Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνοντας πως η ανθρωπότητα δεν έχει ξεμπερδέψει από τον κορονοϊό και παραμένει απειλή. Τέσσερα χρόνια σχεδόν μετά την έναρξη της πανδημίας, που προκάλεσε τον θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο ο εφιάλτης δεν έχει εξαλειφθεί ολοκληρωτικά.
«Αυτός ο ιός, ο SARS-CoV-2, κυκλοφορεί επί του παρόντος σε όλες τις χώρες και εξακολουθεί να συνιστά απειλή» ανέφερε η επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκοβ, υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του ΠΟΥ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση επιδημιών και πανδημιών.
«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, γιατί ο ιός κυκλοφορεί, εξελίσσεται και μεταλλάσσεται» τόνισε κατά την διάρκεια ενημέρωσης του κοινού μέσω social media.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην παρούσα φάση, τρεις υποπαραλλαγές του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 (η XBB.1.5, η XXB.1.16 και η EG.5) βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών. Μια τέταρτη, η ΒΑ.2.86 αναμένεται να προστεθεί, μολονότι δεν έχει αναφερθεί ότι προκαλεί αυξημένη σοβαρότητα της νόσου.
«Έχουμε διαπιστώσει αργή αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων ανά τον κόσμο» σημείωσε η Μαρία Βαν Κέρκοβ.
Αντιμέτωπος με την πανδημία Covid-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία στις 30 Ιανουαρίου 2020, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, που τελικά ήρθη στις 5 Μαΐου 2023.
Πέραν των άμεσων συμπτωμάτων Covid-19, ο ΠΟΥ δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που προκαλεί η νόσος, το λεγόμενο σύνδρομο long Covid.
«Έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 μειώνει τον κίνδυνο» μακροχρόνιων επιπτώσεων, επισήμανε η Μαρία Βαν Κέρκοβ. Ανέφερε, δε, ότι περίπου 13,5 δισ. δόσεις εμβολίων για την Covid-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως από τα τέλη του 2020, προτρέποντας τους πολίτες στο βόρειο ημισφαίριο –όπου ο χειμώνας είναι προ των πυλών– να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός.