Δημοσιεύματα του δυτικού τύπου καταγράφουν τους κινδύνους και τις ελλείψεις των Ουκρανών πριν την αντεπίθεση
Θα τα καταφέρουν άραγε οι Ουκρανοί να πετύχουν τους αντικειμενικούς στρατιωτικούς σκοπούς τους με την πολυδιαφημιζόμενη επίθεση στις ρωσικές θέσεις; Δημοσιεύματα και αναλυτές, ακόμα και από τη Δύση είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί ενώ γίνεται και λόγος ακόμα και για κίνδυνο κύκλωσης των ουκρανικών δυνάμεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικών Μελετών της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Ζυρίχης, Mauro Mantovani, οι Ουκρανοί δεν είναι έτοιμοι για την εκτόξευση της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης.
Επικαλούμενος τη διαρροή των σχετικών αμερικανικών εγγράφων, επεσήμανε πως τα απόρρητα έγγραφα επιβεβαίωσαν ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει κατατροπωθεί και ότι τα αποθέματα πυρομαχικών της εξαντλούνται.
Για τον Mauro Mantovani είναι επίσης αρνητικό το γεγονός ότι υπάρχουν τόσες κοινοποιημένες πληροφορίες για την αναμενόμενη επίθεση. «Το κοινό έμαθε περισσότερα για όπλα που έχουν ήδη παραδοθεί και για της τοποθεσίες του ουκρανικού στρατού, καθώς και για τοποθεσίες του ρωσικού στρατού. Πρόκειται φυσικά για ευαίσθητες πληροφορίες, ειδικά όσον αφορά την αναμενόμενη εαρινή επίθεση».
Αν και οι Ρώσοι έχουν μεγαλύτερα αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού, «το επίπεδο εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών είναι υψηλότερο λόγω της τακτικής και τεχνικής τους κατάρτισης στη Δύση, και του μαχητικού τους κινήτρου», λέει ο ειδικός.
Πάνω από 300.000 οι απώλειες
Ο επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικών Μελετών εκτιμάει ότι ο συνολικός αριθμός απωλειών και των δύο πλευρών ξεπερνάει τις 300.000, νεκροί και τραυματίες τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να δεχτούν αυτές τις τεράστιες απώλειες, που αυξάνονται σε καθημερινή βάση, για στρατιωτικούς στόχους που παραμένουν αμετάβλητοι. «Επομένως, δυστυχώς, δεν υπάρχει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο».
Για τον Mantovani η έναρξη της επίθεσης τοποθετείται σίγουρα όχι πριν τα μέσα Μαΐου, λόγω του υπερβολικά λεσπωμένου τοπίου. «Επίσης, δεν υπάρχει συγκέντρωση στρατευμάτων που θα έδειχνε επικείμενη επίθεση. Αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, ο Mantovani επισημαίνοντας ότι αυξάνεται η πολιτική πίεση στην Ουκρανία για την πραγματοποίηση της πολυαναμενόμενης επίθεση, προειδοποιεί ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αποτυχίας, ειδικά δεδομένων των αδιέξοδων μετώπων.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις προόδου στα μέτωπα. Το έδαφος είναι βροχερό και οι δρόμοι είναι δύσκολοι στην οδήγηση. Υπάρχει ούτως ή άλλως μια κακή εξέλιξη για τους Ουκρανούς στην ανατολική όχθη του Δνείπερου. Επομένως, δεν μπορείτε πραγματικά να πιστέψετε ότι από εκεί ή σε όλο το μήκος του μετώπου, θα υπάρξουν εκτεταμένες πρόοδοι τις επόμενες εβδομάδες».
Δεν είμαστε αρκετά εκπαιδευμένοι
Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο στρατιωτών, υπάρχουν επιφυλάξεις. Ένας ανώνυμος Ουκρανός στρατιώτης που μίλησε στον Observer είπε ότι ελπίζει να αποκτήσει περισσότερη εμπειρία μάχης πριν ξεκινήσει η πλήρης επίθεση της AFU. Παραδέχτηκε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα «δεν είναι έτοιμα» και ότι «χρειάζονται να εκπαιδεύονται περισσότερο» και «χρειάζονται περισσότερο χρόνο».
Οι ανησυχίες του στρατιώτη «απηχούν εκείνες πολλών στην Ουάσιγκτον και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια για να στηρίξουν την Ουκρανία, αλλά ανησυχούν για την κατάσταση του στρατού της μετά από ένα έτος», επεσήμανε ο Observer.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε επίσης ένα από τα αμυντικά έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν ως επιχείρημα ότι η Ουκρανία ενδέχεται να αποτύχει.
Economist: Ο κίνδυνος να περικυκλωθούν οι Ουκρανοί
Σε ανάλυσή του ο Economist γράφει πως οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. «Η Ουκρανία έχει περιορισμένη προμήθεια των πυραύλων εδάφους-αέρος που απαιτούνται για την αποτροπή ρωσικών βομβαρδιστικών. Η Ρωσία έχει οργανώσει καλά τις άμυνές της στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης γραμμής, με πολλές γραμμές χαρακωμάτων και αντιαρματικά εμπόδια».
Συνεπώς «όταν επιτεθεί η Ουκρανία θα χρειαστεί τα στρατεύματά της να υπερτερούν αριθμητικά των υπερασπιστών και μπορεί να συγκεντρώσει τέτοιους αριθμούς μόνο σε περιορισμένες περιοχές. Ακόμα κι αν διαρρρήξει τις άμυνες της Ρωσίας, θα χρειαστεί να εκμεταλλευτεί προσεκτικά τέτοιες διεισδύσεις ή να κινδυνεύσει να περικυκλωθούν τα στρατεύματά της».
Έτσι, η Ουκρανία, και οι δυτικοί υποστηρικτές της, θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο η αντεπίθεση να αποφέρει μόνο οριακά κέρδη ή χειρότερα. Και ακόμη κι αν «σπάσει» τη γέφυρα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Πούτιν θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναμφίβολα ελπίζει ότι αν διαρκέσει ο πόλεμος, η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα αρχίσει να κλονίζεται, λέει ο Economist.
Πηγές: The Guardian, Economist, Swissinfo