Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Hellas Journal
Είναι πολύ θετικό ότι στην Αθήνα άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν περνά μόνο από το Αιγαίο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και από την Κύπρο, όπου η χώρα του Αττίλα διατηρεί 35 και πλέον χιλιάδες κατοχικούς στρατιώτες.
Όπως μου έλεγε στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν γίνεται να υπάρξει πλήρης βελτίωση των σχέσεων, «ακόμα και αν φτάσουμε στη Χάγη» εάν δεν εκλείψει το Κυπριακό ως πρόβλημα».
Και διευκρίνισε ότι και η παρούσα ελληνική κυβέρνηση απαιτεί λύση που θα προβλέπει αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και τον τερματισμό των αναχρονιστικών εγγυήσεων και των «επεμβατικών δικαιωμάτων»
Η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει εγγυητική δύναμη και επιθυμεί να αποχωρήσει. Άρα πρέπει να πράξουν το ίδιο η Τουρκία και η φιλοτουρκική Αγγλία. Δυστυχώς, και η Ελλάδα υποστηρίζει τη φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).
- Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση εξαπατήθηκε από «κυπριακές φωνές» που έμειναν στο …2004, στην εποχή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Άκουσον-άκουσον…
- Πρότειναν να μιλήσει με σκληρή γλώσσα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευτυχώς δεν τους άκουσε διότι οι σχέσεις θα οδηγούνταν σε μείζονα κρίση.
Έκανε το ανάποδο ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Συνεννοήθηκε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και αποφάσισαν να έχουν απ’ εδώ και πέρα κοινό βηματισμό. Είναι μία εξαιρετική εξέλιξη.
Δυστυχώς, «καμένοι» αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Συναγερμού, που τους απέβαλαν από το κόμμα οι ψηφοφόροι του, σπέρνουν «ζιζάνια» και προσπαθούν μέσω της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) να επηρεάσουν τον Πρωθυπουργό και ειδικά τον υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο θεωρούσαν «εύκολο», επειδή τώρα μαθαίνει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Μπορεί στην αρχή ο Γιώργος Γεραπετρίτης να έβλεπε τα εθνικά θέματα μέσα από το φακό της «νεοφιλελεύθερης πολιτικής», αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι δεν παίζει κανείς με την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Μελετώντας τις δηλώσεις του «βλέπω» να καταλαβαίνει περισσότερα απ’ όσα δείχνει ότι ξέρει.
Ο Ερντογάν επιχείρησε την Πέμπτη να τεστάρει τα νερά με την Αθήνα αλλά και με τις διεφθαρμένες Βρυξέλλες. Δίνοντας εντολή στον υπουργό Ενέργειας να ξεκινήσει η έξοδος του γεωτρύπανου Abuulhamid Han στη Μεσόγειο, γνώριζε ότι φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Το γεωτρύπανο «άγγιξε» την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και σύμφωνα με πληροφορίες θα εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ τις επόμενες ημέρες.
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι με στόχο «να τα πάρει όλα». Το τελευταίο κείμενο του περιοδικού Economist, το οποίο -αν και βρετανικό ΜΜΕ- του επιτίθεται συστηματικά, δίνει μερικές απαντήσεις στα ερωτήματα των Δυτικών, οι οποίοι αναρωτήθηκαν αν η στροφή του Ερντογάν, είναι πραγματική.
Σημείωσε, σχετικά, ο Economist:
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική όντως βελτιώνονται, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή, όπως και με την Ε.Ε., είχαν φτάσει σχεδόν στο ναδίρ. […] Ο Ερντογάν προσπάθησε να ανταλλάξει την υποστήριξή του προς τη Σουηδία με πρόοδο στις καθυστερημένες ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε.
- Αλλά τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Τουρκία με τον Ερντογάν στο τιμόνι, λένε αναλυτές και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, είναι μια αναβάθμιση της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσής της με την Ε.Ε., και μόνο μια συμφωνία γι’ αυτό, μπορεί να πάρει χρόνια.
Ας μην κάνουν όνειρα τα μέλη των Ελίτ στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Η δήθεν «στροφή» προς τη Δύση, που υποτίθεται ότι έκανε ο Ερντογάν, οφείλεται στην ανάγκη να σώσει την οικονομία της Τουρκίας και επίσης, να μπορέσει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16. Αν του «κάτσει» και μία ανανέωση της ευρωπαϊκής πορείας της κατοχικής χώρας, θα είναι απόλυτα ευχαριστημένος.
Δεν θα έχει αλλάξει την πολιτική του έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, θα συνεχίσει να απειλεί τους φιλοαμερικανούς Κούρδους της Συρίας, θα παραμείνει κατοχική δύναμη σε τέσσερις χώρες και θα εκδικείται, μέσω του Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία.
Είναι άσχημος και ανήθικος ο «κόσμος» του Ερντογάν και σίγουρα ΔΕΝ είναι αγγελικά πλασμένος. Είναι διαβολικός ο τρόπος σκέψης του και εκμεταλλεύεται την αφέλεια της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ), που επιμένουν να κτυπούν τη γροθιά τους στο …μαχαίρι, νομίζοντας ότι η ισλαμική Τουρκία, υπό την πίεση τους, επιστρέφει δήθεν στο δυτικό μαντρί.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Μερικές φορές η κριτική εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεπερνά τα όρια και «αγγίζει» και την οικογένειά του. Και αυτό είναι λάθος. Στην πολιτική τα γυναικόπαιδα έχουν ασυλία.
Η «ζούγκλα» του κυπριακού Διαδικτύου εξανέστη επειδή ο κ. Χριστοδουλίδης πήγε διακοπές, όπως όλοι οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο και όπως όλοι οι άνθρωποι. Ως δικαιολογία για τη νέα κριτική ανακάλυψαν ότι έλειπε ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές.
Πρώτα απ’ όλα, όταν παλεύουν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές εναντίον των πύρινου εφιάλτη, οι ηγέτες και οι υπουργοί πρέπει να μένουν στα γραφεία τους. Επειδή θα πάνε στους τόπους των φωτιών, θα προσφέρουν κάτι; Όχι βέβαια.
Το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο, διότι η παρουσία τους δημιουργεί πρόβλημα στα μέλη του πυροσβεστικού σώματος και στους ανθρώπους που σπεύδουν να τους βοηθήσουν.
Είδατε ποτέ τον Πρόεδρο της Αμερικής να τρέχει στις φωτιές στη διάρκεια της διαδικασίας κατάσβεσης; Πολύ σωστά επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές όταν τα σωστικά συνεργεία ολοκληρώσουν το έργο τους…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η κ. Αννίτα Δημητρίου αφήνει συχνά-πυκνά τη γλώσσα της να πηγαίνει περίπατο και αυτό είναι μέγα πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν αφορά το εθνικό θέμα του Κυπριακού.
Δυσκολεύεται, δήλωσε με στόμφο η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να κατανοήσει γιατί πήρε τόσες διαστάσεις το ζήτημα με την πρόσκληση προς τον Τουρκοκύπριο ψευτο-«δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στην αντικατοχική εκδήλωση στη Δερύνεια. Τελικά ο τύπος το κατάλαβε μόνος του και δεν πήγε στην εκδήλωση, που κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στην κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα.
Πήρε διαστάσεις κυρία Δημητρίου επειδή είναι ένας παράνομος ψευτο-«δήμαρχος» της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Τόσο απλά… Είπε και άλλα πολλά που δεν αξίζουν σχολιασμού η πρόεδρος της Βουλής.
Μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου, δήλωσε ότι «είναι αντικατοχική εκδήλωση για το βίαιο και αποτρόπαιο έγκλημα που εξακολουθεί να συμβαίνει για 49 χρόνια στην Κύπρο. Και αν πράγματι εννοούμε ότι θέλουμε να εργαστούμε συντονισμένα για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να επανενώσουμε την πατρίδα μας στη βάση του δικαίου, όλες αυτές οι δηλώσεις που παρακολουθώ με απογοήτευση, πρέπει να σταματήσουν», είπε και ελάλησε.
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ το είδε …Ερντογάν. Απαγορεύει και δηλώσεις που ενοχλούν τους Τούρκους κατακτητές. Τα συγχαρητήρια μας…
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε ήταν η τελευταία φορά που το κόμμα της κ. Δημητριου διοργάνωσε αντικατοχικές εκδηλώσεις με αφορμή την άνανδρη τουρκική εισβολή; Απλά ρωτάμε…
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Μίλησε και ο πρώην πρόεδρος. Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου επιχείρησε να χτυπήσει υπόγεια τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τις σχέσεις κυπριακής κυβέρνησης με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Ποιος ομιλεί; Ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ δέχθηκε για το κόμμα του οποίου ηγείτο χρήματα από ολιγάρχες. Το έπαιζε φιλοδυτικός και αλληθώριζε προς τη Μόσχα…