Πώς η ανεκδιήγητη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Baerbock προκαλεί την οργή της Λ. Αμερικής, με τα πολεμοχαρή συνθήματα για την Ουκρανία

Βροχή επικριτικών σχολίων κατάφερε να δεχθεί ακόμα μία φορά η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, αυτή τη φορά από τους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής.
Η Baerbock δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Βραζιλία επειδή κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη χώρα ισχυρίστηκε ότι οι φτωχές μητέρες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν ενδιαφέρονται για τις διεθνείς συγκρούσεις, αφού τις νοιάζει μόνο «η τιμή του ρυζιού και των φασολιών στο σούπερ μάρκετ».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ίδρυμα Getúlio Vargas στο Σάο Πάολο, η Baerbock ισχυρίστηκε με ιταμό τρόπο ότι οι Βραζιλιάνοι με χαμηλό εισόδημα δεν ανησυχούν για τα διεθνή γεγονότα, διότι τους νοιάζει μόνο η…επιβίωση.
«Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα: καταλαβαίνω πλήρως ότι εσείς εδώ στη Λατινική Αμερική αντιλαμβάνεστε την απειλή αυτού του πολέμου διαφορετικά από ό,τι εμείς στην Ευρώπη, εσείς λέτε, ‘’Πού είναι πάλι αυτή η Ουκρανία;’’ Καταλαβαίνω πλήρως ότι μια μητέρα από την Itaquera ή από το Ο Campinas λέει: ‘’Για μένα, η τιμή του ρυζιού και των φασολιών στο σούπερ μάρκετ αυτή την εβδομάδα είναι πιο σημαντική από αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα 11.000 χιλιόμετρα μακριά», ισχυρίστηκε η ανεκδιήγητη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας που ήταν η πρώτη δυτική πολιτικός που κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.

Θύελλα αντιδράσεων

Η αντίδραση ήταν άμεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο YouTube, με τους Βραζιλιάνους να αποθεώνουν τις μητέρες της Itaquera και του Campinas που επικεντρώνονται στη διατήρηση της ζωής και όχι στην αποστολή όπλων για να σπείρουν το θάνατο.
Ένα άρθρο στη Folha de São Paulo, με τη σειρά του, αμφισβήτησε την ευρωπαϊκή δέσμευση στη Λατινική Αμερική: «Είναι αστείο που η Ευρώπη θυμάται ότι η Λατινική Αμερική υπάρχει μόνο όταν ψήνεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη ή βρίσκεται σε πόλεμο.
Εκτός από αυτό, ξέρουμε πολύ καλά πώς μας βλέπουν».
Ο Robinson Farinazzo, αξιωματικός του Ναυτικού της Βραζιλίας, εξέφρασε την οργή στο κανάλι του Arte da Guerra.
Επέκρινε την προσπάθεια της Γερμανίδας υπουργού να δεσμεύσει τη Βραζιλία στην ευρωπαϊκή σύγκρουση.
«Η Δύση επένδυσε 124 δισεκατομμύρια δολάρια και συγκέντρωσε έναν συνασπισμό 28 χωρών εναντίον της Ρωσίας, στέλνοντας κάθε είδους όπλα, μισθοφόρους, δορυφόρους και, ακόμα κι έτσι, δεν λύνει το πρόβλημα. Και τώρα προσπαθούν να μεταφέρουν το πρόβλημα στη Βραζιλία; Ντροπή σου», είπε ο Farinazzo.
«Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι προβλήματα του κόσμου.
Αυτοί οι κολλημένοι άνθρωποι, αυτοί οι ψηλομύτες, πρέπει να το καταλάβουν αυτό», πρόσθεσε.

Έφυγε με άδεια χέρια η Baerbock

Ο έφεδρος αξιωματικός σημείωσε επίσης ότι η Baerbock «έφυγε με άδεια χέρια» από τη Βραζιλία, καθώς δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva ή τον υπουργό Εξωτερικών Mauro Vieira ο οποίος βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στη Γαλλία.
Η δίκαια απαξιωτική συμπεριφορά της βραζιλιάνικης ηγεσίας απέναντι στη Baerbock ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού με τη…Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας εξέδωσε ένα κοινό ανακοινωθέν που εκφράζει τη δέσμευσή του για διμερή συνεργασία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αποδεικνύοντας ότι η Baerbock δεν μπορούσε να κερδίσει καμία παραχώρηση από τη Βραζιλία σχετικά με την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Baerbock κάλεσε τη Βραζιλία να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές χώρες σε γεωπολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερα τον πόλεμο της Ουκρανίας και την Κίνα.

Άχρηστος εκβιασμός

Σε αντάλλαγμα, προσφέρθηκε μια στενότερη σχέση με την Ευρώπη.
Ωστόσο, αυτός ο εκβιασμός είναι άχρηστος αφού η Κίνα, και όχι η Γερμανία, είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας.
«Η ασφάλεια και η ανάπτυξη δεν είναι αντίθετα. Εξαρτώνται η μία από την άλλη», δήλωσε η Baerbock στην εκδήλωση Ψηφιακής Δημοκρατίας στο Σάο Πάολο, επισημαίνοντας τον παγκόσμιο αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των τροφίμων λόγω του πολέμου.
«Ας ενώσουμε τα χέρια και ας διαμορφώσουμε μαζί ένα μέλλον από το οποίο όλοι μας μπορούμε να επωφεληθούμε», πρόσθεσε.
Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur δεν έχει επικυρωθεί παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα σκαριά από το 1999.
Η Baerbock είπε στην εκδήλωση ότι τα βασικά κλειδιά για την προσέγγιση των «δημοκρατικών κρατών με ομοϊδεάτες τους» θα «καθιστούν σαφές ότι οι δημοκρατίες όταν συνεργάζονται, μπορεί να λύσουν παγκόσμιες προκλήσεις».
Μια σύνοδος ηγετών της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στις 17 Ιουλίου θα μπορούσε να τονώσει την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur και είναι σαφές ότι η Baerbock επιχειρεί να το χρησιμοποιήσει κατά της Βραζιλίας, ώστε να συνθηκολογήσει και να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Βραζιλία είναι απίθανο να πιεστεί να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική.
Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είτε η Baerbock επιχειρήσει να προσθέσει ανεπίσημες ρήτρες είτε όχι.
Αυτό επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στη συνάντησή της με τον Lula στη Μπραζίλια στις 12 Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Lula επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ευρώπη έχει υιοθετήσει μονομερείς νόμους και κανόνες για τη θέσπιση κυρώσεων στο διεθνές εμπόριο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, όπως στην περίπτωση της Βραζιλίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.