Η στόχευση Ερντογάν στους Τούρκους της Γερμανίας- Μια «δεξαμενή» που μπορεί να τον οδηγήσει στη νίκη

Καθώς πλησιάζει η μέρα για τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συνεχίζουν την προσπάθειά τους να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Ωστόσο, οι πιθανοί ψηφοφόροι τους δεν βρίσκονται μόνο στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες. Ιδίως στη Γερμανία περίπου 1,5 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό που ενδεχομένως να παίξει κάποιο ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Πριν από 5 χρόνια, η επικράτηση του Ερντογάν στις ψήφους που καταμετρήθηκαν στη Γερμανία ήταν εντυπωσιακή. Συγκέντρωσε το 64,8%, ενώ εντός της Τουρκίας το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο, για την ακρίβεια 52,59%. Σε ορισμένες, μάλιστα, αγροτικές περιοχές της Γερμανίας το ποσοστό του Ερντογάν ξεπέρασε το 70%.

«Γίνεται, συνεπώς αντιληπτό πόσο μεγάλη σημασία αν η τάση του 2017 επαναληφθεί η αν πάμε σε κάποια αλλαγή στη στάση των πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία υπέρ της αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο πως τα γερμανικά ΜΜΕ ασχολούνται διεξοδικά με το θέμα, χωρίς, όμως, πέρα από συνεντεύξεις με ψηφοφόρους να μπορούν να δώσουν προγνωστικά», αναφέρει στο enikos.gr, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Τζογόπουλος.

«Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ο Ερντογάν φαίνεται να προτιμάται από πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία – αλλά όχι σε άλλες χώρες. Το 2017, μόλις το 17% όσων ψήφισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 21% όσων ψήφισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 35% όσων ψήφισαν στο Ιράν και το 29% όσων ψήφισαν στο Κατάρ επέλεξαν τον Τούρκο πρόεδρο. Εντάσεις και επεισόδια στη Γερμανία δεν αναμένονται, πάντως, φέτος όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Και αυτό γιατί εκπρόσωποι των τουρκικών κομμάτων δεν επιτρέπεται να κάνουν προεκλογική καμπάνια στη Γερμανία εδώ και τρεις μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Γιατί ψηφίζω Ερντογάν»

Πριν από λίγες ημέρες η Deutsche Welle ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα των Τούρκων ψηφοφόρων στη χώρα, παίρνοντας συνεντεύξεις από αρκετούς από αυτούς, αλλά και από έναν αναλυτή.

Ένας από τους ψηφοφόρους, ο Μετίν Σιρίν, ανέφερε πως ζει στην Κολωνία επί 43 συναπτά έτη, ενώ εργαζόταν επί δεκαετίες στα εργοστάσια της Ford και ήταν ενεργός συνδικαλιστής. Σε προηγούμενες εκλογές είχε ρίξει την ψήφο του στον Ερντογάν και θέλει να το κάνει κι αυτή τη φορά, «Τα τελευταία 20 χρόνια η συμπάθειά μου για το ΑΚΡ αυξάνεται συνεχώς», λέει. Από την πλευρά του, ο Γιούνις Ουλυσόι, από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών και Ερευνών Ένταξης του Πανεπιστημίου Ντούιζμπουργκ-Έσεν, επισήμανε πως οι Τούρκοι της Γερμανίας ψηφίζουν τον Ερντογάν δυσανάλογα περισσότερο από ότι στην Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2017, στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, περίπου το 63% των Τούρκων στη Γερμανία ψήφισε υπέρ των σχεδίων του Ερντογάν για τη μετατροπή του κοινοβουλευτικού συστήματος σε προεδρικό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Τουρκία ήταν μόλις λίγο κάτω από το 51%.

«Φυσικά, ακόμη και ως ξένος κοιτάς ποιο κόμμα είναι κοντά σου. Στο παρελθόν το ερώτημα ήταν: CDU ή SPD; Εκείνη την εποχή οι Τούρκοι ήταν κυρίως εργαζόμενοι και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με τον διεθνή προσανατολισμό του, ήταν πιο κοντά στους συντηρητικούς Τούρκους από το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό”, εξήγησε στο ίδιο ρεπορτάζ ο ερευνητής Ουλυσόι. “Οι πρώτοι Τούρκοι που ήρθαν στη Γερμανία ήταν κυρίως από την αγροτική, συντηρητική Ανατολία. Όταν οι άνθρωποι μεταναστεύουν, συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις αξίες που φέρνουν μαζί τους. Οι συντηρητικές-θρησκευτικές απόψεις τους παραμένουν, ιδίως στη διασπορά», είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.