Η ανακάλυψη της προέλευσης της COVID-19 είναι ηθική επιταγή και όλες οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν, σημείωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με τα σχόλιά του αυτά να είναι τα πιο εμφατικά μέχρι σήμερα για το ότι ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου ηγείται, παραμένει προσηλωμένος στο να βρει πώς προέκυψε ο νέος κορωνοϊός.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, υπηρεσία των ΗΠΑ έχει εκτιμήσει, με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι η πανδημία είναι πιθανόν να προκλήθηκε από ακούσια διαρροή από κινεζικό εργαστήριο, κάτι το οποίο αύξησε τις πιέσεις στον ΠΟΥ να βρει απαντήσεις. Το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.
Η ανάρτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ
«Η κατανόηση της προέλευσης της #COVID19 και η διερεύνηση όλων των υποθέσεων παραμένει μια επιστημονική επιταγή, για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πέθαναν και αυτών που ζουν με #LongCOVID (μακρά COVID)», ανέφερε σε ανάρτησή του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ στο Twitter.
Over 3 years into the #COVID19 emergency, too many lives have been lost. Too many people are still suffering, including from #LongCOVID. We’ll never stop demanding equitable access to life-saving tools.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) March 11, 2023
#OnThisDay, I’m reflecting on the 1st weeks of #COVID19. Moments that stand out:
-30 Jan 2020: @WHO sounded the highest alarm
-11 Mar 2020: we characterized the outbreak as a pandemic
Here are just some examples of the life-saving responses in countries: https://t.co/iL9O97oTpR— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) March 11, 2023
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκανε την ανάρτηση αυτή με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από την πρώτη φορά που ο ΠΟΥ χρησιμοποίησε τη λέξη «πανδημία» για να περιγράψει το ξέσπασμα της COVID-19 σε όλον τον κόσμο.
Ακτιβιστές, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί σημείωσαν σε ανοιχτή επιστολή τους αυτό το σαββατοκύριακο ότι η επέτειος αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη μιας επανάληψης της άνισης κυκλοφορίας του εμβολίου κατά της COVID-19, λέγοντας ότι αυτή οδήγησε σε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Το 2021, ομάδα υπό τον ΠΟΥ που πέρασε εβδομάδες εντός και γύρω από την Ουχάν, στην Κίνα, όπου είχαν αναφερθεί τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους της ασθένειας, ανέφερε σε κοινή έκθεσή της ότι ο ιός μεταδόθηκε πιθανώς από νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, αλλά χρειάζεται να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Η Κίνα δήλωσε ότι δεν χρειαζόντουσαν άλλες επισκέψεις.
Έκτοτε ο ΠΟΥ έχει ιδρύσει επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς, αλλά αυτή δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα για το πώς ξεκίνησε η πανδημία, λέγοντας ότι λείπουν βασικά στοιχεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ