Η παρούσα χρονική περίοδος είναι ιστορικής σημασίας καθώς σηματοδοτεί την ένταση των προσπαθειών των ΗΠΑ για την περαιτέρω εμπέδωση της Pax Americana στον κόσμο και ενώ συναντά εμπόδια.
Η εποχή που εκτείνεται από το 1945 έως σήμερα (2023) είναι εκείνη κατά την οποία οι ΗΠΑ αναπτύσσουν την αυτοκρατορία τους με απώτερο σκοπό να αντικαταστήσουν τον ΟΗΕ ως το μοναδικό παγκόσμιο κέντρο για την έκδοση και την επικύρωση των διεθνών νόμων.
Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να καταστεί ο νέος ΟΗΕ και να αντικαταστήσει τους διεθνείς νόμους του ΟΗΕ με μία «τάξη που θα βασίζεται σε διεθνείς κανόνες».
Αυτοί οι «κανόνες», όποιοι και αν είναι θα είναι των ΗΠΑ, τονίζει σε ανάλυσή του ο γνωστός ιστορικός και συγγραφέας Eric Zuesse.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush είχε δώσει εντολή στον αμερικανικό στρατό να επιβάλει τους νέους διεθνείς κανόνες και απευθυνόμενος σε όλο τον κόσμο είχε διακηρύξει: «Είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας».
Κάθε κράτος είναι είτε «σύμμαχος» είτε εχθρός
Ο διάδοχός του, Barack Obama έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να επιβάλει την εξής ιστορική απόφαση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και παραμένουν το πλέον απαραίτητο κράτος»: που σημαίνει ότι κάθε άλλο κράτος —συμπεριλαμβανομένων και των «συμμάχων» της Αμερικής— είναι «περιττό».
Ακόμη και τα «συμμαχικά» κράτη είναι περιττά, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης πρόεδρο των ΗΠΑ.
Και αυτή η φράση δεν ήταν τυχαία από τον ίδιο. Την επανέλαβε σε πολλές περιπτώσεις.
Και εδώ η Nuland
Στην πραγματικότητα, ήταν χαρούμενος που αρχικά πήρε αυτή την ιδέα από τον Robert Kagan, έναν κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο νεοσυντηρητικό και υπέρμαχο της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, ο οποίος ήταν χαρούμενος που το έκανε ο Obama.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Obama, ένα σημαντικό μέλος της κυβέρνησής του ήταν η εξίσου έντονα νεοσυντηρητική σύζυγος του Kagan, η οποία δεν είναι άλλη από την πολύ γνωστή Victoria Nuland.
Αυτοί καθοδήγησαν την πολιτική Obama στην Ουκρανία και επέλεξαν ποιος θα ηγηθεί αυτής της χώρας μετά την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου τελικά να τοποθετηθούν αμερικανικοί πύραυλοι εκεί, περίπου 300 μίλια μακριά από το Κρεμλίνο.
Πρακτικά όλοι οι ηγέτες της Αμερικής (τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι) βλέπουν την επιτυχία της Αμερικής ως αποτυχία κάθε άλλου κράτους – και αυτό είναι ιδιαίτερα η αποτυχία (η κατάκτηση) της Ρωσίας και της Κίνας.
Είναι η κοσμοθεωρία του μηδενικού αθροίσματος, ότι κάθε παιχνίδι είναι νίκη ή ήττα και όλοι είναι εχθροί άρα πρέπει να κατακτηθούν, προκειμένου η χώρα να πετύχει.
Αυτή είναι η προοπτική των ηγετών της Αμερικής, τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών: καθαρό μηδενικό άθροισμα – υπάρχει πάντα μόνο ένας νικητής.
Μαθήματα ιστορίας
(Και βλέπουν τους «χαμένους» με περιφρόνηση, επειδή πρέπει να είναι κατώτεροι από όποιον τυχαίνει να είναι ή να γίνει ο νικητής.)
Αυτή η στάση, της παγκόσμιας υπεροχής των ΗΠΑ, διακατέχει τις κυβερνήσεις της Αμερικής από τις 25 Ιουλίου 1945 και οδήγησε στην απόφαση να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην Ιαπωνία (Χιροσίμα και Ναγκασάκι) τον επόμενο μήνα, και θα προκαλέσει έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο σύντομα εάν αυτός ο δικτατορικός αμερικανικός-ιμπεριαλισμός δεν αντικατασταθεί σύντομα από την αμερικανική δημοκρατική και αντιιμπεριαλιστική στάση που είχε διαμορφώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Franklin Delano Roosevelt πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1941.
Η πεποίθησή του ήταν ότι ο μεταπολεμικός κόσμος πρέπει να ελέγχεται από μια δημοκρατική παγκόσμια ομοσπονδιακή κυβέρνηση εθνών, την οποία ονόμασε «Ηνωμένα Έθνη» (που δεν έμοιαζε πολύ με αυτή που σχεδίασε ο διάδοχός του Harry Truman και την οποία έχουμε εμείς).
Ήταν βέβαιος δε ότι ο τερματισμός και η πρόληψη των αυτοκρατοριών έπρεπε να ήταν ο πρωταρχικός στόχος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο καταστροφικός κόσμος του Truman
Στις 25 Ιουλίου 1945, ο Truman αντέστρεψε την πρόθεση του Roosevelt και τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ακολουθούν τον πρώτο.
Aυτή η μελλοντική εποχή θα είναι μια εποχή στην οποία θα υπάρχει είτε αυτό που σκοπεύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που είναι μια παγκόσμια διεθνής δικτατορία της Αμερικής σε όλα τα άλλα έθνη, είτε θα είναι η παγκόσμια δημοκρατία των εθνών που ο Roosevelt είχε οραματιστεί και σχεδιάσει να υπάρξει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Roosevelt πέθανε στις 12 Απριλίου 1945 και αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρό του, Truman.
Το όραμα για μια παγκόσμια δικτατορία των ΗΠΑ, το οποίο ο Truman (υπό την επιρροή του ήρωά του, στρατηγού Eizenhower) υποστήριξε και εγκατέστησε, είναι αυτό που αναπτύσσεται από τότε που τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ο Truman ξεκίνησε τη σημερινή εποχή αποφασίζοντας, στις 25 Ιουλίου 1945, να προχωρήσει — και να δημιουργήσει οντότητες και πολιτικές για να επιτύχει — τον έλεγχο των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό εξηγεί τα 45 πραξικοπήματα των ΗΠΑ και τις 130 και πλέον εισβολές των ΗΠΑ, από το 1945 και τις 900 ξένες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο (επιπλέον των 749 που βρίσκονται στην αμερικανική επικράτεια και τις στρατιωτικές δαπάνες περίπου στο 50% ολόκληρου του πλανήτη.
Ρωσία – Κίνα στο στόχαστρο
Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει συστηματικά την αλλαγή καθεστώτος τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, η πραγματικότητα είναι (και ήταν εδώ και καιρό) ότι ακόμη και οι δυτικές δημοσκοπήσεις εντός της Ρωσίας και εντός της Κίνας εμφανίζουν σχεδόν σταθερά πολύ υψηλότερα ποσοστά δημόσιας έγκρισης των ηγετών της χώρας εκεί. από ό,τι έχει το κοινό της Αμερικής για τους ηγέτες μας εδώ.
Η αλλαγή καθεστώτος στην Αμερική είναι πιο πιθανή από την αλλαγή καθεστώτος είτε στη Ρωσία είτε στην Κίνα.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η επιδίωξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία και στην Κίνα είναι επομένως μέσω μιας εισβολής και κατάκτησης των ΗΠΑ στη Ρωσία και την Κίνα.Αυτή δεν θα γινόταν αποδεκτή ούτε στη Ρωσία ούτε στην Κίνα, και η όποια απόπειρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα προκαλούσε, αντ’ αυτού, μια πυρηνική καταστροφή ολόκληρου του κόσμου.
Το όνειρο του Truman (για μια παγκόσμια αυτοκρατορία των ΗΠΑ που θα κυριαρχεί στα πάντα) είναι ανέφικτο.
(Είναι επίσης παράνομο — παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ και τους διεθνείς νόμους, αλλά αυτό δεν έχει καμία διαφορά για τα άτομα που ελέγχουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ: δεν τους ενδιαφέρει αυτό.)
Η νέα ιστορική εποχή που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ θα καταλήξει είτε σε έναν παγκόσμιο – εξοντωτικό πυρηνικό πόλεμο που θα ολοκληρώσει το όραμα του Truman (καθώς ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα θα δεχτούν να γίνουν αποικίες —ή «σύμμαχοι» — της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ), είπε σε μία παγκόσμια δικτατορία των ΗΠΑ και τον αναγκαίο μετασχηματισμό του ίδιου του ΟΗΕ.
Το όραμα Roosevelt
To όραμα του Roosevelt πριν ακόμη εισέλθει στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο το 1941 ήταν ένας ΟΗΕ που θα έχει τον μονοπωλιακό έλεγχο όλων των γεωστρατηγικά σημαντικών όπλων, έτσι ώστε μόνο τα Ηνωμένα Έθνη να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και κανένα έθνος να μη μπορεί στρατιωτικά να ανταγωνιστεί τον Οργανισμό.
Ότι, όπως οφείλει οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει και τους τρεις βασικές εξουσίες που πρέπει να περιλαμβάνει κάθε ηγεσία για να είναι κυβέρνηση: νομοθετικές, δικαστικές και εκτελεστικές και ότι κάθε μία από αυτές θα ισχύει μόνο για τις σχέσεις των κρατών.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι μόνο τα «ανθρώπινα δικαιώματα» που το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχουν θεσπίσει ότι υπάρχουν και έχουν ενσωματωθεί στο διεθνές δίκαιο μπορούν να επιβληθούν από τις δυνάμεις του ΟΗΕ, εντός μιας χώρας.
Οποιεσδήποτε άλλες εξουσίες και δικαιώματα που δεν έχουν ενσωματωθεί στο διεθνές δίκαιο πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δόλια και ως απειλές και εγκλήματα κατά της διεθνούς ειρήνης.
Ότι κάθε χώρα στον κόσμο θα ανήκει, θα είναι μέλος, θα εκπροσωπείται, θα έχει υποχρεώσεις και θα έχει δικαιώματα στη δημοκρατική ομοσπονδιακή δημοκρατία κρατών αυτού του πλανήτη και θα συνεισφέρει οικονομικά στο κόστος της που δεν βασίζεται στην προθυμία πληρωμής αλλά σε μια φόρμουλα που θα συμφωνηθεί και θα οριστεί στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (το Σύνταγμα της δημοκρατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης του κόσμου), έτσι ώστε κανένα κράτος να μην εξαγοράζει ειδικές χάρες πληρώνοντας περισσότερα, ούτε να υφίσταται ποινές εάν πληρώνει λιγότερο από αυτό ορίζεται εκεί.
Με άλλα λόγια: όπως σχεδόν κάθε κυβέρνηση, πρέπει να χρηματοδοτείται από φόρους και αυτοί οι φόροι θα χρηματοδοτούν όλους τους φορείς της. Αυτό συνοψίζει την άποψη και τους στόχους του Roosevelt για τον ΟΗΕ.
Ο ΟΗΕ που σχεδίασε ο άμεσος διάδοχος του Roosevelt, o Truman δεν περιελάμβανε κανένα από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά των προθέσεων του Roosevelt.
Ο εφιάλτης του 1990
Το σχέδιό αυτό έγινε αναμφισβήτητο όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ George Herbert Walker Bush, στις 24 Φεβρουαρίου 1990 ενημέρωνε τους αρχηγούς κρατών – υποτελών στην Αμερική, ότι αν και η Σοβιετική Ένωση θα έχανε σύντομα στον Ψυχρό Πόλεμο, η Ουάσινγκτον θα συνέχιζε κρυφά τον πόλεμο μέχρι την κατάκτηση της ίδιας της Ρωσίας.
Και όλοι οι επόμενοι Πρόεδροι της Αμερικής το συνέχισαν. Όχι μόνο ο Bill Clinton επέκτεινε το ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας. Διάχυσε τη διαφθορά της Αμερικής στη Ρωσία, έτσι ώστε οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να μπορούν να λειτουργούν σε συνδυασμό με «επιχειρηματίες» που υποστήριζαν στη Ρωσία για να ρουφήξουν το αίμα της και να ακρωτηριάσουν την οικονομία της.
Ο Bush ο νεότερος έφερε στο ΝΑΤΟ άλλες επτά γειτονικές χώρες της Ρωσίας.
Ο Obama ήταν ίσως ο χειρότερος από όλους, προκαλώντας απευθείας τη Ρωσία σε πόλεμο, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Συρία.
Ο Trump μίλησε αόριστα για την απόσυρση της Αμερικής από το ΝΑΤΟ, αλλά συνέχισε τις νεοσυντηρητικές πολιτικές του Obama.
Ο Biden παρομοίως προσποιήθηκε ότι ήταν διαφορετικός από τον προκάτοχό του, αλλά συνέχισε τις νεοσυντηρητικές πολιτικές των προκατόχων του.
Αν δεν εγκαταλειφθεί ο στόχος του Truman για την αντικατάσταση του ΟΗΕ από τις εξουσίες των ΗΠΑ, τότε θα υπάρξει ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος που θα καταστρέψει τον κόσμο.
Ο σημερινός ΟΗΕ ήταν το δημιούργημά του, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον: το χέρι του Truman ήταν εκείνο που τα έγραψε όλα. Δεν είναι 100% δικό του, συμβιβάστηκε όπου έπρεπε, αλλά ήταν ο απόλυτος συντάκτης του εγγράφου.
Συμπέρασμα
Δύο δρόμοι στέκονται μπροστά μας.
Έτσι, ο κόσμος είτε θα μείνει στο ιμπεριαλιστικό, ηγεμονικό μονοπάτι στο οποίο τον είχε τοποθετήσει ο Truman, είτε θα επιστρέψει στο αντιμπεριαλιστικό δόγμα Roosevelt με έναν πανίσχυρο Καταστατικό Χάρτη ενός ισχυρού ΟΗΕ.
Ρεαλιστικά, αυτές είναι οι μόνες μας δύο επιλογές. Θα είναι ή το ένα, ή το άλλο.
Πρέπει, τώρα, να επιλέξουμε ποιο: ηγεμονία (η πορεία προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο) ή η διεθνής δημοκρατία — επιτέλους (το ειρηνικό τέλος, της τελευταίας αυτοκρατορίας του κόσμου).
Γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι ο κόσμος μας. Και το μέλλον μας, καταλήγει ο Zuesse.