Διώρυγα μήκους 102 χλμ. στην Ταϋλάνδη αλλάζει τον γεωστρατηγικό χάρτη της Ασίας και «απελευθερώνει» την Κίνα

Με  μια διώρυγα η Ταϋλάνδη μήκους 102 χλμ. σκοπεύει να αλλάξει το γεωστρατηγικά χάρτη σε όλη την νοτιοανατολική Ασία απελευθερώνοντας ουσιαστικά την Κίνα καθώς θα δημιουργήσει ένα θαλάσσιο διάδρομο που θα ενώνει την Νότια Κινεζική Θάλασσα με τν ινδικό Ωκεανό.

Στην δημιουργία μιας νέας διώρυγας η οποία θα τέμνει σχεδόν οριζόντια  το έδαφός της  θέλει να προχωρήσει η Ταϊλάνδη.

Η διώρυγα μήκους 102 χλμ.  που υποστηρίζεται  οικονομικά από την Κίνα θα παρακάμπτει τα Στενά της Μαλάκα θα συντομεύει κατά 1.200 χλμ. την απόσταση που τα πλοία προερχόμενα από τη νότια κινεζική Θάλασσα κινούνται προς τα δυτικά προς τον ινδικό Ωκεανό.

Παρακάμπτοντας τα Στενά τα σκάφη (μεταξύ αυτών και κινεζικά) που προέρχονται από την Νότια Κινεζική Θάλασσα θα μπορούν να αποφεύγουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που περιπολούν μεταξύ Μαλαισίας και Ινδονησίας, αλλάζοντας ουσιαστικά τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής.

Βέβαια πρόκειται για ένα τεράστιο σε έκταση κατασκευαστικό έργο το οποίο συζητείται παρά πολύ καιρό και το κόστος του εκτιμάται στα 28 δισ.$ ενώ ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από γειτονικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη η οποία φοβάται ότι θα υποβαθμιστεί ο ρόλος της ως ναυτιλιακός κόμβος..

Η Κίνα αναφέρεται στο συγκεκριμένο κατασκευαστικό πρόγραμμα  ως μέρος του θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού του 21ου αιώνα. Οι προτάσεις από μελέτες του 2015 έχουν μήκος 102 χιλιόμετρα, πλάτος 400 μέτρα και βάθος 25 μέτρα. Τα σχέδια για ένα κανάλι έχουν συζητηθεί και διερευνηθεί σε διάφορες χρονικές στιγμές. Το κόστος, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν σταθμιστεί έναντι των πιθανών οικονομικών και στρατηγικών οφελών.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Prayut Chan-o-cha δήλωσε ότι το κανάλι δεν ήταν κυβερνητική προτεραιότητα. Ωστόσο, στις 16 Ιανουαρίου 2020, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ταϊλάνδης συμφώνησε να συγκροτήσει μια επιτροπή εντός 120 ημερών για τη μελέτη του έργου της Ταϊλανδικής Διώρυγας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.