Εικόνες φρίκης στη Μέση Ανατολή: Ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα – ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι απειλούνται με γενοκτονία

Βαθιά στην πόλη της Γάζας προελαύνει η ισραηλινή στρατιωτική μπότα, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
Από την άλλη, οι μαχητές της Hamas οργανώνουν την αντίστασή τους προβαίνοντας σε επιθέσεις με ορμητήριο τις υπόγειες σήραγγες της οργάνωσης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η πόλη στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας έχει γίνει το επίκεντρο των επιθέσεων του εισβολέα, που έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει την ισλαμιστική ομάδα και για αυτό τον λόγο έχει ζητήσει από τους αμάχους να φύγουν προς τα νότια.
«Οι μάχες κορυφώνονται, σημειώσαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και καταφέραμε να περάσουμε στα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε» ανέφερε ο Netanyahu σε δήλωση.
Ο επικεφαλής τoυ Μηχανικού του Ισραήλ, Iddo Mizrahi, είπε ότι τα στρατεύματα προσπαθούν να διανοίξουν οδούς πρόσβασης στη Γάζα, αλλά έχουν τοποθετηθεί νάρκες και παγίδες.

«Η Hamas έχει μάθει, είναι προετοιμασμένη καλά» είπε.

Τα μέλη της Hamas και της Ισλαμικής Τζιχάντ εξέρχονται από σήραγγες για να χτυπήσουν τανκς και μετά εξαφανίζονται, είπαν κάτοικοι και έδειξαν βίντεο και από τις δύο ομάδες.
Παράλληλα, αυξάνονται διεθνώς οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους αμάχους, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πλέον γίνεται γενοκτονία.
Οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα είναι τραγικές.
«Το νερό χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Juliette Touma.

https://twitter.com/Timesofgaza/status/1720145434230833246?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1720145434230833246%7Ctwgr%5E9c6f73db7e9eefb3f6e12ef58b85c16646b2c88a%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bankingnews.gr%2Fdiethni%2Farticles%2F704038%2Feikones-frikis-sti-mesi-anatoli-aneleito-sfyrokopima-tou-israil-sti-gaza-oie-oi-palaistinioi-apeiloyntai-me-genoktonia

«Αρρωσταίνουμε»

Στην περιοχή Khan Younis, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, η εννιάχρονη Rafif Abu Ziyada είπε ότι έπινε βρώμικο νερό και είχε πόνους στο στομάχι και πονοκεφάλους.
«Δεν υπάρχει αέριο για να μαγειρέψουμε, δεν υπάρχει νερό, δεν τρώμε καλά. Αρρωσταίνουμε.
Υπάρχουν σκουπίδια στο έδαφος και όλος ο χώρος είναι μολυσμένος» είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, πριν αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή, είπε ότι θα συζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της ζημιάς στους αμάχους στη Γάζα, που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της σύγκρουσης.
Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργούν, ενώ πολλά έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς προσφύγων.
«Η κατάσταση είναι πέρα για πέρα καταστροφική» δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για Παλαιστίνιους, δίνοντας μια εικόνα με διαδρόμους γεμάτους από τραυματίες.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο παλαιστινιακός λαός διατρέχει σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας» προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
«Απαιτούμε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».

Μέχρι στιγμής, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 1.400 Ισραηλινών και την αιχμαλωσία άλλων 200, στον βομβαρδισμούς που ακολούθησαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν χάσει τη ζωή τους 9.061 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 3.760 παιδιά και 2.326 γυναίκες.
Το Ισραήλ, από τη μεριά του, λέει ότι από τότε που επεκτάθηκαν οι χερσαίες επιχειρήσεις έχει χάσει 18 στρατιώτες ενώ σκότωσε δεκάδες μαχητές.

Αίτημα Τούρκων βουλευτών για αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Γάζα

Στο μεταξύ, ο Fatih Erbakan, Πρόεδρος του κόμματος Yeniden Refah, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε με άλλους βουλευτές αίτημα στην Προεδρία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Γάζα, ώστε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλεία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Ο Fatih Erbakan είπε: «Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει βήματα και η καταπίεση συνεχίζεται.
Σήμερα, λέμε, ας παραδώσουμε τουλάχιστον ανθρωπιστική βοήθεια στους αθώους πολίτες εκεί. Υποβάλαμε αίτηση στην Προεδρία της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με αναφορά».

«Δεν είμαστε ζώα»

Το πέρασμα της Ράφα από τη Γάζα προς την Αίγυπτο άνοιξε για περιορισμένο αριθμό εκκενώσεων, για δεύτερη μέρα, στο πλαίσιο συμφωνίας, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Χαμάς και Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο κατόχοι ξένων διαβατηρίων και τα εξαρτώμενα μέλη τους να αποχωρήσουν από τον θύλακα της Γάζας.
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Wael Abu Mehsen δήλωσε ότι 400 ξένοι πολίτες αναχώρησαν για την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα την Πέμπτη.
Δεκάδες Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν σοβαρά επρόκειτο να περάσουν επίσης τα σύνορα.
Το Ισραήλ ζήτησε από ξένες χώρες να τους στείλουν πλοία-νοσοκομεία.
«Θέλω να περάσω. Δεν είμαστε ζώα» είπε ο Ghada el-Saka, ένας Αιγύπτιος στη Ράφα που περιμένει να επιστρέψει στο σπίτι του.
«Έχουμε δει τον θάνατο με τα μάτια μας», πρόσθεσε.
Η Suzan Beseiso, Αμερικανίδα πολίτης με συγγενείς στη Γάζα, είπε ότι δεν χαίρεται που εγκατέλειψε τη Γάζα «επειδή έχουμε τόσους πολλούς ανθρώπους τους οποίους αγαπάμε».
«Αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι μεταξύ πάγου και φωτιάς.
Δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να δω την οικογένεια που άφησα πίσω ή τους φίλους που άφησα πίσω.
Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Όλοι πεθαίνουν. Κανείς δεν είναι ασφαλής».
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη παραδοσιακά υποστηρίζουν το Ισραήλ, οι τρομακτικές εικόνες πτωμάτων στα ερείπια και οι κολασμένες συνθήκες μέσα στη Γάζα έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και διαδηλώσεις στους δρόμους σε όλο τον κόσμο.
Αν και το Ισραήλ είπε στους κατοίκους της Γάζας να πάνε νότια, ούτε αυτό το τμήμα της επικράτειας γλίτωσε.
Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς από τανκς κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς ενώ μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε πέντε άτομα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπιτς.
Στο κέντρο της Γάζας, μια αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε συστάδες σπιτιών στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, δήλωσαν κάτοικοι, με 27 πτώματα να ανασύρονται από τα συντρίμμια.
«Είναι σφαγή, σφαγή», φώναζαν οι άνθρωποι καθώς μάζευαν πτώματα σε κουβέρτες.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.