Η Δύση πλέον σχεδιάζει να απαλλαγεί από τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
Οι ΗΠΑ και η συλλογική Δύση αισθάνονται την κόπωση της άσκοπης υποστήριξης στο διεφθαρμένο καθεστώς του Κιέβου.
Ήδη πολιτικοί σε όλο τον δυτικό κόσμο καλούν τον Ουκρανό πρόεδρο να επιδιώξει εδαφικό συμβιβασμό με τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο Zelensky δεν μπορεί να συμβιβαστεί με μία τέτοια ιδέα, εκτιμά σε ανάλυσή της στην Pravda η ειδική επί γεωπολιτικών θεμάτων Lyuba Lulko.
Σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης ZeRada, ο Zelensky είναι ένας οραματιστής που δεν μπορεί να υλοποιήσει την πολιτική του σε ένα σταδιακά επιδεινούμενο περιβάλλον.
Ο μόνος του στόχος είναι μία Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ εντός των συνόρων του 1991, ένα όραμα παράλογο, ανέφικτο και εξαιρετικά επικίνδυνο.
«Αυτός είναι ο στόχος που «προκάλεσε τη Ρωσία να καταλάβει επιπλέον εδάφη αφήνοντας χιλιάδες θύματα στο δρόμο.
Αυτός είναι ένας πολύ επικίνδυνος δρόμος για τον Zelensky και οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να τον ανατρέψουν για αυτό το παράλογο πείσμα», ανέφερε το συγκεκριμένο κανάλι.
Η Δύση άλλαξε τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία
Δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως, για παράδειγμα το Foreign Policy, προτείνουν η Ουκρανία να παραχωρήσει την Κριμαία στη Ρωσία σε αντάλλαγμα στη συμφωνία της Μόσχας να αποσύρει τα στρατεύματα σε θέσεις πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στις 24/2/2022
Φυσικά η Μόσχα δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο, αλλά οι Αμερικανοί είναι πεπεισμένοι για το αντίθετο.
Από το «Η Ρωσία πρέπει να χάσει» στο «πρέπει να αναζητήσουμε συμβιβασμό»
Η Δύση δεν είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία, της οποίας το δημοσιονομικό εκτροχιάστηκε εντελώς το 2023.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban χαρακτήρισε την Ουκρανία ανύπαρκτη χώρα.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αποφύγουν την πλήρη υποτέλεια στις ΗΠΑ και αντ’ αυτού προσβλέπουν στην ανάπτυξη συνεργασίας με την Κίνα, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron μετά από μια επίσκεψη στο Πεκίνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους.
Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για τους Δυτικούς να διαπραγματευτούν θέματα προμήθειας όπλων για την Ουκρανία.
Με τη σειρά τους η Κίνα και η Βραζιλία καλούν τη Δύση να σταματήσει να βοηθά τις ένοπλες της Ουκρανίας.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βραζιλιάνου προέδρου Lula da Silva από το Πεκίνο ότι η σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι μια «οικογενειακή διαμάχη».
Η κρίσιμη στιγμή για τον Zelensky
Εάν η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν πραγματοποιηθεί είτε στα τέλη Απριλίου είτε λίγες μέρες αργότερα, ο Zelensky θα υπογράψει τη δική του θανατική καταδίκη.
Ο Ουκρανός λαός ήδη διερωτάται αν ο Zelensky θέλει να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους δικούς του ανθρώπους.
Ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου Douglas McGregor αποκάλυψε πως Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοπεύουν να εξοντώσουν τον Zelensky.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί τον θεωρούν προδότη λόγω διαφθοράς.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό συνταγματάρχη, υπάρχουν πολλά βίντεο στο Διαδίκτυο στα οποία μπορεί κανείς να ακούσει Ουκρανούς στρατιώτες να λένε ότι ο Zelensky και η κλίκα του πρέπει να κρεμαστούν «πριν τους συλλάβουν οι Ρώσοι».
Στην αρχή της ειδικής επιχείρησης, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προέτρεψε τους Ουκρανούς αξιωματικούς να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.
«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας! Φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να συνεννοηθούμε μαζί σας παρά με αυτή τη συμμορία τοξικομανών και νεοναζί που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο και πήραν όμηρο ολόκληρο τον ουκρανικό λαό» είχε διακηρύξει ο Putin στις 25 Φεβρουαρίου 2022 μία μέρα μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης.
Όλοι προαναγγέλλουν το πολιτικό τέλος του Zelensky
Στις πολιτικές αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στην Ουκρανία, με αφορμή άρθρο – κόλαφο για τον πρόεδρο Zelensky, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Politico, αναφέρθηκε η ουκρανική εφημερίδα «Strana», προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων…
Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρεται σχετικά, «Ο συγγραφέας του άρθρου του Politico, Jaime Dettmer, επισκέφθηκε το Κίεβο και μίλησε με αρκετούς Ουκρανούς πολιτικούς:
Με τη Βουλευτή Inna Sovsun, η οποία «υποψιάζεται ότι άλλο ένα πολιτικό πραξικόπημα βρίσκεται εν εξελίξει», αφού «το ορόσημο της 10ετίας πλησιάζει»
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως ανά 10ετία, κατά έναν παράξενο τρόπο, στην Ουκρανία γίνονται επαναστάσεις (η επανάσταση του Maidan συνέβη το 2013)
Παρόμοια άποψη εξέφρασε ένας ανώνυμος Ουκρανός πρώην υπουργός, λέει το Politico: «Ξέρετε, το Maidan μπορεί να ξανασυμβεί».
Μάλιστα, σημειώνει ότι ο σημερινός πόλεμος «διαμορφώνει μια ισχυρή εθνική συνείδηση και γεννά μεγάλες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον – προσδοκίες που θα είναι δύσκολο να πραγματωθούν».
Θα είναι δύσκολο για τον Zelensky να τις δικαιώσει, πιστεύει το Politico.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Politico πιστεύει ότι μετά τον πόλεμο το ποσοστό δημοφιλίας του Zelensky θα υποχωρήσει ραγδαία «μόλις εξαφανιστεί η υπαρξιακή απειλή».
Όπως ακριβώς συνέβη και πριν τον πόλεμο, όταν «η δημοτικότητα κάποια στιγμή είχε αγγίξει το 11%, αλλά αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου εκτινάχθηκε.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος γίνεται όλο και πιο αυταρχικός…
Παραβιάζει τον νόμο εκδίδοντας προεδρικά διατάγματα επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον εχθρών, όλα στο όνομα της καταπολέμησης της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά, σύμφωνα με ορισμένους επικριτές, με στόχο να υπονομεύσει τους πολιτικούς του αντιπάλους».
Το δημοσίευμα του Politico υπενθυμίζει επίσης σκάνδαλα με offshore γύρω από τον Zelensky.
Και επίσης τι συνέβη την παραμονή του πολέμου: «Αφού σιωπήσουν τα όπλα, θα προκύψουν ερωτήματα σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στον πόλεμο:
Γιατί ο Zelensky αγνόησε σαφείς προειδοποιήσεις από τη δυτική υπηρεσία πληροφοριών σχετικά με την υψηλή πιθανότητα ρωσικής εισβολής και δεν μετέφερε νωρίτερα στρατιώτες στο μέτωπο;».
Η εφημερίδα γράφει ότι «κατά καιρούς αυτά τα ερωτήματα βγαίνουν στην επιφάνεια ακόμη και εν μέσω πολέμου».
Το δημοσίευμα γράφει επίσης για την αρνητική επίδραση της «παγκόσμιας κολακείας» εναντίον του Zelensky.
Την ίδια ώρα, το σκάνδαλο διαφθοράς στο υπουργείο Άμυνας έδειξε ότι από πολλές απόψεις το παλιό διεφθαρμένο σύστημα παραμένει κυρίαρχο.
«Δεν έχουμε δει σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε στην εφημερίδα ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ.
Όπως είπε, σε πρόσφατες συναντήσεις με ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, εντυπωσιάστηκε από το πώς, «από τη μία πλευρά, εκτιμούν πραγματικά τη δύναμη του Zelensky ως στρατιωτικού ηγέτη», αλλά και «ανησυχούν βαθιά για τη διαφθορά και το αυταρχικό του στυλ».
«Κατά τη γνώμη τους, μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα υπάρξουν αντίποινα», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.