Οι διαδοχικές εκλογικές νίκες και γενικότερη ενίσχυση των εθνικών κομμάτων στη ΕΕ προοιωνίζονται πολιτικές ανατροπές οι οποίες θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της Ευρώπης.
Πρώτη από αυτές θα είναι η αποστασιοποίηση από τις ΗΠΑ και τη μορφή της παγκοσμιοποίησης που έχουν επιβάλλει με βάση ένα συγκεκριμένο πλαίσιο φιλελεύθερων αξιών.
Δεύτερον, σε γεωπολιτικό επίπεδο, θα καταγραφεί ένα ρήγμα στη συμμαχία των προθύμων στης συλλογικής Δύσης έναντι της Ρωσίας, όπως ήδη έχει διαφανεί από την στάση της Ουγγαρίας και την πρόσφατη διαφοροποίηση της Πολωνίας, μεταξύ άλλων,
Τρίτον, η υπερεθνική θεσμική συγκρότηση της Ευρώπης στη οποία κυριαρχεί η ελίτ των Βρυξελλών θα υποκατασταθεί από την Ευρώπη των Πατρίδων όπως επισημαίνει και η Εναλλακτική για την Γερμανία στην πλατφόρμα της για τις επικείμενες Ευρωεκλογές όπου πραγματοποιεί μια στροφή σε σχέση με το «Gr – Exit».
Τέταρτον, όπως ήδη έχει επισημανθεί από αναλυτές της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, η ιταλική κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαμορφώνει από κοινού με τη Γαλλία και την Πολωνία ένα μέτωπο για την αυστηροποίηση του καθεστώτος παροχής ασύλου και τον δρακόντειο έλεγχο στις μεταναστευτικές ροές.
Αυτές οι ανατροπές έχουν μια σημαντική ιστορική διάσταση.
Έχει γίνει αποδεκτό ότι η μεταπολεμική σοσιαλδημοκρατική συναίνεση από το 1945 προέκυψε από μια συμμαχία της Αριστεράς με τη φιλελεύθερη δεξιά όσον αφορά τους «κανόνες του παιχνιδιού» οι οποίοι θα βασίζονταν στις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας και την ταυτόχρονη εφαρμογή των κεϋνσιανών πολιτικών για την διεύρυνση του κοινωνικού κράτους μέσω της αυξησης των προβλέψεων για κοινωνικές μεταβιβάσεις στου εθνικούς προϋπολογισμούς αλλά και περιγραφόταν ως το κοινωνικό περιεχόμενο της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Η ιστορική ανατροπή που λαμβάνει χώρα στις μέρες μας είναι ότι καθώς η Αριστερά έχει τεθεί στο παρασκήνιο των πολιτικών εξελίξεων η επόμενη μεγάλη «συμμαχία» των κομματικών οικογενειών στη Δύση θα αφορά τη συνάντηση της Κεντρο-δεξιάς/ φιλελεύθερης Δεξιάς με την λεγόμενη Ακρα δεξιά την οποία εκπροσωπούν τα Εθνικά Κόμματα.
Στο επίκεντρο αυτής της νέας μορφής συναίνεσης θα βρεθούν τόσο οι αρχές της ελεύθερης οικονομίας όσο και τα ζητήματα ταυτότητας που θέτουν τα εθνικά κόμματα, με ένα σύνολο αξιών που αντιτίθεται στη αμερικανική μορφή της παγκοσμιοποίησης.
Η συμμαχία αυτή αναμένεται να αναμορφώσει τη λειτουργία των διεθνικών θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να αμφισβητήσει ενεργά το πλαίσιο αξιών της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που ισοπεδώνει τις διαφορετικές ταυτότητες.
Η περίπτωση Fico
Ο φιλορώσος και αντιφιλελεύθερος νικητής των εκλογών στη Σλοβακία, Robert Fico από την Κυριακή 1/10 ξεκίνησε συνομιλίες συνασπισμού για το σχηματισμό κυβέρνησης και πιθανότατα θα συμμαχίσει με στην Ουγγαρία για να αντιταχθεί στη στρατιωτική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία.
«Δεν αλλάζουμε τη θέση ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία με ανθρωπιστικό τρόπο», είπε ο Fico , για τον οποίο οι αναλυτές θεωρούν ότι εμπνέεται από τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban, ο οποίος έχει συχνά συγκρουστεί με την ΕΕ.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση του κράτους, αλλά γνωρίζετε τη γνώμη μας για τον οπλισμό της Ουκρανίας», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου.
Η προεκλογική έκκλησή του «Ούτε μία σφαίρα» για τη γειτονική Ουκρανία έγινε θετικά αποδεικτή στο κράτος των 5,5 εκατομμυρίων.
Η Σλοβακία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η οποία υποστηρίζει την Ουκρανία ενάντια στον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, αλλά πολλοί από τους λαούς της συμμερίζονται τη γραμμή της Μόσχας ότι η Δύση θέλει να την εξολοθρεύσει.
Ο Fico δληλωε ότι η Σλοβακία έχει μεγαλύτερα προβλήματα από το ζήτημα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας και του κόστους διαβίωσης, αλλά το κόμμα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το φιλελεύθερο κόμμα Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία, PS) της Σλοβακίας ήρθε δεύτερο στην ψηφοφορία του Σαββάτου με σχεδόν 18% των ψήφων και θέλει να διατηρήσει την πορεία της υποστήριξης της Ουκρανίας.
Έτσι, ο Fico μπορεί κάλλιστα να κοιτάξει το μετριοπαθές αριστερό κόμμα HLAS (Φωνή), το οποίο ήρθε τρίτο με σχεδόν 15% των ψήφων, ως εταίρο μαζί με το εθνικιστικό, φιλορωσικό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα.
Δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τον συνασπισμό μπορεί να διαρκέσουν δύο εβδομάδες.
Ο ηγέτης του HLAS Peter Pellegrini είπε ότι οι προμήθειες πυρομαχικών στην Ουκρανία είναι καλές για την αμυντική βιομηχανία της Σλοβακίας και το κόμμα έχει υποστηρίξει τη στάση της ΕΕ κατά της εισβολής.
Ο πολιτικός πραγματισμός τον οποίο επιδεικνύνει ο Fico μπορεί να σημαίνει ότι μειώνει τους τόνους της ρητορικής του στο μέλλον, λένε αναλυτές και διπλωμάτες, ειδικά σε έναν συνασπισμό με την HLAS.
Η Σλοβακία έχει ήδη αποστείλει στην Ουκρανία το μεγαλύτερο μέρος ό,τι μπορούσε από κρατικές εφεδρείες – συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών – και ο Fico δεν έχει διευκρινίσει εάν το κόμμα του θα επιδιώξει να τερματίσει τις εμπορικές συμφωνίες με την αμυντική βιομηχανία.
Αντιφιλελεύθερη στροφή
Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Fico θα σηματοδοτούσε μια περαιτέρω στροφή στην Κεντρική Ευρώπη ενάντια στον πολιτικό φιλελευθερισμό, ο οποίος θα ενισχυόταν εάν το κυβερνών συντηρητικό Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κερδίσει τις εκλογές στην Πολωνία αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο Orban από την Ουγγαρία συνεχάρη τον Fico την Κυριακή 1/10 με μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X λέγοντας: “Μάντεψε ποιος επέστρεψε!”
«Πάντα είναι καλό να δουλεύουμε μαζί με έναν πατριώτη», πρόσθεσε.
ΟFico , ο οποίος έκανε δυναμική εκστρατεία κατά της παράνομης μετανάστευσης και επέκρινε την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι δεν έκανε περισσότερα, είπε ότι η επανέναρξη των συνοριακών ελέγχων με την Ουγγαρία θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα.
«Μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να είναι μια εντολή ανανέωσης των συνοριακών ελέγχων με την Ουγγαρία», είπε ο Φίκο σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν θα είναι μια όμορφη εικόνα», είπε, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί δύναμη στα 655 χιλιόμετρα (400 μίλια) των συνόρων.
Οι μετανάστες, κυρίως νεαροί άνδρες από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, έρχονται κυρίως μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, μπαίνοντας στην Ουγγαρία από τη Σερβία παρά τον χαλύβδινο φράχτη που είχε κατασκευάσει ο Orban μετά την προσφυγική κρίση του 2015 που συγκλόνισε την Ευρώπη.
Το κόμμα PS της Σλοβακίας, το οποίο είναι φιλελεύθερο όσον αφορά τις πράσινες πολιτικές, τα δικαιώματα των LGBT, τη βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχεδιάζει επίσης να συμμαχήσει με το HLAS.
«Πιστεύουμε ότι αυτά είναι πολύ άσχημα νέα για τη Σλοβακία»” δήλωσε ο αρχηγός του PS Michal Simecka σε συνέντευξη Τύπου για τη νίκη του SMER-SSD.
«Και θα ήταν ακόμη χειρότερα νέα αν ο Fico καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση».
Γεννημένος σε εργατική οικογένεια, ο Fico αποφοίτησε από τη νομικής το 1986 και εντάχθηκε στο τότε κυβερνών Κομμουνιστικό κόμμα.
Μετά την πτώση της του Τείχους το 1989, εργάστηκε ως δικηγόρος, κέρδισε μια θέση στο κοινοβούλιο υπό το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα και εκπροσώπησε τη Σλοβακία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
www.bankingnews.gr