Το μοιραίο λάθος Zelensky σκοτώνει την Ουκρανία – Το κολοσσιαίο σφάλμα στρατηγικής μίας ηττημένης μαριονέτας

Η Ουκρανία απέτυχε παταγωδώς.
Η αντεπίθεση του καθεστώτος του Κιέβου πνίγηκε στο αίμα και οι Ρώσοι πλέον θα διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις για να γκρεμίσουν την ουκρανική ηγεσία, όποτε αυτοί θεωρήσουν σκόπιμο ανάλογα και με τον παράλληλο πόλεμο φθοράς που συνεχίζουν κατά της Δύσης.
Ήδη στο Κίεβο, το μέτωπο της ηγεσίας έχει διασπαστεί, με την ηγεσία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να μην έχει απολύτως καμία εμπιστοσύνη στον Zelensky.
Το τέλος του Ουκρανού προέδρου είναι προδιαγεγραμμένο.

Το τελευταίο μοιραίο λάθος Zelensky

Όμως ο Zelensky διέπραξε ένα τελευταίο μοιραίο λάθος που στοιχίζει ήδη στην Ουκρανία.
Η άμεση και σθεναρή υποστήριξη του Zelensky προς το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας τελειώνει οριστικά τα σχέδια του Κιέβου να κερδίσει την υποστήριξη αραβικών και μουσουλμανικών κρατών στον πόλεμό του εναντίον της Ρωσίας.
Οι πρώτες δηλώσεις του Zelensky για την υποστήριξη του Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί, βοήθησαν την Ουκρανία να παραμείνει στο διεθνές προσκήνιο και να την τοποθετήσει σταθερά στο πλευρό των ΗΠΑ.
Η θέση του Zelensky επέστησε επίσης την προσοχή στην ολοένα και πιο στενή σχέση μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, το οποίο ενισχύει τη Hamas, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ και αποτελεί επίσης σημαντικό προμηθευτή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων όπλων για τη Μόσχα, γράφει η Washington Post.
Η Hamas και η Ρωσία είναι «το ίδιο κακό, και η μόνη διαφορά είναι ότι υπάρχει μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε στο Ισραήλ και εδώ είναι ένα τρομοκρατικό κράτος που επιτέθηκε στην Ουκρανία», είπε ο Zelensky σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στις 9 Οκτωβρίου.
Αλλά με τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ να βρίσκεται στην τέταρτη εβδομάδα της και οι νεκροί Παλαιστίνιοι άμαχοι να αυξάνονται, ο πόλεμος στη Γάζα θέτει μια από τις πιο δύσκολες διπλωματικές δοκιμασίες για την Ουκρανία από τη ρωσική επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022.
Χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που κατά καιρούς έχουν παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία και έχουν κατηγορήσει τη Δύση για διπλά πρότυπα στη Γάζα, υπαινίσσονται τη ευρεία καταδίκη των θανάτων αμάχων στην Ουκρανία από το Κίεβο σε σύγκριση με τη σιωπηλή κριτική για το Ισραήλ.
zelensky.JPG
Κίνηση χωρίς νόημα από Zelensky – Το Ισραήλ του γυρίζει την πλάτη

Ωστόσο, η ένταση με τα μουσουλμανικά και τα αραβικά κράτη είναι ένας μόνο κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Κίεβο, το οποίο πρέπει τώρα να διαχειριστεί επίσης την προσοχή του κόσμου που στρέφεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις για στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια εποχή που η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέλεξε νέο πρόεδρο τον Ρεπουμπλικάνο Mike Johnson ο οποίος έχει αντιταχθεί στην αποστολή πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία.
Ορισμένοι ειδικοί σημείωσαν ότι το Ισραήλ είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει πιο ενεργά την Ουκρανία.
Η Randa Slim, ειδικός στην οικοδόμηση της ειρήνης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να διατηρήσει τη σχέση του με τη Μόσχα, εν μέρει λόγω του ελέγχου της Ρωσίας στη Συρία, και επεσήμανε ότι το Τελ Αβίβ είχε απορρίψει την πρόταση του Zelensky να το επισκεφθεί μετά την επίθεση της Hamas.
Η φιλο-ισραηλινή θέση του Zelensky «δεν είχε νόημα», είπε η Slim προσθέτοντας ότι πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες βλέπουν περισσότερες ομοιότητες μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας – ως επιθετικές στρατιωτικές δυνάμεις – από ό,τι μεταξύ Ισραήλ και Ουκρανίας.
«Εδώ είναι αραβική περιοχή», είπε.

«Δεν πρόκειται να δεχτούν αυτά που λέει ο Biden, συγκρίνοντας τη Ρωσία με τη Hamas.
Συγκρίνουν περισσότερο τη Ρωσία με το Ισραήλ ως προς τον αριθμό των νεκρών και ως προς τους αμάχους».
Ο Zelensky είπε, θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερους φίλους εάν ήταν «έτοιμος να πει ότι αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα».
Όμως, πρόσθεσε, «δεν βλέπω την Ουκρανία έτοιμη να το κάνει ή πρόθυμη να το κάνει».

Είναι ήδη …αργά

Ακριβώς όπως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αρχικά δεν εξέφρασε άμεσα συλλυπητήρια στο Ισραήλ και καμία αυστηρή επίπληξη στη Ηamas, ο Zelensky άργησε να μιλήσει για την ανάγκη προστασίας των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ ενίσχυε τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων.
Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η είδηση για την επίθεση της Hamas, ο Zelensky και τα μέλη της ομάδας του συνέκριναν τη Hamas με τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί είχαν «ιδιαίτερη κατανόηση για το τι συμβαίνει» στους Ισραηλινούς.
Μόνο 10 ημέρες αργότερα ο Zelensky αναφέρθηκε έμμεσα στον βομβαρδισμό της Γάζας τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των αμάχων και για αποκλιμάκωση.
Εν τω μεταξύ, ο Zelensky απέφευγε να επικρίνει τα ισραηλινά χτυπήματα, παρά τους θανάτους στη Γάζα χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτών και τουλάχιστον 21 Ουκρανών πολιτών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Κατάρ, οι οποίοι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για ζητήματα όπως οι ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου και ο αποκλεισμός των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία, εξέδωσαν κοινή δήλωση κατηγορώντας τη δυτική υποκρισία και «καρφώνοντας» το Κίεβο.

Το φιάσκο της Μάλτας – Σταματά η βοήθεια από τους Άραβες

«Δεν επιτρέπεται να καταδικάζουμε τη δολοφονία αμάχων σε ένα πλαίσιο και να τη δικαιολογούμε σε ένα άλλο», δήλωσε ο Mohammed bin Abdulrahman al-Thani του Κατάρ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan υπογράμμισε ότι η αποτυχία της Δύσης να καταδικάσει τις δολοφονίες στη Γάζα «αποτελεί ένα πολύ σοβαρό διπλό λάθος».
Σε συνέντευξή της στο CNN, η βασίλισσα Rania της Ιορδανίας άσκησε επίσης έντονη κριτική στον Zelensky: «Μας λένε ότι είναι λάθος να σκοτώνεις μια οικογένεια, μια ολόκληρη οικογένεια αλλά είναι εντάξει να τους βομβαρδίσεις μέχρι θανάτου»
Άλλοι ειδικοί είπαν ότι οι προσπάθειες του Zelensky να κάνει συγκρίσεις είναι απίθανο να έχουν απήχηση στις αραβικές χώρες.
Η Ουκρανία «δεν ήταν ποτέ στην πρώτη γραμμή» για τον αραβικό κόσμο, δήλωσε ο Kristian Ulrichsen, συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Rice που έχει γράψει για τις σχέσεις Ουκρανίας-Αραβίας.
«Είναι μια σύγκρουση που δεν τους αφορά», σημείωσε.
Ο Ulrichsen πρόσθεσε, «Το Ισραήλ καταλαμβάνει τόσο μεγάλο εύρος ζώνης που δεν νομίζω ότι κανείς στη Μέση Ανατολή πραγματικά σκέφτεται την Ουκρανία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη συνάντηση για τη φόρμουλα ειρήνης Zelensky στη Μάλτα, – η αλλιώς σύνοδο φιάσκο – δεν πήραν μέρος πολλές αραβικές χώρες που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη Διάσκεψη στη Jeddah της Σαουδικής Αραβίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Zelensky μίλησε τη Δευτέρα (30/10/2023) με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman, στην οποία δεν έγινε καμία αναφορά στη διάσκεψη της Μάλτας και το Ριάντ δεν υποσχέθηκε καμία περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία.

post.JPG
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.