Πρόεδρος Σερβίας για Κοσσυφοπέδιο: Μεγάλη ντροπή για το Συμβούλιο της Ευρώπης

«Θα αλλάξουμε τη βαθιά σχέση (που έχουμε) με ορισμένες χώρες που δεν υποστήριξαν την ακεραιότητα της Σερβίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση για την αποδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρει η σερβική ραδιοτηλεόραση.

«Όσο για το Συμβούλιο της Ευρώπης, ξέραμε ότι είχαν πλειοψηφία, ήταν 33 χώρες «υπέρ», περίμεναν 34. Όσοι δεν είναι μέλη της ΕΕ ακούνε χωρίς αμφιβολία τι λένε οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον», είπε ο Βούτσιτς μετά την συνεδρίαση της κυβέρνησης της Σερβίας, στην οποία συμμετείχε.

Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο.

Ευχαρίστησε τις χώρες που ψήφισαν «κατά»

«Η απόφαση της Ουγγαρίας ήταν απροσδόκητη και είμαι ευγνώμων στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Ευχαριστώ την Ισπανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και όσους υποστήριξαν το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ – είπε ο Βούτσιτς.

Όταν ρωτήθηκε εάν, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το Βελιγράδι θα αλλάξει στάση απέναντι σε ορισμένες χώρες, είπε ότι «η Σερβία δεν είναι μια χώρα που θα αλλάξει στάση απέναντι σε όλο τον κόσμο από τη μια μέρα στην άλλη λόγω μιας ψήφου».

«Απογοητεύθηκα από ορισμένες χώρες»

«Φυσικά και υπήρξαν απογοητεύσεις. Η Σερβία δεν έκανε ποτέ πίσω στο θέμα της ακεραιότητας της Ουκρανίας. Και ότι αυτή η απόφαση δεν είναι τυχαία, σας ενημερώνω ότι οι Ουκρανοί εκπρόσωποι ζήτησαν διάλειμμα για να διαβουλευτούν με Αμερικανούς συμβούλους. Κάποιοι όπως η Β-Ε και η Αρμενία εξαφανίστηκαν από τις ψηφοφορίες. Περιμέναμε την ελληνική στάση (σημ. Η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη απείχαν).

 Μιλήσαμε για το πώς να συμπεριφερόμαστε και να μην κόβουμε το πόδι μας. Πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο αυτούς που είναι φιλικοί και να το θυμόμαστε καλά. Εάν κάποιος δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, γιατί να σεβαστούμε την ακεραιότητά του; Η αρχή της αμοιβαιότητας. Αυτές θα είναι ασήμαντες αλλαγές, όχι τεκτονικές, αλλά βαθιές ή ουσιαστικές – τόνισε ο Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν εις βάθος και ουσιαστικές αλλαγές σχετικά με τις δηλώσεις και τα παρόμοια.

Μεγάλη ντροπή για το Συμβούλιο της Ευρώπης

«Μένει να δούμε πώς θα δηλώσουμε για τη γενική πράξη στο Ρέικιαβικ, όπου και οι 46 αναμένεται να δηλώσουν ομόφωνα για την εδαφική ακεραιότητα τόσο της Ουκρανίας όσο και της Μολδαβίας. Και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με συναίνεση. Δεν θα προδικάσω πώς θα ψηφίσουμε», δήλωσε.

Τόνισε ότι κάθε κατοχή τελειώνει.

«Αυτή τη φορά θα επιλέξουμε πότε θα αντισταθούμε στην κατοχή – είπε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μεγάλη ντροπή.

«Αυτό είναι μεγάλη ντροπή, αυτό δεν συνέβη ποτέ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κανείς δεν έγινε ποτέ δεκτός με υπερψήφιση. Μια μη αναγνωρισμένη χώρα ή μια χώρα γύρω από την οποία υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με την εδαφική της ακεραιότητα δεν έγινε ποτέ αποδεκτή», τόνισε ο Βούτσιτς.

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.