WSJ: Γιατί οι ΗΠΑ σχεδόν σταμάτησαν να κατασκοπεύουν τη Χαμάς;

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σχεδόν σταμάτησαν να κατασκοπεύουν τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις τα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, κατευθύνοντας τους πόρους τους στην Αλ Κάιντα και, αργότερα, στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον παραχώρησε την ευθύνη της κατασκοπείας της Χαμάς στο Ισραήλ, υπολογίζοντας ότι η οργάνωση δεν είχε απειλήσει τις ΗΠΑ ευθέως.

Με περισσότερους από 30 Αμερικανούς νεκρούς και 10 αγνοούμενους, φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο και δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικό στρατιωτικό υλικό να κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ εκτίμησαν λανθασμένα την απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

«Οσον αφορά τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες πραγματικά βαρύνουν κυρίως το Ισραήλ, νομίζω ότι πρέπει να μοιραστούμε και εμείς ένα μέρος της ευθύνης», δήλωσε ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην πράκτορας της CIA με εκτενή αντιτρομοκρατική εμπειρία.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως η CIA, είχαν λίγους αναλυτές που παρακολουθούσαν τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τις επιθέσεις.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι ούτε οι ισραηλινές ούτε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για την επιχείρηση κατά την οποία η Χαμάς διείσδυσε στη συνοριακή άμυνα του Ισραήλ και σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε την Κυριακή για τις αποτυχίες στην ασφάλεια τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της χώρας, αλλά ώρες αργότερα διέγραψε το tweet στο Χ και ζήτησε συγγνώμη. Μέλη του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου είπαν ότι η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί πρώτα στη Χαμάς πριν αναλύσει τι πήγε στραβά και ποιος φταίει.

Σε δημόσιες ομιλίες στις αρχές του 2023, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είχε προειδοποιήσει για τις εντάσεις και το ενδεχόμενο βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αντανακλώντας την ανάλυση των μυστικών υπηρεσιών εκείνη την εποχή. Εν τούτοις, η πεποίθηση ότι η Μέση Ανατολή «ήταν ήρεμη» ενισχύθηκε από ένα δοκίμιο που γράφτηκε λίγο πριν από την επίθεση της Χαμάς από τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλό του προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Παρά τον συνολικό προϋπολογισμό των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη φήμη ότι «έχουν μάτια και αυτιά παντού», οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θέτουν προτεραιότητες στους στόχους τους μέσω μιας πολύπλοκης επίσημης διαδικασίας. Τα τελευταία χρόνια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επικεντρωθούν περισσότεροι πόροι στην Κίνα και λιγότεροι στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. «Υπάρχει μια πραγματικά σκληρή άσκηση ιεράρχησης προτεραιοτήτων που πρέπει να γίνει», δήλωσε ένας άλλος πρώην αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι λεπτομέρειες των δαπανών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι απόρρητες. Μυστικές είναι επίσης οι προτεραιότητες συλλογής πληροφοριών, οι οποίες περιγράφονται σε ένα έγγραφο που ονομάζεται Εθνικό Πλαίσιο Προτεραιοτήτων Πληροφοριών.

Η Χαμάς και η παλαιστινιακή τρομοκρατία δεν βρίσκονταν στο τέλος της λίστας αυτής, δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος, αλλά δεν ήταν και «ψηλά».

Ο Εμίλ Νακλέχ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μονάδας ανάλυσης του Πολιτικού Ισλάμ για τη CIA, δήλωσε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν παρερμηνεύσει τη Χαμάς και στο παρελθόν. Ανέφερε ως παράδειγμα τη νίκη της στις εκλογές του 2006 μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Ο Τζόναθαν Σουάνσερ, ο οποίος παρακολουθούσε τη Χαμάς ως αναλυτής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι η έμφαση που δόθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου στα οικονομικά δίκτυα της ομάδας υποχώρησε.

Πηγή: Wall Street Journal

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.