Αν και τα δυτικά ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης δέχθηκαν την εξήγηση που έδωσε η ουκρανική κυβέρνηση για την καταστροφή του φράγματος Kakhovka, δεν ήταν ποτέ λογικό ότι η Ρωσία θα ήθελε να πλημμυρίσει, να βλάψει και να αποδυναμώσει ολόκληρο το δυτικό μισό της επικράτειας που ελέγχει πλέον, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας (η οποία τροφοδοτούνταν με νερό από το φράγμα αυτό), σημειώνει σε ανάλυσή του στο Southfront ο συγγραφέας Eric Zuesse.
Σύμφωνα με τον Zuesse, o ανώνυμος συγγραφέας της ιστοσελίδας “Moon of Alabama” παρουσιάζει ένα λεπτομερές και σχεδόν αψεγάδιαστο ιστορικό που αποκαλύπτεοι την αλήθεια, την οποία τα κυρίαρχα αμερικανικά και συμμαχικά “ειδησεογραφικά” μέσα ενημέρωσης είχαν αποκρύψει.
Το τελευταίο σχετικό άρθρο του στις 13ης Ιουνίου ‘έχει τίτλο: “Did Russia Destroy The Nova Kakhovka Dam?”.
Ο ρόλος των βρετανικών Storm Shadows
Το εν λόγω ρεπορτάζ φέρνει τα πάνω-κάτω όσον αφορά την “εξήγηση” της ουκρανικής κυβέρνησης ότι το φράγμα δεν είχε βομβαρδιστεί από πύραυλο, αλλά από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί εκεί από σαμποτέρ που η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποθέτει ότι ήταν από τη Ρωσία.
Τα εγκεκριμένα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ “ειδησεογραφικά” μέσα αποδέχονται και ενισχύουν αυτή την υπόθεση, αλλά το “MoA” όχι.
Αρχικά, παραθέτει τους New York Times που παρουσιάζουν την “εξήγηση” της ουκρανικής κυβέρνησης για την ανατίναξη- και στη συνέχεια την αποδομεί σημειώνοντας το εξαιρετικά σχετικό γεγονός, ότι στις 12 Μαΐου, η Βρετανία είχε προμηθεύσει στην Ουκρανία τους πυραύλους “Storm Shadow”, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι να έχουν βομβαρδισμό-λειτουργία σε δύο στάδια: πρώτα, μια κανονική βόμβα επιφανείας, αλλά μετά από αυτήν μια βόμβα με ανάφλεξη θρυαλλίδας που διεισδύει στο έδαφος για να εκραγεί βαθύτερα μέσα ακόμη και σε έναν οχυρωμένο και σκληρό υπόγειο στόχο, όπως το φράγμα που προφανώς ανατινάχθηκε.
Το όπλο Storm Shadow που προμηθεύονται οι Βρετανοί είναι ιδανικό για αυτού του είδους την καταστροφή – εκρήγνυται από βαθιά κάτω από το έδαφος, αντί από την επιφάνεια. Και ενώ η Ρωσία δεν διαθέτει Storm Shadows, η Ουκρανία σίγουρα διαθέτει – από τις 12 Μαΐου.
Η παρούσα είδηση-αναφορά σχετικά με τα ψέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους υποβάλλεται ταυτόχρονα για δημοσίευση από όλα τα συνήθη προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε περίπτωση που κάποιο από αυτά θελήσει τελικά να ξεφύγει από τις συνήθεις πηγές που εγκρίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για την ανατίναξη του φράγματος
Τουλάχιστον από τα τέλη του 2022, η Ρωσία προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει να ανατινάξει το φράγμα.
Για παράδειγμα, την 1η Νοεμβρίου 2022, το Reuters είχε τίτλο “Η Ρωσία ανακοινώνει ευρύτερη εκκένωση της κατεχόμενης νότιας Ουκρανίας” και ανέφερε ότι «λόγω της πιθανότητας χρήσης απαγορευμένων πολεμικών μεθόδων από το ουκρανικό καθεστώς, καθώς και πληροφοριών ότι το Κίεβο ετοιμάζει μαζικό πυραυλικό πλήγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πλημμυρίσει η περιοχή της Χερσώνας”, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Βλαντιμίρ Σάλντο, επικεφαλής της κατεχόμενης από τη Ρωσία επαρχίας της Χερσώνας.
“Δεδομένης της κατάστασης, αποφάσισα να επεκτείνω τη ζώνη εκκένωσης κατά 15 χιλιόμετρα από το Ντνίπρο”, είπε.
“Η απόφαση αυτή θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία μιας πολυεπίπεδης άμυνας προκειμένου να αποκρουστούν οι ουκρανικές επιθέσεις και να προστατευθούν οι άμαχοι”.
Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια λεγόμενη “βρώμικη βόμβα” για να εξαπλώσει ραδιενέργεια ή να ανατινάξει ένα φράγμα για να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά στην επαρχία Χερσώνα. Το Κίεβο λέει ότι οι κατηγορίες ότι θα χρησιμοποιούσε τέτοιες τακτικές στο έδαφός του είναι παράλογες, αλλά ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει η ίδια τέτοιες ενέργειες για να κατηγορήσει την Ουκρανία. …
Ο Σάλντο, ο επικεφαλής της ρωσικής κατοχής στην επαρχία, προσδιόρισε επτά πόλεις στην ανατολική όχθη που θα εκκενωθούν τώρα, οι οποίες περιλαμβάνουν τους κύριους κατοικημένους οικισμούς κατά μήκος αυτού του τμήματος του ποταμού.
Ακόμα και τα “ειδησεογραφικά” μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις ΗΠΑ και τις συμμαχίες τους, αναφέρουν περιστασιακά σχετικά γεγονότα, όταν τα βρίσκουν χρήσιμα για να τα αναφέρουν σε ένα “ειδησεογραφικό” ρεπορτάζ που έχει αντιρωσική χροιά.
Έτσι: γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας προσπαθούσε να προστατεύσει τους κατοίκους της περιοχής αυτής από αυτή την επίθεση, αλλά τα αμερικανικά και συμμαχικά “ειδησεογραφικά” μέσα ενημέρωσης έχουν αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα την κατηγορία της ουκρανικής κυβέρνησης ότι το έκανε η κυβέρνηση της Ρωσίας.
Και, τώρα, δόθηκε επιτέλους μια εξαιρετικά πιθανή εξήγηση, η οποία εμπλέκει τόσο την κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το έκαναν, καταλήγει το δημοσίευμα.
www.bankingnews.gr