Ακόμα κι αν το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό υπογραφεί, οι διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα θα συνεχιστούν, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων στη Γαλλία, τονίζοντας πως η οργή κατά του Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να κοπάσει.
Ως εκ τούτου, ο Γάλλος πρόεδρος, με το που επέστρεψε από την Ολλανδία, βρέθηκε αντιμέτωπος με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για τη αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στις συντάξεις. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για 12η ημέρα σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά και σήμερα, ενώ κάδοι σκουπιδιών στο Παρίσι γέμισαν και πάλι, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμάτων.
Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που διαμαρτύρονται στους δρόμους φαίνεται να έχει περιοριστεί, τα δύο τρίτα των Γάλλων παραμένουν αντίθετα στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και το 52% θέλει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις, ακόμη και αν το συνταγματικό συμβούλιο εγκρίνει τον νόμο για τις συντάξεις αύριο, Μ. Παρασκευή 14/4, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για το «Le Journal du Dimanche».
Αίτηση για δημοψήφισμα κατέθεσε η Αριστερά
Μετά από αίτημα της πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, το συνταγματικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν η νομοθεσία είναι σύμφωνη με το γαλλικό σύνταγμα. Οι πολιτικοί της Αριστεράς ζήτησαν, πάντως, να αποφανθεί για το εάν θα μπορούσε να οργανωθεί μια μορφή δημοψηφίσματος των πολιτών για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.
Πάντως, οι υπουργοί είναι βέβαιοι ότι το συμβούλιο θα εγκρίνει τις αλλαγές, αφού η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εκτελεστικό διάταγμα για να τις προωθήσει χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον περασμένο μήνα. Σε περίπτωση, πάντως, που οι αλλαγές κριθούν συνταγματικές, ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να υπογράψει αμέσως τους νέους συνταξιοδοτικούς κανόνες, ώστε να τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του 2023.