Η ρωσική μισθοφορική «Βάγκνερ» εξορύσσει παράνομα χρυσό από το Σουδάν με τις «πλάτες» του στρατηγού Ντάγκλο

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, διοικητής των παραστρατιωτικών RSF, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Σουδάν. Επίσης, έχει καταφέρει να είναι σύμμαχος τόσο με τους Σαουδάραβες όσο και με τους Ρώσους.

Μετά από μέρες πολύ ισχυρών εντάσεων, η κατάσταση στο Σουδάν φαίνεται να έχει επιδεινωθεί.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστό κι ως Χεμεντί, έχουν στην πραγματικότητα διεκδικήσει την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου στο Χαρτούμ, της έδρας της εθνικής τηλεόρασης και των κύριων αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και της πρωτεύουσας.

Ο στρατηγός Ντάγκλο, άνθρωπος κοντά στους Σαουδάραβες και τους Ρώσους, θεωρείται ο πραγματικός «ισχυρός άνδρας» του Σουδάν μετά την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ και είναι ο βασικός αρχιτέκτονας της απόπειρας ένοπλης κατάληψης της εξουσίας.

Προερχόμενος από μια αραβική φυλή του Τσαντ, της φυλής Ριζεϊγκάτ, με καταγωγή από το Νταρφούρ, στο ξέσπασμα του πολέμου στο Νταρφούρ, το 2003, ο Ντάγκλο ανέλαβε τη διοίκηση των διαβόητων πολιτοφυλακών «Janjaweed» («Έφιπποι Δαίμονες»), οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για ειδεχθή εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα.

Έγινε επικεφαλής των RSF το 2013, όταν ιδρύθηκαν ως μέρος μιας αναδιάρθρωσης των πρώην πολιτοφυλακών «Janjaweed».

Οι RSF, που δημιουργήθηκαν υπό τη διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (NISS), αναπτύχθηκαν σε βάσεις σε όλη τη χώρα, επισήμως για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων στα σύνορα με τη Λιβύη.

Στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής ξεπερνούν πολύ αυτά τα καθήκοντα.

Τον Νοέμβριο του 2017, για παράδειγμα, ο Ντάγκλο χρησιμοποίησε τους άνδρες του για να πάρει τον έλεγχο των ορυχείων χρυσού στην περιοχή του Νταρφούρ, γεγονός που τον έκανε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Σουδάν.

Το 2015 ήταν ο ίδιος ο Ντάγκλο που έστειλε -σε συμφωνία με τον σουδανικό στρατό- τους άνδρες του στην Υεμένη για να πολεμήσουν στο πλευρό του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, μια επιλογή που του επέτρεψε να σφυρηλατήσει πολύ στενούς δεσμούς με τις δυνάμεις του Κόλπου.

Ο άλλος σιδερένιος σύμμαχος του Ντάγκλο είναι η Ρωσία, ιδιαίτερα η παραστρατιωτική ομάδα Wagner.

Τον Μάρτιο του 2022, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στο Χαρτούμ και οι απεσταλμένοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας -συστατικά στοιχεία της λεγόμενης Τρόικας για το Σουδάν- καταδίκασαν έντονα και ανοιχτά την παρουσία και τις επιχειρήσεις της ομάδας Wagner στο Σουδάν, που συνδέονται κυρίως με παραπληροφόρηση και παράνομη εξόρυξη χρυσού (που ελέγχεται άμεσα από τον Ντάγκλο και την οικογένειά του).

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ο Χεμεντί βρισκόταν στη Μόσχα την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, για να συζητήσει το σχέδιο κατασκευής μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Σουδάν και συγκεκριμένα στο Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα του Οκτωβρίου 2021, το οποίο σηματοδότησε το τέλος της μεταβατικής κυβέρνησης του Αμπντουλάχ Χαμντόκ, έκτοτε πήρε αποστάσεις και τον περασμένο Φεβρουάριο το χαρακτήρισε «λάθος».

Αυτή η δήλωση που ανέδειξε μια αυξανόμενη ρήξη μεταξύ του ίδιου και του επικεφαλής του Μεταβατικού Κυρίαρχου Συμβουλίου, καθώς και του αρχηγού του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν.

Οι διαφορές, που είχαν πλέον εξελιχτεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση, ήταν ήδη εμφανείς εδώ και αρκετές εβδομάδες, κυρίως σε σχέση με τη διαχείριση της ασφάλειας στη χώρα ενόψει του σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης.

Το «επώδυνο» σημείο για τον στρατηγό Ντάγκλο, ειδικότερα, είναι αυτό που σχετίζεται με την ένταξη των RSF στον τακτικό στρατό.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπαγόρευαν οι προηγούμενες συμφωνίες, τα μέρη έπρεπε να είχαν ανακοινώσει νέο πρωθυπουργό και άλλα μέλη της μελλοντικής πολιτικής κυβέρνησης στις 11 Απριλίου, και ακόμη και πριν από αυτό, να υπογράψουν μια τελική συμφωνία για τη μετάβαση μεταξύ 1ης και 6ης Απριλίου.

Τώρα η κατάσταση φαίνεται να έχει κατακρημνιστεί εντελώς και η σκιά ενός νέου πραξικοπήματος -αυτή τη φορά που ενορχηστρώθηκε προσωπικά από τον Ντάγκλο- γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένη, με εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές σε μια στρατηγική χώρα για τη διεθνή γεωπολιτική αρένα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.