Λαμπεντούζα: Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο προορίζονται για τη Γερμανία

Χιλιάδες πρόσφυγες ήρθαν πρόσφατα στη Λαμπεντούζα. Η πολιτική πίεση έχει αυξηθεί, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στη Γερμανία, η οποία αποφάσισε να δεχθεί οικειοθελώς πρόσφυγες από την Ιταλία. Υπάρχει λύση στη μεταναστευτική πολιτική;

Οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Λαμπεντούζα θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ, αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να μείνουν στην Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση, από τότε που ανέβηκε στην εξουσία η ακροδεξιά κυβέρνηση, τους διευκολύνει. Οι περισσότεροι μετανάστες μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους βόρεια χωρίς εγγραφή.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους στα ιταλογαλλικά σύνορα, επειδή η ροή των προσφύγων έχει διπλασιαστεί.

 Η Γερμανία ελέγχει τα σύνορα με την Αυστρία σποραδικά.  Αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα, δεν δέχεται η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ.

Το άσυλο στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για το άσυλο στην ΕΕ, οι διαδικασίες ασύλου πρέπει να πραγματοποιούνται σε εκείνες τις χώρες όπου οι νεοφερμένοι αγγίζουν το έδαφος της ΕΕ για πρώτη φορά.

Όποιος συνεχίζει να ταξιδεύει χωρίς άδεια σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορεί να επιστρέψει στην πρώτη χώρα.

Η Ιταλία έχει μπλοκάρει αυτόν τον κανονισμό για περισσότερο από ένα χρόνο.

 Η Γερμανία από την πλευρά της, παρά την τελευταία απαγόρευση, αποφάσισε να διευκολύνει την Ιταλία με τις εθελοντικές εισαγωγές προσφύγων, για τις οποίες έχει καταλήξει σε συμφωνία στην Ε.Ε.

«Θα συνεχίσουμε την υποχρέωσή μας αλληλεγγύης», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Φέιζερ.

Όποιος έρχεται στη Γερμανία συχνά μένει

2 79

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, περίπου το ένα τρίτο όλων των αιτημάτων ασύλου στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία υποβάλλονται στη Γερμανία. Οι υπερφορτωμένοι γερμανικοί δήμοι και δήμοι έχουν σημάνει συναγερμό. Όχι μόνο υπάρχουν προβλήματα στέγασης, αλλά και οι δομές ένταξης είναι υπερφορτωμένες. Σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν 400.000 παιδικοί σταθμοί και ζητούνται 14.000 δάσκαλοι.

Τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γερμανία, 1,1 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες πολέμου παρέμειναν στη Γερμανία. Σε αυτό προστίθενται αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες. Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, 175.000 αιτήματα ασύλου καταγράφηκαν στη Γερμανία, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων.

Στα τέλη Αυγούστου ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 200.000, που σημαίνει 77% περισσότερο από πέρυσι. Περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο είναι άνδρες.

Εκ πείρας, μόνο ένα μικρό μέρος των αιτούντων άσυλο χορηγείται άσυλο για πολιτικούς λόγους. Υπάρχουν όμως και άλλες μορφές στάσης.

Η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε τα στοιχεία μετά από αίτημα του κόμματος της Αριστεράς.

Σύμφωνα με αυτούς, στη Γερμανία ζουν 307.000 άνθρωποι με προσωρινή άδεια παραμονής, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει αναγνωριστεί το καθεστώς τους ως αιτούντες άσυλο, αλλά κινδυνεύουν σοβαρά να επιστρέψουν στην χώρα τους.

 Αυτό το καθεστώς ισχύει για ένα έτος, αλλά μπορεί να επεκταθεί σε άδεια μόνιμης διαμονής. Στα τέλη Ιουνίου 2023, μόνο 44.500 άτομα που έλαβαν άσυλο ζούσαν στη Γερμανία, αλλά 755.000 άνθρωποι προστατεύονταν ως πρόσφυγες βάσει της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Παραμένουν στη Γερμανία για …συγκεκριμένους λόγους

Περίπου 280.000 αλλοδαποί δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία. Οι περισσότεροι είναι αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί, με περιορισμένη άδεια παραμονής Duldung.

 Αυτό σημαίνει ότι τους ζητήθηκε να φύγουν από τη Γερμανία, αλλά δεν μπορούν να φύγουν «για συγκεκριμένους ή νομικούς λόγους».

 Για 95.000 άτομα δεν έχει διευκρινιστεί η υπηκοότητα. Και ο αριθμός των ατόμων που μπορούσαν να απελαθούν έφτασε αμέσως τα 54.330 άτομα. Η κυβέρνηση συνασπισμού που ανέβηκε στην εξουσία έκανε λόγο για «επίθεση της επιστροφής», αλλά μόνο 13.000 απελάθηκαν το 2022. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 απελάθηκαν μόνο 7.861 άτομα.

Η Γερμανία έχει 3.900 χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής

1 168

Επειδή οι απελάσεις είναι δύσκολες, η πολιτική επικεντρώνεται στον περιορισμό της εισόδου. Τα αιτήματα για αυτό προέρχονται από τους φιλελεύθερους, το FDP.

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να διαχειριστούμε μόνοι μας τη μετανάστευση. Διαφορετικά υπερφορτώνουμε τα σχολεία και το κράτος πρόνοιας και κάνουμε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να μην έχουν προοπτική για εκπαίδευση και καλή δουλειά», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του FDP, Bijan Djir-Sarai σε συνέντευξή της.

 Πώς όμως μπορεί να σταματήσει η παράνομη είσοδος; Η Γερμανία συνορεύει με χώρες της ΕΕ, η συνοριακή γραμμή φτάνει τα 3900 χλμ. και δεν υπάρχουν συνοριακά σημεία ελέγχου. Σύμφωνα με την υπουργό Φέιζερ, τα σύνορα είναι «φυσικά» ελεγχόμενα και «πολλά και προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να λυθεί από μία μόνο χώρα, αλλά σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Οι οικονομικές παροχές της Γερμανίας έλκουν τους μετανάστες

Η δίκαιη κατανομή των προσφύγων εντός της ΕΕ είναι ένα άλυτο πρόβλημα εδώ και χρόνια. Μια συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που θέλουν να μεταρρυθμίσουν το σύστημα ασύλου στην ΕΕ και θέλουν να καθιερώσουν γρήγορες διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για μετανάστες χωρίς προοπτική διαμονής ανακοινώθηκε ως επιτυχής. Αλλά η εφαρμογή αυτού θα πάρει χρόνια.

Το κύριο πρόβλημα περιορισμού της μετανάστευσης βρίσκεται στις κύριες χώρες προέλευσης.

Εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, κυριαρχία Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Το ποσοστό αναγνώρισης ασύλου μεταξύ των προσφύγων από αυτές τις χώρες είναι πολύ υψηλό.

Αλλά ένα άλλο θέμα συζητείται επίσης: εάν οι πρόσφυγες στοχεύουν τη Γερμανία λόγω της κοινωνικής υποστήριξης της.

 Σε μια ευρωπαϊκή σύγκριση, η κοινωνική βοήθεια που λαμβάνουν οι πρόσφυγες στη Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με άλλες χώρες όπως η Αυστρία ή η Γαλλία.

Η Γερμανία έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό: Όλοι λαμβάνουν χρήματα και κοινωνική υποστήριξη, ακόμη και όταν πρέπει να φύγουν από αυτή τη χώρα. Η Γη της Βαυαρίας θα αλλάξει αυτή την κατάσταση. Ο πρωθυπουργός Söder ανακοίνωσε ότι στη Βαυαρία οι αιτούντες άσυλο στο μέλλον θα λαμβάνουν μόνο κοινωνική βοήθεια σε είδος.

DW

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.