Νέα τροπή στην υπόθεση της μαζικής δηλητηρίασης μαθητριών σε διαφορετικά σχολεία του Ιράν, δίνει η σημερινή μεταφορά δεκάδων εξ αυτών με ελαφρά συμπτώματα στα νοσοκομεία της χώρας.
Πίσω από τη μυστηριώδη υπόθεση που απασχολεί τις αρχές της χώρας εδώ και τρεις μήνες και έχει οδηγήσει σε βραχείες νοσηλείες εκατοντάδες νεαρά κορίτσια, πιστεύεται ότι κρύβονται άτομα που διαφωνούν με την εκπαίδευση των γυναικών και θέλουν να κλείσουν τις πόρτες των σχολείων στη χώρα αυτή των 80 εκατομμυρίων ατόμων.
Νέο περιστατικό
Για την ακρίβεια σήμερα περίπου 35 μαθήτριες του λυκείου θηλέων Χαγιάμ, στην Παρντίς, μια κωμόπολη στην επαρχία της Τεχεράνης, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αφού αισθάνθηκαν αδιαθεσία μετά την εισπνοή άγνωστης ουσίας στο σχολείο τους.
Για την ιστορία, οι μαζικές δηλητηριάσεις ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου, όταν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αρκετά κορίτσια ηλικίας περίπου 10 ετών ανέπνευσαν μυστηριώδη αέρια στα σχολεία τους, στην ιερή πόλη Κομ.
Οι φανατικοί δράστες
Οι δηλητηριάσεις προκαλούνται από «ορισμένα πρόσωπα», τα οποία επιδιώκουν «να κλείσουν όλα τα σχολεία και ιδίως τα σχολεία θηλέων», υποστήριξε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Γιούνες Πανάχι.
Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούν «χημικές ουσίες διαθέσιμες στην αγορά», πρόσθεσε, αποκλείοντας την πιθανότητα να χρησιμοποιούνται «στρατιωτικά» υλικά.
Η υπόθεση, γράφει το Associated Press, έχει προκαλέσει οργή στη χώρα, με κάποιους να καταγγέλλουν τη σιγή των αρχών, μολονότι αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων που μπήκαν στο στόχαστρο των δραστών.
Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Αχμαντρεζά Ραντάν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό των υπόπτων και θα ακολουθήσουν συλλήψεις.
Συνέχεια διαδηλώσεων
Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους στο Ιράν και μάλιστα στα πανεπιστήμια η πλειονότητα των φοιτητών είναι γυναίκες. Η μεταρρυθμίστρια πρώην αντιπρόεδρος Μασουμέχ Εμπτεκάρ κάλεσε τις αρχές σήμερα «να τελειώνουν μια για πάντα με τους φανατικούς μισογύνηδες».
Να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μια δύσκολη περίοδο για το Ιράν, καθώς οι διαδηλώσεις για τον βάναυσο θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της θρησκευτικής αστυνομίας τον Σεπτέμβριο ακόμη συνεχίζονται.