Μία σημαντική μεταβολή στη στάση της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία παρατηρείται τις τελευταίες μέρες με μοναδική εξαίρεση τη Γερμανία που δείχνει να είναι παγιδευμένη σε μία καταστροφική εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Η μεταβολή είναι τόσο εντυπωσιακή που κυριολεκτικά φαίνεται σαν να έχει αποσπαστεί ένα τεράστιο κομμάτι από την αντιρωσική συμμαχία.
Το προηγούμενο διάστημα με κάθε ευκαιρία οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν, πως η Ευρώπη είναι και αυτή σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Στις 24 Ιανουαρίου 2023, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών και «εγκέφαλος» της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Γερμανίας, Annalena Baerbock, δήλωνε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο: «Δίνουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».
Στις 5 Απριλίου 2023, ο Hervé Blejéan, γενικός διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωνε ότι εφεξής, το ΝΑΤΟ θα ελέγχει πλήρως τις στρατιωτικές αποφάσεις της ΕΕ.
Στις 9 Μαΐου 2023, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg έλεγε: «Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», πράγμα που σημαίνει ότι ολόκληρη η Συμμαχία είναι σύμφωνη ότι η Ρωσία θα πρέπει να ηττηθεί στην Ουκρανία.
Στις 10 Μαΐου 2023, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, έλεγε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα αν και πιο περιφραστικά.
Η αλλαγή στάσης – Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης
Και ξαφνικά στις 14 Ιουνίου 2023 ο Blejéan έρχεται να αναιρέσει όλα όσα ο ίδιος και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έλεγαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
«Το να στείλεις χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία σημαίνει ότι είσαι μέρος στον πόλεμο, σημαίνει πώς είσαι σε πόλεμο με τη Ρωσία και κανείς δεν το θέλει αυτό, ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ. Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», σημείωσε με έμφαση ο γενικός διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωση την οποία θεωρεί εξαιρετικά σημαντική ο γεωπολιτικός αναλυτής Eric Zuesse.
Έχει συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό που ανέτρεψε ή ακύρωσε τον πόλεμο της ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.
Αλλά κανείς δεν αποκαλύπτει τι έχει προκαλέσει την αλλαγή — ούτε καν ότι υπήρξε αλλαγή.
Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια δήλωση από την ΕΕ ότι ο πόλεμος κατά της Ρωσίας έχει τελειώσει — δεν θα πάει μέχρι τέλους ως πόλεμος των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Η αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας είναι τόσο εκκωφαντική, η καταστροφή των δυτικών όπλων τόσο εμφατική και η αποφασιστικότητα της Ρωσίας να σταματήσει την επιθετικότητα της Δύσης τόσο ξεκάθαρη, ώστε στην ΕΕ κυριάρχησαν …ψυχραιμότερες σκέψεις.
Η εξαίρεση της Γερμανίας
Υπάρχει όμως και μία εξαίρεση.
Η Annalena Baerbock και ολόκληρη η γερμανική κυβέρνηση είναι τώρα ακόμη πιο δεσμευμένες στον πόλεμο κατά της Ρωσίας από ό,τι πριν, επειδή, στις 14 Ιουνίου 2023, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίστηκε τελικά με τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας να προωθεί τον πόλεμο.
«Όλοι μας πρέπει να μάθουμε ότι με τον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ελευθερία και η ειρήνη δεν πέφτουν από τον ουρανό», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Γερμανίας είναι εμπνεύσεως Baerbock και κατονομάζει τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την «ειρήνη και την ασφάλεια».
Πρόκειται για την πρώτη γερμανική μεταπολεμική συνθήκη, η οποία περιγράφει τη Μόσχα ως μια δύναμη που απειλεί τόσο την περιφερειακή όσο και την παγκόσμια τάξη».
Η Γερμανία, που έχει 231 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο έδαφός της, καταστρέφεται από τις επιβαλλόμενες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream και άλλα οικονομικά βάρη που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον, θα περίμενε κανείς να διαφοροποιηθεί από τα άλλα κράτη – μέλη της Συμμαχίας.
Και όμως η Γερμανία δεσμεύεται ακόμη στις επιταγές της κυβέρνησης Biden για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.
Ρωγμές
Οι ρωγμές στην ευρωπαϊκή συνοχή είναι εμφανείς και εκφράζονται εντονότερα από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, που προσπαθεί να αποσπαστεί από τον μοιραίο εναγκαλισμό με τις ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες καθώς με την παταγώδη αποτυχία των Ουκρανών οι ΗΠΑ θα καταφύγουν σε πυρηνικό εκβιασμό της Ρωσίας, παίζοντας κυριολεκτικά με τη φωτιά.
Η Ρωσία από την πλευρά της δουλεύοντας μεθοδικά έχει καταστήσει σαφές πως θα αφαιρέσει τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, που διαφοροποιούνται από τις ΗΠΑ, από το πυρηνικό της στόχαστρο.
Και με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς «συμμάχους» στην Ευρώπη.
Πυρηνικά μόνο για αμυντικούς σκοπούς
Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο σε έκτακτες συνθήκες και μόνο για αμυντικούς σκοπούς, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) την Πέμπτη (15/6/2023).
«Η πολιτική πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας είναι αυστηρά αμυντική.
Η υποθετική χρήση πυρηνικών όπλων περιορίζεται σαφώς από έκτακτες συνθήκες στο πλαίσιο αυστηρά αμυντικών σκοπών», σημείωσε.
Η Zakharova επεσήμανε ότι η Μόσχα είναι πλήρως προσηλωμένη στην αρχή του απαράδεκτου του πυρηνικού πολέμου.
«Δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε αυτόν (σ.σ. πυρηνικό πόλεμο).
Δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί.
Καλούμε με συνέπεια όλα τα άλλα μέρη στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε πυρηνικών κρατών σχετικά με την πρόληψη του πυρηνικού πολέμου και το απαράδεκτο μιας κούρσας εξοπλισμών να τηρήσουν αυτά τα αξιώματα», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (New START) να αντιστραφεί.
«Σε αυτή την περίπτωση, ναι, μόνο εάν η Ουάσιγκτον επιδείξει πολιτική βούληση και καταβάλει προσπάθειες για να αμβλύνει τις εντάσεις και να αποκλιμακώσει και να δημιουργήσει συνθήκες για την επανέναρξη της πλήρους λειτουργίας της συνθήκης», πρόσθεσε η Zakharova.