Σε μια άκρως προκλητική πρόταση προχώρησε ο Günter Fehlinger, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος κάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να βομβαρδίσει το Βελιγράδι και να επέμβει στρατιωτικά στη Σερβία, μετά τη νέα επικίνδυνη ανάφλεξη στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι αρχές του Κοσόβου και ένοπλοι συγκρούστηκαν σε μοναστήρι κοντά στα σύνορα με τη Σερβία με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.
Επέμβαση κατά της Σερβίας
Σε ανάρτηση του στο Χ (πρώην Twitter) o Günter Fehlinger, πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ κάλεσε τη Συμμαχία να χτυπήσει τη Σερβία.
«Ο πόλεμος των Σέρβων κατά του Κοσόβου άρχισε στην Banska.
Καλώ το ΝΑΤΟ να ετοιμαστεί άμεσα για μια επέμβαση στη Σερβία.
Βομβαρδίστε αμέσως το Βελιγράδι» ανέφερε σε ανάρτηση του ο Fehlinger, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Ρωσία είχε πλήρη ανάμειξη σε αυτό το περιστατικό.
Συγκρούσεις
Το νέο επεισόδιο στα βόρεια του Κοσόβου, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 24/9 όταν μια αστυνομική περίπολος έπεσε σε ενέδρα κοντά στο χωριό Banska, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός δεύτερου.
Οι ένοπλοι κατέφυγαν σε μοναστήρι όπου και οχυρώθηκαν και άρχισαν για ώρες την ανταλλαγή πυρών με τις αστυνομικές δυνάμεις του Κοσόβου.
Από τα πυρά σκοτώθηκαν τρεις ένοπλοι, με τις αρχές να υποστηρίζουν πως προχώρησαν και σε μια σύλληψη.
«Θέσαμε αυτό το έδαφος υπό έλεγχο.
Αυτό επιτεύχθηκε ύστερα από πολλές, διαδοχικές μάχες» υποστήριξε ο Xhelal Svecla, υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.
Εμπλοκή Σερβίας
Το Κόσοβο κατηγόρησε ότι πίσω από αυτό το περιστατικό ήταν η Σερβία.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Albin Kurti έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των μασκοφόρων ενόπλων, υποστηρίζοντας ότι επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με την υποστήριξη των αρχών της Σερβίας, ενώ έκανε λόγο για τουλάχιστον 30 βαριά οπλισμένους που περικυκλώθηκαν από τις αρχές και τους ζητήθηκε να παραδοθούν.
«Το οργανωμένο έγκλημα με την πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από αξιωματούχους του Βελιγραδίου επιτίθεται στην χώρα μας» ανέφερε σε ανάρτηση του στο X.
Ο Svecla υποστήριξε πως η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και ότι κατέσχεσε πολλά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν οι αρχές είχαν καταφέρει να συλλάβουν όλους τους ενόπλους.
Λόγω των συγκρούσεων, είχαν κλείσει τα περάσματα Jarinje και Brnjak προς τη Σερβία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Νόμο, οι κυβερνητικές αρχές του Κοσόβου δεν επιτρέπεται να εισέρχονται σε περιουσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήτοι σε εκκλησίες και μοναστήρια, εάν πρώτα δεν λάβουν σχετική έγκριση από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Πυρά Vucic: Ο Kurti είναι ο μόνος ένοχος
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic αφού καταδίκασε τη δολοφονία του Κοσοβάρου αστυνομικού, επέρριψε όλες τις ευθύνες στον Kurti για τη δίωξη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
«Ο Kurti προκαλεί όλη την ώρα, λυπάμαι που κάποιοι από τους Σέρβους έπεσαν σε αυτές τις προκλήσεις.
Ο Kurti είναι ο μόνος ένοχος, το μόνο άτομο που θέλει σύγκρουση και πόλεμο» υποστήριξε ο Vucic, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του Βελιγραδίου στο περιστατικό αυτό.
Ερωτηθείς για το πώς οι εν λόγω ένοπλοι φορούσαν στολές μάχης της Σερβίας, είπε πως ο καθένας θα μπορούσε να τις αγοράσει σε συνηθισμένα καταστήματα, αναφέροντας πως οι στολές αυτές δεν ήταν ανήκαν στον σερβικό στρατό ή στην αστυνομία.
Είστε υποκριτές – Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ το Κόσοβο
Επιπλέον, εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της Δύσης για την υποκριτική, όπως είπε, στάση της.
«Μπορείτε να μας σκοτώσετε όλους.
Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αυτό το τέρας που φτιάξατε βομβαρδίζοντας τη Σερβία» υποστήριξε ο Vucic, είπε ο Βούτσιτς.
Το περιστατικό αυτό έρχεται ύστερα από τις νέες ανεπιτυχείς συνομιλίες που είχαν πρόσφατα οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου με τη μεσολάβηση της ΕΕ.
Σιγοκαίει η ένταση
Η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο σιγοκαίει εδώ και μήνες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινα τον περασμένο Μάιο να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους σε τέσσερις δήμους όπου πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός.
Η κίνηση αυτή πυροδότησε μία από τις χειρότερες περιόδους αναταραχής στο βορρά τα τελευταία χρόνια.
Ακολούθησαν διαδηλώσεις, καθώς και η σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από τη Σερβία και μια βίαιη εξέγερση από Σέρβους διαδηλωτές κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 30 στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ.
Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει συντριπτικά κατοικημένο από Αλβανούς, αλλά στα βόρεια τμήματα της επικράτειας κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, οι Σέρβοι είναι η πλειοψηφία σε αρκετούς δήμους.
Η συμπλοκή στο βορρά είναι η τελευταία σε μια μακρά λίστα περιστατικών που συγκλονίζει την περιοχή από τότε που το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008.
«Δυνητικά επικίνδυνη» η κατάσταση στο Κόσοβο, προειδοποιεί η Ρωσία
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς μια «δυνητικά επικίνδυνη», όπως την αποκάλεσε, κατάσταση στο Κόσοβο, όπου Σέρβοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα χωριό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία και ταμπουρώθηκαν σε ένα μοναστήρι.
Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη χώρα το Κόσοβο, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί, και υποστηρίζει παραδοσιακά τη Σερβία με την οποία έχει στενούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στο Κόσοβο, βλέπουμε μια παραδοσιακά προκατειλημμένη στάση απέναντι στους Σέρβους…
Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη και δυνητικά επικίνδυνη, την παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Peskov σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η αστυνομία του Κοσόβου ανέκτησε τον έλεγχο του μοναστηριού αργά χθες, Κυριακή, αφού τρεις από τους επιτιθέμενους και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν. Σήμερα φρουρεί το χωριό στο βόρειο Κόσοβο.
Οι Αλβανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου, που ήταν πρώην επαρχία της Σερβίας, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Όμως περίπου 50.000 Σέρβοι στον βορρά δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 και εξακολουθούν να θεωρούν πρωτεύουσά τους το Βελιγράδι, δύο και πλέον δεκαετίες έπειτα από την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου εναντίον της καταπίεσης της σερβικής διακυβέρνησης.
www.bankingnews.gr