Σάλο προκάλεσε η ξαφνική αλλαγή στάσης όσον αφορά στην πράσινη πολιτική που ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση πώλησης νέων πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων αναβάλλεται από το 2030 στο 2035.
Ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στο σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση νέων λεβήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποδηλώνοντας ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά δεν θα χρειαστεί ποτέ να πληρώσουν για να εγκαταστήσουν μια νέα αντλία θερμότητας.
Για εκείνα τα νοικοκυριά που κάνουν την αλλαγή, ο Σούνακ είπε ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις θα αυξηθούν από 5.000 σε 7.500 λίρες. Υποσχέθηκε επίσης, να επιταχύνει την κατασκευή υποδομών καθαρής ενέργειας.
Ο Bρετανός πρωθυπουργός υπαναχώρησε σε πολλά από τα βασικά μέτρα που η κυβέρνηση προωθούσε έως τώρα, διχάζοντας τους οπαδούς των Τόρις.
Ο Σούνακ είπε ότι οι νέες αποφάσεις – που περιλαμβάνουν τη δέσμευση να μην αυξηθούν οι φόροι στις πτήσεις με τον πράσινο φόρο – δεν θα επηρεάσουν τη συνολική μηδενική δέσμευση της Βρετανίας για το 2050, η οποία επέμεινε ότι ήταν ακόμα εφικτή.
Ο πρώην Συντηρητικός υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε γενικές εκλογές για τη «στιγμή ντροπής» του Ρίσι Σούνακ για την κλιματική αλλαγή.
«Η σύντομη θητεία του ως πρωθυπουργού θα μείνει στη μνήμη μας ως τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο γύρισε την πλάτη του στον κόσμο και στις μελλοντικές γενιές» είπε ο Λόρδος Γκόλντσμιθ.
Συμμαχία εταιρειών και πράσινων ομάδων έστειλαν επιστολή στον Σούνακ για να εκφράσουν τη «βαθιά ανησυχία» για τα σχέδια του.
«Η επιχειρηματική κοινότητα έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη μετάβαση στο “Καθαρό Μηδέν” και κατέστησε σαφές ότι η προσκόλληση σε μακροπρόθεσμες πολιτικές καθαρού μηδενισμού είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση επιχειρηματικής