Η Σελήνη έχει νερό, ΗΛΙΟ-3, σπάνια μέταλλα – Μεγάλες δυνάμεις και Εταιρείες το γνωρίζουν και τα θέλουν

Το πρώτο της διαστημικό σκάφος προσεδάφισης στο φεγγάρι εδώ και 47 χρόνια, εκτόξευσε την Παρασκευή 11/8 η Ρωσία, εν μέσω μιας κούρσας των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ινδίας, για να ανακαλύψουν περισσότερα για τα στοιχεία που υπάρχουν στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της γης, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ρωσία διεμήνυσε ότι θα ξεκινήσει περαιτέρω σεληνιακές αποστολές και στη συνέχεια θα διερευνήσει την πιθανότητα μιας κοινής ρωσο-κινεζικής αποστολής με πλήρωμα ή ακόμη και την δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης.

Γιατί τόσο έντονο ενδιαφέρον

Το φεγγάρι, το οποίο απέχει 384.400 χλμ. από τον πλανήτη μας, μετριάζει την ταλάντωση της γης στον άξονά της, γεγονός που εξασφαλίζει ένα πιο σταθερό κλίμα.

Οι θερμοκρασίες στην Σελήνη ποικίλλουν – στον ήλιο φτάνουν τους 127 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο σκοτάδι πέφτουν στους μείον 173 βαθμούς Κελσίου.

Νερό στο φεγγάρι

Η πρώτη ανακάλυψη νερού στο φεγγάρι έγινε το 2008 από την ινδική αποστολή Chandrayaan-1, η οποία ανίχνευσε μόρια υδροξυλίου απλωμένα σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης, σύμφωνα με τη NASA.

Το νερό αποτελεί ζωτικής σημασίας συστατικό για την ανθρώπινη ζωή, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει πηγή υδρογόνου και οξυγόνου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καύσιμα πυραύλων.

ΗΛΙΟ-3

Το ήλιο-3 αποτελεί ένα ισότοπο ηλίου που είναι σπάνιο στη γη, αλλά η NASA εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι ηλίου στο φεγγάρι.

Αυτό το ισότοπο θα μπορούσε να παρέχει πυρηνική ενέργεια σε έναν αντιδραστήρα σύντηξης, αλλά επειδή δεν είναι ραδιενεργό, δεν θα παράγει επικίνδυνα απόβλητα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Σπάνια μέταλλα

Τα μέταλλα σπάνιων γαιών –που χρησιμοποιούνται σε smartphones, υπολογιστές και προηγμένες τεχνολογίες– υπάρχουν στο φεγγάρι.

Το σκάνδιο, το ύττριο και οι 15 λανθανίδες είναι κάποια από αυτά τα μέταλλα, σύμφωνα με έρευνα της Boeing.

Πώς θα λειτουργήσει η εξόρυξη

Δεν είναι απολύτως σαφές μέχρι σήμερα το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία εξόρυξης.

Πιθανότατα, θα έπρεπε να δημιουργηθεί στο φεγγάρι κάποιο είδος υποδομών.

Οι συνθήκες που επικρατούν κάνουν σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος της σκληρής δουλειάς θα πρέπει να το κάνουν ρομπότ, αν και το νερό στο φεγγάρι θα επέτρεπε τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία.

Νομοθεσία

Ο νόμος είναι ασαφής και γεμάτος κενά.

Η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών του 1966 για το Διάστημα, αναφέρει ότι κανένα έθνος δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριαρχία της Σελήνης ή άλλων ουράνιων σωμάτων – και ότι η εξερεύνηση του διαστήματος θα πρέπει να πραγματοποιείται προς όφελος όλων των χώρων του πλανήτη.

Ωστόσο, νομικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι σαφές εάν μια ιδιωτική οντότητα θα μπορούσε ή όχι να διεκδικήσει την κυριαρχία ενός μέρους της Σελήνης.

Η Συμφωνία της Σελήνης του 1979 ορίζει ότι κανένα μέρος του φεγγαριού «δεν θα περιέλθει στην ιδιοκτησία οποιουδήποτε κράτους, διεθνούς διακυβερνητικού ή μη κυβερνητικού οργανισμού, εθνικού οργανισμού ή μη κυβερνητικής οντότητας ή φυσικού προσώπου»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.