Χένρι Κίσινγκερ: Ο Πούτιν δεν θα επιβιώσει πολιτικά «αν τελειώσει σωστά ο πόλεμος»

Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάσει τη Ρωσία να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ευρώπη, τότε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει την εξουσία στη χώρα, σύμφωνα με τον βετεράνο Αμερικανό διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ.

«Θα ήθελα μια Ρωσία που αναγνωρίζει ότι οι σχέσεις της με την Ευρώπη πρέπει να βασίζονται σε συμφωνίες και ένα είδος συναίνεσης και πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος, εάν τελειώσει σωστά, μπορεί να το καταστήσει εφικτό», είπε ο Κίσινγκερ μιλώντας στο Bloomberg.

Ερωτηθείς εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να επιβιώσει στην εξουσία εάν ο πόλεμος τελείωνε με αυτούς τους όρους, ο Κίσινγκερ απάντησε: «Είναι απίθανο».

Ο βετεράνος διπλωμάτης είπε ότι είναι σημαντικό η Ουκρανία να βγει από τον πόλεμο ως μια ισχυρή δημοκρατία και προτιμότερο να αποφευχθεί «η διάλυση της Ρωσίας ή ο περιορισμός της ως αγανακτισμένη αδύναμη» που θα διακινδύνευε να πυροδοτήσει νέες εντάσεις.

Αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, τον περιέγραψε ως μια «φιγούρα τύπου Ντοστογιέφσκι που κατακλύζεται από αμφιθυμίες και ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες», ο οποίος είναι πολύ ικανός στην άσκηση εξουσίας ως ηγέτης αλλά τη χρησιμοποιεί «υπερβολικά» σε σχέση με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ, ο Πούτιν είναι επίσης ο κληρονόμος μιας παραδοσιακής ρωσικής αντίληψης και παράλληλα είναι κάποιος που μεγάλωσε στους δρόμους του Λένινγκραντ, η σημερινή Αγία Πετρούπολη, όπου περισσότερο από το μισό του πληθυσμού πέθανε από την πείνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πούτιν «τα μετέφρασα αυτά στο να μην θέλει ποτέ η ευρωπαϊκή στρατιωτική ισχύς να είναι εύκολα προσβάσιμη από την Αγία Πετρούπολη και μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα» και αντέδρασε «στα όρια του παραλογισμού» στην επέκτασή του, είπε ο Κίσινγκερ.

Αν και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ορθώς αντιστέκονται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι «ολοένα και πιο σημαντικό» τα μέρη στη σύγκρουση να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να τερματίσουν τις μάχες μέσω της διπλωματίας, πρόσθεσε ο Κίσινγκερ, προειδοποιώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων να κυριαρχήσουν στη γεωπολιτική σκέψη και να μετατρέψουν τον πόλεμο σε παγκόσμια σύγκρουση, προσελκύοντας χώρες όπως η Κίνα.

«Η Ευρώπη θα γίνει πιο σταθερή, ο κόσμος θα γίνει πιο σταθερός όταν η Ρωσία αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να κατακτήσει την Ευρώπη, αλλά πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρώπης με κάποιου είδους συναίνεση όπως κάνουν άλλα κράτη», είπε.

«Αλλά αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι τόσο συντετριμμένη που βλέπει ότι αποτελεί παράγοντα της διεθνούς πολιτικής σε άλλες περιοχές και γίνεται θέμα για τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων κρατών».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.