Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τη δολοφονία του 17χρονου που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στη Γαλλία, με τις ταραχές να συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με φωτιές, λεηλασίες και εκατοντάδες συλλήψεις.
Τα γάλλικά Μέσα φέρνουν στο φως μία νέα συγκλονιστική μαρτυρία, αυτή του τρίτου επιβάτη που βρισκόταν στο μοιραίο ΙΧ στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου που κατέληξε στη δολοφονία του 17χρονου. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον άτυχο Ναέλ.
«Θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι»
Η μαρτυρία του φίλου του 17χρονου Ναέλ συγκλονίζει. «Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε “σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει “μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι”», είπε αρχικά ο ένας εκ των δύο συνεπιβατών του 17χρονου.
«Ο δεύτερος αστυνομικός λέει “πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα», πρόσθεσε ο μάρτυρας.
Όσον αφορά στον συνοδηγό του οχήματος, που και αυτός είναι 17 ετών, δεν έχει παρουσιαστεί στις αρχές, κάτι που αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος μιλώντας στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien. Μάλιστα ανέφερε ότι θα παραβρεθεί στην κηδεία του θύματος.
An audio message circulating online claims to be a friend of Nahel describing the events leading up to and after the fatal traffic stop
In the aftermath, violent protests have spread throughout France with people setting cars alight and ransacking shopshttps://t.co/3v5FHbVV8m pic.twitter.com/b6s4NyQJ91
— Sky News (@SkyNews) July 1, 2023
Ρεκόρ συλλήψεων
Ο θάνατος του 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού έχει προκαλέσει χάος στο Παρίσι αλλά και σε πολλές γαλλικές πόλεις. Μάλιστα οι δυνάμεις επιβολής της τάξης προχώρησαν σε 1.311 συλλήψεις την περασμένη νύκτα σε όλη τη Γαλλία, αριθμός ρεκόρ, κατά την τέταρτη συναπτή νύκτα επεισοδίων, μετά τη δολοφονία του Ναέλ την Τρίτη.
Επί ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στη Ναντέρ όπου πραγματοποιείται η κηδείας του 17χρονου Ναέλ Μ., με καταγωγή από την Αλγερία, καθώς ο θάνατος του εξακολουθεί να βάζει φωτιά σε πολλές λαϊκές συνοικίες της χώρας.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει την ανάπτυξη «επιπλέον ειδικών μονάδων» της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής χρησιμοποιήθηκαν και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας.
Ο Μακρόν ανέβαλε την επίσκεψη του στη Γερμανία
Στο μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει από αύριο, Κυριακή, το βράδυ στη Γερμανία, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας, έπειτα από τέσσερις ημέρες ταραχών στη Γαλλία.
«Ο γάλλος πρόεδος Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάγερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρέοδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η γερμανική προεδρία.
«Ο γερμανός πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του για την αναβολή και την πλήρη κατανόησή του λόγω της κατάστασης» στη Γαλλία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ «παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την κατάσταση στη Γαλλία. Ελπίζει πως η βία στους δρόμους θα σταματήσει σύντομα και πως η κοινωνική ειρήνη θα αποκατασταθεί», προστίθεται.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του γάλλου προέδρου, δεν έχει ακόμα οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη.
Στο Παρίσι, πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο επέμεινε στο γεγονός ότι Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πολλές ευκαιρίες να συναντώνται προσθέτοντας ότι, επειδή μια επίσημη προεδρική επίσκεψη είναι μάλλον ένας τρόπος για γιορτασθεί η γαλλογερμανική φιλία, παρά ένα αυστηρά πολιτικό ραντεβού, η στιγμή δεν ήταν η πιο κατάλληλη για να πραγματοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου είχε χρειαστεί να ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Γαλλία εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι Γάλλοι αστυνομικοί προειδοποιούν την κυβέρνηση!
Την ώρα που η Γαλλία φλέγεται, δυο από τις μεγαλύτερες ενώσεις της χώρας που εκπροσωπούν αστυνομικούς, εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία ζητούσαν να αποκατασταθεί «άμεσα» η έννομη τάξη «με όλα τα μέσα», καθώς, όπως αναφέρουν, είναι τώρα «σε πόλεμο με επικίνδυνους ανθρώπους», «ορδές αγρίων»!
Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των συνδικάτων αναφέρει, όπως την έχει μεταφράσει ο Arnaud Bertrand, ένας γνωστός Γάλλος επιχειρηματίας και σχολιαστής:
«Αρκετά… Αντιμετωπίζοντας αυτές τις άγριες ορδές, το να ζητάς ηρεμία δεν αρκεί πλέον, πρέπει να επιβληθεί! Η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και η τοποθέτηση των συλληφθέντων πέρα από την ικανότητα να βλάψουν θα πρέπει να είναι τα μόνα πολιτικά μηνύματα που πρέπει να δοθούν.
Απέναντι σε τέτοιες καταστροφές, η οικογένεια της αστυνομίας πρέπει να σταθεί ενωμένη. Οι συνάδελφοί μας, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, δεν αντέχουν άλλο την τυραννία αυτών των βίαιων μειονοτήτων.
Η ώρα δεν είναι για συνδικαλιστική δράση, αλλά για καταπολέμηση αυτών των ‘παρασίτων’. Η παράδοση, η συνθηκολόγηση και η ικανοποίηση τους με την κατάθεση των όπλων δεν είναι οι λύσεις υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της κατάστασης. Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα μέσα για να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου το συντομότερο δυνατό.
Μόλις αποκατασταθεί, ξέρουμε ήδη ότι θα ξαναζήσουμε αυτό το χάος που υπομένουμε εδώ και δεκαετίες.
Για αυτούς τους λόγους, η Alliance Police Nationale και η UNSA Police θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και προειδοποιούμε την κυβέρνηση από εδώ και πέρα, ότι στο τέλος, θα είμαστε σε δράση και χωρίς συγκεκριμένα μέτρα για τη νομική προστασία της αστυνομίας, μια κατάλληλη ποινική απάντηση, με σημαντικά μέσα υπό τον όρο, η αστυνομία να κρίνει το ύψος του ανταλλάγματος που δόθηκε.
Σήμερα η αστυνομία είναι σε μάχη γιατί είμαστε σε πόλεμο. Αύριο θα είμαστε στην αντίσταση και η κυβέρνηση θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει».