Η νέα ακραία πρόκληση των τουρκοκυπρίων υπό την καθοδήγηση και την στήριξη των δυνάμεων του Αττίλα δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την στάση που τηρεί το Ψευδοκράτος αλλά και έντονη ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στην Κύπρο. Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Τζογόπουλος, εξηγεί στο enikos.gr πώς επηρεάζει αυτό το περιστατικό τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και Κύπρου.
Του Μίλτου Σακελλάρη
«Το περιστατικό στην Κύπρο είναι εξαιρετικά σοβαρό για τρεις λόγους: α) η κατασκευή του δρόμου αυτού καθεαυτού που επιδιώκει η τουρκική-τουρκοκυπριακή πλευρά είναι παράνομη και αποτυπώνει την προσπάθεια της για δημιουργία τετελεσμένων στην νεκρή ζώνη, β) οι επιθέσεις εναντίον στελεχών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ εκτός από απόλυτες κατακριτέες παραβιάζουν το διεθνες δικαιο, γ) η γενικότερη τακτική της Τουρκίας δείχνει την αδιαφορία της για τα Ηνωμενα Έθνη και την επιθυμία της να κινείται αυτόνομα ανεξάρτητα από τη διεθνή κριτική», ανέφερε αρχικά ο κ. Τζογόπουλος
Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση 2674 του Συμβουλίου Ασφαλείας (30 Ιανουαρίου 2023) ανανέωσε τη θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ακόμα μία χρόνια. «Στο πλαίσιο αυτό, Αμερική, Βρετανία και Γαλλία εκφράζουν δημοσίως τη σοβαρή ανησυχία τους για την κατάσταση», επισήμανε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
«Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πως η ενόχληση της διεθνούς κοινότητας για τις τουρκικες πρακτικές μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις συγκεκριμένες που θα οδηγήσουν την Άγκυρα σε αναθεώρηση της στρατηγικής της. Το βέβαιο για την ώρα είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται ολοένα και περισσότερο σε φιλοδυτική τροχιά με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στο νησί. Η αμερικανική απόφαση άλλωστε για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατια βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και επεκτείνεται για το δημοσιονομικό έτος 202», συνέχισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στο enikos.gr ο κ. Τζογόπουλος.