Πάνω από 100 χώρες έχουν απαγορεύσει τις βόμβες διασποράς, που θα δοθούν στην Ουκρανία, λόγω του κινδύνου που ενέχουν για τους αμάχους.
Ειδικότερα, πρόκειται για μία κατηγορία όπλων που περιέχει πολλαπλά εκρηκτικά μικρότερα βομβίδια, που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως και σε μεγάλη έκταση
Με αφιέρωμα το BBC δείχνει πως δρουν αυτά τα όπλα:
Επίσης, τα πυρομαχικά έχουν προκαλέσει διαμάχη για το ποσοστό αποτυχία τους.
Τα ανατιναγμένα βομβίδια μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος για πολλά χρόνια και στη συνέχεια να εκραγούν, προκαλώντας θανάτους και ζημιές σε ανύποπτο χρόνο.
Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς;
Είναι μια μέθοδος διασποράς μεγάλου αριθμού μικροσκοπικών βομβών από πύραυλο ή βλήμα πυροβολικού που τις διασκορπίζει κατά τη διάρκεια της πτήσης σε μια ευρεία περιοχή.
Προορίζονται να εκραγούν κατά την πρόσκρουση, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών δεν εκρήγνυνται εκείνη τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει ειδικά εάν προσγειώνονται σε βρεγμένο ή μαλακό έδαφος.
Στη συνέχεια, μπορούν να εκραγούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία όταν κάποιος τα πατήσει ή τα πιάσει κατά λάθος, σκοτώνοντας ή ακρωτηριάζοντας το θύμα.
Από στρατιωτική άποψη, μπορεί να είναι τρομερά αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται ενάντια σε σκαμμένα χερσαία στρατεύματα σε χαρακώματα και οχυρές θέσεις, καθιστώντας μεγάλες περιοχές πολύ επικίνδυνες έως ότου καθαριστούν προσεκτικά.
Γιατί απαγορεύονται σε πάνω από 100 χώρες;
Περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν υπογράψει μια διεθνή συνθήκη – τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς – που απαγορεύει τη χρήση ή την αποθήκευση αυτών των όπλων λόγω της αδιάκριτης επίδρασής τους στον άμαχο πληθυσμό.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε τραυματισμούς, καθώς μπορεί να μοιάζουν με ένα μικρό παιχνίδι που έχει αφεθεί σε κατοικημένη ή αγροτική περιοχή και συχνά τα μαζεύουν από περιέργεια. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν περιγράψει τα πυρομαχικά διασποράς ως «απεχθή» και εργαλείο εγκλημάτων πολέμου.
Ποιος τα χρησιμοποιεί ακόμα;
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Κανένας από τους δύο δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη που τους απαγορεύει. Ούτε οι ΗΠΑ, αλλά είχαν προηγουμένως επικρίνει την εκτεταμένη χρήση του όπλου από τη Ρωσία.
Τα ρωσικά πυρομαχικά διασποράς φέρονται να έχουν ποσοστό «αποτυχίας» 40%. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός παραμένει στο έδαφος χωρίς να έχει εκραγεί και απειλεί τον άμαχο πληθυσμό.
Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι δικές του βόμβες διασποράς έχουν ποσοστό «αποτυχίας» μικρότερο από 3%.