Ακόμη ένα καμπανάκι για την κρίση νερού κρούει η Ευρώπη, μετά τις προειδοποιήσεις για λειψυδρία και τις επισημάνεις του ΟΗΕ, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν θέματα, όπως η έλλειψη, η επισιτιστική ασφάλεια και η ρύπανση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί σε αυξημένη δράση για τη διατήρηση και βελτίωση των υδάτινων πόρων, που έχουν ήδη πληγεί από πολλά χρόνια εξάντλησης των υπογείων υδάτων, εν μέσω επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης.
Αντιμέτωπες με θερμοκρασίες ρεκόρ, ιστορικά κύματα καύσωνα και με τα ποτάμια να έχουν ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα, οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα η μια μετά την άλλη, ενώ σε Γαλλία και Ισπανία έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις για την έλλειψη νερού.
Σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά και η κατάσταση βρίσκεται ήδη στο σημείο «έκτακτης ανάγκης», με τις αρχές να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στη χρήση νερού. Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη την επιβολή του δελτίου στα ανατολικά της τουριστικής περιοχής Αλγκράβε, στον νότο, με σκοπό να μειώσει τη χρήση κατά 15% των υπόγειων υδάτων.
«Οι δορυφορικές εικόνες του Copernicus αποτελούν μια θλιβερή επιβεβαίωση ότι πολλά μέρη της Ένωσης αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο «Η κρίση νερού στην Ευρώπη».
«Ορισμένες περιοχές υποφέρουν από λειψυδρία λόγω της ξηρασίας, ενώ άλλες υποφέρουν από πλημμύρες. Οι περισσότερες υποφέρουν από τις συνέπειες της ρύπανσης των υδάτων, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι καινούργιο», τόνισε, προσθέτοντας πως «έχουμε φτάσει στο σημείο όπου πρέπει να υιοθετήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση».
«Ας μην είμαστε η ήπειρος που μαθαίνει την αξία του νερού αφού στερέψει το πηγάδι», είπε χαρακτηριστικά.
Πόλεμος για το νερό
Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα καλοκαίρι με συχνότερες και ακραίες ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες, πυρκαγιές καθώς και αύξηση των ευαίσθητων στο κλίμα ασθενειών, κάνοντας λόγο για απαισιόδοξο outlook και ζητώντας περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών συνθηκών.
«Βλέπουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τις βλέπουμε πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η Ευρώπη πλήττεται από την ξηρασία, τα ποτάμια στερεύουν και ο κλάδος της γεωργίας βρίσκεται υπό πίεση, ενώ η φύση υποφέρει», δήλωσε η Δανή βουλευτής Christel Schaldemose. «Αυτός είναι πόλεμος. Ένας πόλεμος για το νερό», είπε.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα να τις αντιμετωπίσουμε. Αλλά είναι επίσης βασικό να καταλάβουμε πώς να διαχειριζόμαστε το πόσιμο νερό μας».
Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι το χειρότερο όλων
Το καλοκαίρι αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα ρεκόρ θερμοκρασίας που σημειώθηκαν πέρυσι, με ενδεχομένως «περισσότερο ανταγωνισμό» στο νερό, ανέφερε στο CNBC η Sophie Trémolet, διευθύντρια υδάτων στην περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση, The Nature Conservancy. «Η λειψυδρία είναι ένα θέμα, ωστόσο η ποιότητα είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς η ρύπανση των υδάτων αυξάνει το κόστος», είπε.
Η Ευρώπη βίωσε το πιο ζεστό καλοκαίρι της πέρυσι, με την ξηρασία να φτάνει στα χειρότερα επίπεδα που είχε δει η περιοχή τα τελευταία τουλάχιστον 500 χρόνια.
«Καλοκαίρι με καλοκαίρι, η Ευρώπη υποφέρει από λειψυδρία, κάτι που φαίνεται απλώς να χειροτερεύει. Το φετινό μπορεί να είναι το χειρότερο από όλα», δήλωσε ο Juan Ignacio Zoido Alvarez, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.