Πούτιν: Τι κρύβεται πίσω από τα καλά λόγια στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σιν Τζινπίνγκ

Η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή της διεθνούς πολιτικής σκηνής, καθώς όλοι εύχονται να δρομολογηθεί ένα τέλος στην σύρραξη στην Ουκρανία, ωστόσο Πεκίνο και Μόσχα έχουν και διμερείς διαφορές που πρέπει να διευθετήσουν.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στο Κίεβο παρακολουθεί προσεκτικά την επίσκεψη, περιμένοντας να δει αν θα γύρει και προς ποια κατεύθυνση η πλάστιγγα της Κίνας, η οποία έχει προσφερθεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο, με βάση συγκεκριμένο κείμενο 12 σημείων. Το Κίεβο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει επαφές για τον πόλεμο με το Πεκίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες το Κίεβο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για μια συνάντηση ή έστω μια τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι – Σι.

https://twitter.com/WinRussiawill/status/1637823341443661825?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1637823341443661825%7Ctwgr%5Ea2ad7dbdb92811789ca781618b35a1e367b36c44%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.enikos.gr%2Finternational%2Fpoutin-oi-dyskolies-pou-prepei-na-xeperasei-me-ton-proedro-tis-kinas-avrio-oi-episimes-synomilies-ton-dyo-filon%2F1941489%2F

Η Ουκρανία όπως και η Δύση άλλωστε, φοβάται ότι η Κίνα θα προχωρήσει και στην στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας, γεγονός που θα κάνει εξοντωτικό τον πόλεμο αν η Μόσχα πάρει από το Πεκίνο βλήματα πυροβολικού, ουσιαστικά πυραύλους και ρουκέτες.  Το Κρεμλίνο επιδιώκει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη από την Κίνα, ωστόσο, αν κρίνουμε από τις γραπτές δηλώσεις που ο Πρόεδρος Σι και ο Πρόεδρος Πούτιν έβαλαν ο ένας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του άλλου σήμερα το πρωί, υπάρχουν κάποιες διαφορές στο τι θέλουν να επιτύχουν το Πεκίνο και η Μόσχα.
Για τη Μόσχα, ο Πούτιν θέλει θα ήθελε να παρουσιάσει αυτή την επίσκεψη ως πλήρη υποστήριξη του Πεκίνου στην εισβολής στην Ουκρανία.

Προς το Παρόν στην πρώτη συνάντηση, ο Σι περιορίστηκε σε καλά λόγια προς τον Πούτιν. Τον επαίνεσε για την ευημερία που έφερε στον Ρωσικό Λαό. Και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο Πούτιν θα επανεκλεγεί.

Αυτό που θέλει το Πεκίνο

Η Κίνα ωστόσο, έρχεται με δύο σκοπούς για την επίσκεψη.  Το κόστος της ευθυγράμμισης με τη Ρωσία θα μπορούσε εύκολα να υπερβεί τα οφέλη που θα αποκόμιζε η Κίνα. Οι λόγοι του Πεκίνου να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Μόσχα πάνε πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.  Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα 4300 χιλιομέτρων, περίπου ισοδύναμο με το πλάτος της Ευρώπης – η ακριβής τοποθεσία των συνόρων δεν είχε καν διευθετηθεί μέχρι τις αρχές αυτού του αιώνα. Έτσι το Πεκίνο θα ήθελε να σταθεροποιήσει αυτή τη σχέση.

Δεύτερον, ο Σι μόλις σημείωσε μια τεράστια διπλωματική νίκη μεσολαβώντας ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων. Μπορεί κάλλιστα να θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυναμική για να διερευνήσει την ευκαιρία να μεσολαβήσει και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, δεδομένων των στενών δεσμών της Κίνας με τη Ρωσία, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από το Πεκίνο, τις οποίες εξετάζει σοβαρά το Κίεβο.

Η συνάντηση

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσφώνησε «αγαπητό του φίλο» τον Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα στη Μόσχα, επιδιώκοντας την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και την προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σι έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του την Παρασκευή για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία κατά τη διάρκεια των 13 μηνών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του μετά την εξασφάλιση μιας άνευ προηγουμένου τρίτης θητείας αυτόν τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο στη σύγκρουσή της απέναντι σε μια εχθρική Δύση. Οι δύο άντρες αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «αγαπητέ μου φίλε» στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο σήμερα το απόγευμα πριν από το τελικό δείπνο. Αύριο θα αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες.  Ο Πούτιν είπε στον Σι ότι βλέπει τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόταση του Πεκίνου

Η Κίνα παρουσίασε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα έγγραφο 12 θέσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο οποίο ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες» και να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αναμφίβολα θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε αυτήν την ανεπίσημη συνάντηση διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «πολλά καθήκοντα και πολλούς κοινούς στόχους».  «Έχουμε πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους», δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας και χαιρετίζοντας το γεγονός ότι το Πεκίνο δίνει «μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας».

Οι σχέσεις Κίνας Ρωσίας

«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι πολλές άλλες χώρες», είπε, λέγοντας ότι «ζηλεύει λίγο» για την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Σι εξήρε τις «στενές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου λέγοντας πως «είμαστε εταίροι σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία. Είναι αυτό το καθεστώς που καθορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε κατά την έναρξη αυτής της άτυπης συνάντησης, σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του που μεταδόθηκαν ζωντανά στη ρωσική τηλεόραση.

Η ευκαιρία

Η τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία θεωρείται και από τις δύο πλευρές, ως ευκαιρία να χτίσουν ένα αντιδυτικό μέτωπο.  Το Πεκίνο επιδιώκει εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.  Ως προς το τελευταίο, ο Πούτιν ανέφερε στον Σι ότι βλέπει τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Σι εξήρε τις «στενές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου λέγοντας πως «είμαστε εταίροι σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία. Είναι αυτό το καθεστώς που καθορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».  Παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Πούτιν ότι είναι πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι θα τον στηρίξουν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024, παρόλο που ο αρχηγός του Κρεμλίνου δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα διεκδικήσει μια ακόμη θητεία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Πούτιν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία την τελευταία ημέρα του 1999 όταν παραιτήθηκε ο Μπόρις Γέλτσιν, είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. «Ξέρω ότι η Ρωσία θα διεξαγάγει προεδρικές εκλογές», είπε ο Σι στον Πούτιν μιλώντας στα μανδαρινικά.  «Υπό την ισχυρή σας ηγεσία, η Ρωσία έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ευημερούσα ανάπτυξή της. Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να σας παρέχει τη σταθερή υποστήριξή του». Καθώς οι δηλώσεις του Σι μεταφράζονταν στα ρωσικά, ο Πούτιν κοίταξε τον Σι στα μάτια και χαμογέλασε για λίγο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε αμέσως ότι ο Σι δεν είπε πως  ο Πούτιν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του επόμενου έτους, αλλά πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο καλωσορίζει την εμπιστοσύνη του Σι στην υποστήριξη των Ρώσων στον Πούτιν.

Το μενού

Το μενού περιλαμβάνει μπλινί (ρωσική τηγανίτα) με ορτύκια και μανιτάρια, σούπα ψαριού στερλίνας, σορμπέ ροδιού, νέλμα -ψάρι της Αρκτικής- με λαχανικά, κρέας ελαφιού με σάλτσα κεράσι, πάβλοβα και κρασιά από τη νότια περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.