Ο Ουκρανός ΥΠΑΜ θέλει τα πάντα: Για πρώτη φορά ζήτησε βοήθεια για ναυτικές επιχειρήσεις από την Ελλάδα!

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικωφ, στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεώς του στην Ελλάδα και εκτός των όσων αποφασίστηκαν σε επίπεδο αιτημάτων και πως θα τα καλύψει η ελληνική πλευρά, για πρώτη φορά ακούστηκε και η εμπλοκή του ΠΝ καθώς το Κίεβο επέλεξε την χώρα μας για πρώτη φορά για να την ενισχύσει σε αυτό τον τομέα.

Ταγμένη η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη να στείλει όπλα και ειδικά τώρα που “σηκώνει” το θέμα της νέας ελληνοτουρκικής “φιλίας”.

Μάλλον θα δούμε αρκετά επεισόδια του τύπου “τι να τα κάνουμε τόσα όπλα”. Το αποτέλεσμα (και με βάση την εξέλιξη των Marder) ότι μάλλον θα αποστείλουμε επιπλέον BMΡ-1 και αντικατάσταση στο… περίμενε, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι ποσοστό πυρομαχικών πυροβολικού θα δοθούν.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα τεθωρακισμένα BMP, τα αντιαεροπορικά OSA-AK, οι S-300 και οι TOR M1, οπλικά συστήματα που χρειάζονται οι Ουκρανοί και έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ο Ουκρανός υπουργός ζήτησε βοήθεια για ναυτικές επιχειρήσεις και την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού της χώρας του φέρνοντας ως παράδειγμα την αποναρκοθέτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα υποσχέθηκε πρόσθετες προμήθειες πυρομαχικών για πυροβολικό και φορητά όπλα, πρόσβαση σε ελληνικά νοσοκομεία για τραυματίες στρατιωτικούς και πρόσθετα οχήματα μάχης πεζικού.

Κατά τις συνομιλίες, εκφράστηκε η ισχυρή βούληση των δύο χωρών για την ενδυνάμωση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας τους.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ελλάδα είχε επίσης παράσχει εκπαιδευτές για ουκρανικές ειδικές δυνάμεις και χειριστές αρμάτων μάχης (ακόμα μία είδηση εμπλοκής) ως συμβολή στη μαζική προσπάθεια στρατιωτικής βοήθειας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι η Ελλάδα και η Ουκρανία καταδικάζουν κάθε μορφή αναθεωρητισμού και κατάφωρης παραβίασης Διεθνούς Δικαίου.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Πρέσβυς της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Σεργκίι Σουτένκο (Sergii Shutenko), ο Υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κ. Ντένις Σαράποφ (Denys Sharapov), καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Στις δηλώσεις του δε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Ελλάδα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη συνάντησή μας εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να εργαστούμε μαζί προκειμένου να ενισχύσουμε τη διμερή αμυντική συνεργασία μας. Επίσης επανέλαβα τη σταθερή και απαρέγκλιτη θέση μας για στήριξη της Ουκρανίας και των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του θεμελιώδους δικαιώματός τους να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και να αποκαταστήσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους.

Η Ελλάδα, από την αρχή αυτού του βάναυσου και απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα και βρίσκεται, από την πρώτη μέρα, στο πλευρό της Ουκρανίας και των γενναίων υπερασπιστών της.

Εφαρμόσαμε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το κόστος τους για την οικονομία μας».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικωφ, δήλωσε:

«Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου στον λαό και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υποστήριξη και τα συστήματα που παρείχαν στην Ουκρανία για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και τη εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μας.

Το πρώτο πακέτο υποστήριξης που λάβαμε ήρθε μάλλον 2-3 μέρες μετά την έναρξη αυτής της εισβολής, ήταν πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας και το χρειαζόμασταν για τον λαό μας που προσπαθούσε να επιβιώσει εν μέσω αυτού του επιθετικού πολέμου και την κάθε είδους στήριξη που χρειαστήκαμε, σε όπλα, στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική, πολιτική, κ.λπ. Επίσης οι πρόσφυγές μας βρήκαν εδώ ένα σπιτικό και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, γυναίκες με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, είναι εδώ και ευχαριστούμε τον λαό και τη χώρα σας για τη στήριξή σας προς αυτούς.

Και γνωρίζω τη θέση του ομολόγου μου, του κυρίου Υπουργού, ότι η Ουκρανία έχει μεγάλη εμπειρία στο πώς να αποτρέψει τους Ρώσους, πώς να τους νικήσει, χρησιμοποιώντας όπλα ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών. Είναι λοιπόν ένας καλός λόγος να προσκληθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και να γίνουμε μέλος αυτής της λέσχης.

Κατά τη συνάντησή μας, συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση του μετώπου και στην περιοχή της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας, περιέγραψα στους ομολόγους μου την κατάσταση στις περιοχές του Bakhmut, στην Andiivka, το Vuhledar, τη Maryinka και άλλες περιοχές, περιέγραψα εν συντομία την πρόοδο των προετοιμασιών μας για την αντεπίθεσή μας, ειδικά όσον αφορά τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τον στρατό μας, και φυσικά τους τρόπους με τους οποίους θα παρέχουμε στις δυνάμεις μας νέα όπλα από τους εταίρους μας, οχήματα μάχης πεζικού, άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού, κ.λπ.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.