των όπλων θα τρίβουν τα χέρια τους, ενώ οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα τραβούν τα μαλλιά τους…
Η εξέλιξη του πολέμου, το αποδεικνύει. Οι Ρώσοι δεν ρισκάρουν πλέον επιθέσεις και μαχητικά αεροσκάφη πέριξ του Κιέβου, αλλά χρησιμοποιούν σμήνη από μη επανδρωμένα. Άρα ο στόχος του συγκεκριμένου συστήματος, θα είναι κυρίως τα μη επανδρωμένα, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί πλησίον της πρώτης γραμμής γιατί θα χτυπηθεί.
Εάν κάνουμε μία αναγωγή στα περισσότερα από τα οπλικά συστήματα Δυτικής κατασκευής που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία, θα βγάλουμε παρόμοια συμπεράσματα.
Εάν μάλιστα θυμηθούμε την αποκάλυψη ότι 14 από τα 15 αμερικανικά θινκ τανκς που προωθούν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, δέχονται χορηγίες από βιομηχανίας όπλων, φτάνουμε στο τελικό συμπέρασμα…