Σοβαρά εγκαύματα που πονούν ισοβίως και ακαριαίο ή επώδυνο αργό θάνατο μπορεί να προκαλέσει ο λευκός φώσφορος, ο οποίος χρησιμοποιείται από τον στρατό του Ισραήλ εναντίων Παλαιστινίων, στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τη χρήση λευκού φώσφορου από το Ισραήλ στο λιμάνι της πόλης της Γάζας, καθώς επίσης και εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος δήλωσε ότι οι γιατροί που εργάζονται για την οργάνωση έχουν δει τραυματισμούς που συνάδουν με τη χρήση λευκού φωσφόρου στην περιοχή.
«Κάθε φορά που ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται σε πολυσύχναστες περιοχές με άμαχο πληθυσμό, εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο οδυνηρών εγκαυμάτων και ισόβιου πόνου», δήλωσε ο Λάμα Φάκιχ, διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αν και οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας αρνούνται τη χρήση αυτού του απαγορευμένου όπλου, οι γιατροί καταγγέλλουν πως οι βόμβες λευκού φωσφόρου προκάλεσαν ασφυξία σε εκατοντάδες Παλαιστινίους, ενώ αρκετοί εξ αυτών οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία. Οι περισσότεροι ήταν ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με το Anadolu.
Τι είναι οι βόμβες λευκού φωσφόρου και γιατί απαγορεύονται
Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται στον πόλεμο για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα.
Μάλιστα, η εισπνοή ή η κατάποσή του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολυοργανική ανεπάρκεια και θάνατο.
Ο λευκός φώσφορος θεωρείται εμπρηστικό όπλο σύμφωνα με το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων. Η χρήση του απαγορεύεται εναντίον στρατιωτικών στόχων και μεταξύ αμάχων, ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη συγκεκριμένη Σύμβαση.
Η χρήση βομβών λευκού φωσφόρου απαγορεύεται διεθνώς από το 1980 και τη Σύμβαση της Γενεύης.
Ποιες είναι, όμως, αναλυτικά οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν οι βόμβες λευκού φωσφόρου στην υγεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC);
Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες βλάβες από τον λευκό φώσφορο
Σύμφωνα με το CDC, η έκθεση σε λευκό φώσφορο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα που επουλώνονται εξαιρετικά αργά.
Οι τοξικές βλάβες μετά την έκθεση σε λευκό φώσφορο κατηγοριοποιούνται σε 3 φάσεις.
Η 1η φάση (γαστρεντερική) εμφανίζεται από λίγα λεπτά έως 8 ώρες μετά την έκθεση σε λευκό φώσφορο. Το σοκ κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης μπορεί να είναι πολύ σοβαρό και να προκαλέσει τον θάνατο από 24 έως 48 ώρες.
Η 2η φάση (ασυμπτωματική) ακολουθεί την πρώτη φάση και διαρκεί από 8 ώρες έως 3 ημέρες.
Η 3η φάση (πολυοργανική ανεπάρκεια και κατάρρευση του κεντρικού νευρικού συστήματος) μπορεί να ξεκινήσει στις 4 έως 8 ημέρες μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης και μπορεί να καταλήξει στον θάνατο.
Οι επιπτώσεις της βραχυπρόθεσμης έκθεσης (σε λιγότερο από 8 ώρες)
Ο λευκός φώσφορος καίγεται στον αέρα και προκαλεί σοβαρά εγκαύματα κατά την επαφή με το δέρμα ή τα μάτια.
Ο λευκός καπνός του φωσφόρου μπορεί να προκαλέσει, επίσης, σοβαρό ερεθισμό και βλάβες στην αναπνευστική οδό και το γαστρεντερικό σύστημα.
Έκθεση μέσω κατάποσης και εισπνοής
Στάδιο 1:
Αίσθημα πόνου, ζέστης ή καύσου στο λαιμό και την κοιλιά που συνοδεύεται από αίσθημα έντονης δίψας.
Ναυτία, έμετος (έμεση), διάρροια και έντονο κοιλιακό άλγος.
Οσμή σκόρδου στην αναπνοή, τον εμετό και τα κόπρανα.
Ο εμετός και τα κόπρανα μπορεί να λάμπουν (φωταύγεια) και ενδέχεται να προκαλέσουν εγκαύματα στην επαφή με το δέρμα.
Ο θάνατος μπορεί να συμβεί μέσα σε 24 έως 48 ώρες λόγω πλήρους καρδιαγγειακής κατάρρευσης.
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την έκθεση
Στάδιο 2:
Εάν ο ασθενής/θύμα επιζήσει από το Στάδιο 1, παρατηρείται κλινική βελτίωση και ένα διάστημα αρκετών ημερών χωρίς συμπτώματα.
Στάδιο 3:
Ναυτία, έμετος (αιματέμεση) και διάρροια.
Διόγκωση και ευαισθησία του ήπατος και κλινική εικόνα ηπατικής βλάβης.
Τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται εύθραυστα και το αίμα σταματά να πήζει σωστά, με αποτέλεσμα την αιμορραγία του δέρματος, των βλεννογόνων και διαφόρων οργάνων.
Σοβαρή νεφρική βλάβη και ανεπάρκεια.
Επιληπτικές κρίσεις, παραλήρημα και κώμα.
Η καρδιαγγειακή κατάρρευση και ο θάνατος μπορεί να συμβεί εντός 4 έως 8 ημερών.
Βλάβες στα μάτια μετά από έκθεση
Οι αναθυμιάσεις του λευκού φωσφόρου προκαλούν υπερβολική δακρύρροια, βλεφαρόσπασμο και φωτοφοβία.
Τα σωματίδια του λευκού φωσφόρου είναι καυστικά και μπορεί να βλάψουν σοβαρά τους ιστούς και τον κερατοειδή χιτώνα.
Μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση, φλεγμονή του εσωτερικού βολβού του ματιού (ενδοφθαλμίτιδα) και μη φυσιολογική συστροφή του βλεφάρου (εκτρόπιο).
Βλάβες μετά από έκθεση του δέρματος
Ο λευκός φώσφορος είναι λιποδιαλυτός και απορροφάται εύκολα από το δέρμα, προκαλώντας πιθανώς επιπτώσεις σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Προκαλεί σοβαρά επώδυνα εγκαύματα μερικού (δεύτερου) βαθμού έως ολικού πάχους (τρίτου βαθμού), τα οποία έχουν χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και οσμή σκόρδου. Ενδέχεται να απελευθερώνεται καπνός από το σημείο του εγκαύματος, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καύσης λευκού φωσφόρου, ή λόγω σχηματισμού φωσφορικού οξέος.
Πηγή: iatropedia.gr