Τη στήριξή του στον ουκρανικό αγώνα, χωρίς όμως άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε από την καγκελαρία στο Βερολίνο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Aπό το Βερολίνο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας τις βασικές γραμμές πλεύσης ενόψει της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου. Εκεί αναμένεται να εγκριθεί νέο πακέτο στήριξης για την Ουκρανία με τη σύσταση ενός συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που θα εξετάζει ζητήματα ασφαλείας κοινού ενδιαφέροντος.
Βέβαια στη συνέντευξη Τύπου ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατέστησε σαφές αυτό, για το οποίο είχε ήδη μιλήσει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt: ότι στο Βίλνιους δεν αναμένεται να «σταλεί επίσημη πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» βάζοντας τέλος στα σενάρια περί «ταχείας ένταξης», κάτι για το οποίο πιέζει το Κίεβο. Όπως τόνισε από το Βερολίνο, αυτό που θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου είναι «πώς θα έλθει η Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ».
Οι σύμμαχοι, όπως τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, «συμφωνούν ότι οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές» και ότι αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση είναι η διασφάλιση της «ανεξαρτησίας και εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».
Το πότε θα έρθει η στιγμή για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που θα αποφασίσει «το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία» ανεξάρτητα από το τι θέλει η Μόσχα. Όπως ανέφερε και στη συνέντευξή του στη Welt ζητούμενο δεν είναι μια «βιαστική ειρήνη» και σε καμία περίπυωση «μια ειρήνη καθ’ υπαγόρευση της Ρωσίας». Ούτε βέβαια να γίνει το «ΝΑΤΟ εμπόλεμο μέρος».
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» ήταν το μήνυμα που έστειλε για ακόμη μια φορά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, όπως και ο Όλαφ Σολτς. Μάλιστα ο Γερμανός καγκελάριος θέλησε να σταθεί ειδικότερα στη γερμανική συμβολή στο ΝΑΤΟ και τη στήριξη της Ουκρανίας. «Για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε μια Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Γερμανίας για αμυντικές δαπάνες στο 2% του γερμανικού ΑΕΠ και ενίσχυση του γερμανικού στρατού μέσα από το Ειδικό Ταμείο των 100 δις ευρώ.
Για «σημαντικό έγγραφο» έκανε λόγο και ο Γενς Στόλντενμπεργκ, τονίζοντας τη σημασία της γερμανικής περίφημης «Ζeitenwende» (αλλαγή εποχής) στη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας για την περαιτέρω ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε ιδιαίτερα και η σημασία της άσκησης Air Defender 23 που διεξάγεται υπό γερμανική ηγεσία μέχρι τις 25 Ιουνίου, ξεκινώντας από σήμερα διευρυμένες ασκήσεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Πάντως από τη συνέντευξή Τύπου απουσίαζε το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι αναφορές στην στάση της Τουρκίας. Ο Γενς Στόλντενμπεργκ απαντώντας επίσης σε ερώτηση διεμήνυσε ότι δεν αναζητά παράταση της θητείας του, αλλά για την ώρα είναι απλώς επικεντρωμένος στα καθήκοντα που πρέπει να φέρει εις πέρας μέχρι τη λήξη της θητείας του.
Το πρωί της Τρίτης ο Γενς Στόλντενμπεργκ αναμένεται να μεταβεί με τον Γερμανό υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στην αεροπορική βάση Γιάγκελ στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν για να επιθεωρήσει και ο ίδιος τη μεγαλύτερη νατοϊκή άσκηση όλων των εποχών.
ΠΗΓΗ: dw.com
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)