Διαβάζουμε ότι η Τουρκία στέλνει με πλοία και αεροπλάνα χιλιάδες σεισμόπληκτους στα κατεχόμενα. Μετά δηλαδή τους λαθρομετανάστες που κουβαλεί συστηματικά και βάση σχεδίου, και που γέμισαν τους ειδικούς καταυλισμούς γι΄αυτούς στα ελεύθερα εδάφη όπου καταλήγουν, μετά τις δεκάδες χιλιάδες κουβαλητούς που κουβαλάει από το 1975 στα κατεχόμενα όπου αυξάνονται και πληθαίνονται στα κλεμμένα μας σπίτια και περιουσίες, τώρα έχουμε και τους σεισμόπληκτους. Με χίλιες δύο δικαιολογίες τάχα ανθρωπιστικές, μεταφέρει με πλοία και αεροπλάνα και σεισμόπληκτους! Οι αριθμοί μιλούν για χιλιάδες. Θα μείνουν, θα επιστρέψουν στην Τουρκία, τι θα απογίνουν, δίχως διαβατήρια δίχως στοιχεία κτλ…
Τελικά οι Έλληνες είναι που …θα φεύγουν με πλοία και αεροπλάνα από την άλλη πλευρά του νησιού για να ολοκληρωθεί το τουρκικό σχέδιο Ερίμ!
Αυτό είναι επέκταση του σχεδίου Νιχάτ Ερίμ, σχέδιο της Τουρκίας εκμεταλλευόμενη τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους για την αποκατάσταση των οποίων υπεύθυνη είναι η ίδια. Με όλη την βοήθεια που της στέλνουν ξένες χώρες, (Σουηδία 50,000 σπίτια π.χ. και εκατοντάδες χιλιάδες αντίσκοινα άλλες χώρες, το ΝΑΤΟ εκατομμύρια δολάρια σε χρηματική βοήθεια ) και μπορεί κάλλιστα να τους σπιτώσει σε άλλες περιοχές της Τουρκίας. Γιατί τους μεταφέρει στα κατεχόμενα; Μήπως μεταφέρει με τον ίδιο ρυθμό και λόγους και στην.. Ιταλία, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ;
Εδώ δεν τίθεται θέμα ανθρωπισμού γιατί τόσο η Ελλάδα όσο και η ημικατεχόμενη από την ίδια την Τουρκία Κυπριακή Δημοκρατία, πρώτες πρόσφεραν την φιλανθρωπία και ευσπλαχνία τους όπως πάντα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, όποιοι και να είναι.
Όμως, και η φιλανθρωπία έχει κόκκινες γραμμές γιατί η ΚΔ και ο Ελληνισμός, ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με κίνδυνο αφανισμού. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης και εθνικού συμφέροντος η υπεράσπιση της ακεραιότητας και της ύπαρξης τους στη γη τους.
Έως και 50.000 σεισμόπληκτοι σύμφωνα με τις προβλέψεις μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο στις κατεχόμενες περιοχές σύμφωνα με αναφορές στα τ/κ ΜΜΕ.
«Άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους»
Όπως αναμεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η εφημερίδα Vatan έγραφε στις 11.02 ότι σύμφωνα με «εγκύκλιο» που κυκλοφόρησε από το «υπουργείο εσωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, θα δίδεται «άδεια» για είσοδο στις κατεχόμενες περιοχές για 90 ημέρες σε πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι οποίοι είναι σεισμόπληκτοι και έχουν συγγενείς που βρίσκονται στα κατεχόμενα, ακόμα και αν τα διαβατήριά τους έχουν λήξει ή έχουν ισχύ μικρότερη των δύο μηνών ή τα άτομα αυτά κατέχουν οποιοδήποτε άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο.
Επίσης, θα δίδεται άδεια για είσοδο σε άτομα που έχασαν το διαβατήριο τους ή τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα εξαιτίας του σεισμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζεται έγγραφο με φωτογραφία που θα ισχύει στη θέση ταξιδιωτικού εγγράφου, που εκδίδεται από τη Γενική Διεύθυνση Πληθυσμού και Υπηκοότητας της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άρχισε ήδη η χορήγηση προσωρινών ταξιδιωτικών εγγράφων στο αεροδρόμιο Σιακίρ Πασά των Αδάνων, γίνονται προσπάθειες να εφαρμοστεί η πρακτική αυτή και στα λιμάνια της Μερσίνας και του Τασουτζού, ενώ τα έγγραφα αυτά θα παρέχονται κατόπιν αίτησης στην Γενική Διεύθυνση Πληθυσμού σε όλες τις επαρχίες της Τουρκίας.
Επιπρόσθετα, η Kıbrıs Postası (13.02.23) γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η λεγόμενη κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος εξετάζει την παραχώρηση «άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους», σε σεισμόπληκτους που έχασαν τα σπίτια τους και έχουν συγγενείς στις κατεχόμενες περιοχές.
Με την άδεια που σκοπεύει να χορηγήσει η «κυβέρνηση», οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους θα μπορούν να παραμείνουν στις κατεχόμενες περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα
«Τρίτο κύμα προσφύγων»
Η Avrupa (13.02.23) γράφει ότι η «κοινοτάρχης» του Γερόλακκου – Γιενί Κεντ, στο Γκιόνελι με ανάρτησή της στον λογαριασμό της κοινότητας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να έρθουν στην περιοχή της σεισμόπληκτοι που έχουν συγγενείς εκεί και ότι πρέπει να είναι οργανωμένοι για ένα νέο κύμα προσφύγων.
«Αρκετές οικογένειες ήρθαν σε συγγενείς τους που βρίσκονται εδώ, ή πρόκειται να έρθουν. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε απ’ εδώ την εκστρατεία βοήθειας για να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες», σημείωσε.
Επίσης, ο αρθρογράφος της Avrupa (12.02.23), Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι ως αποτέλεσμα της απίστευτης τραγωδίας στην Τουρκία, άρχισαν να συρρέουν σεισμόπληκτοι στις κατεχόμενες περιοχές. Αναφέρει ότι σύμφωνα με προβλέψεις μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο τουλάχιστον 50 χιλιάδες άτομα στις κατεχόμενες περιοχές και ότι η Κύπρος θα έρθει αντιμέτωπη με ένα τρίτο μεγάλο κύμα προσφύγων, καθώς υπάρχουν άτομα από κάθε περιοχή της Τουρκίας που πλήγηκε από το σεισμό, άτομα που έχασαν συγγενείς τους ή όλη τους την οικογένεια.
Σημειώνει ωστόσο ότι αυτό το κύμα προσφύγων δεν μοιάζει με άλλα κύματα και αναρωτιέται «αν δεν ανοίξουν την αγκαλιά τους σε άτομα που σώθηκαν από θαύμα κι έχασαν τα πάντα, σε ποιον θα την ανοίξουν», ενώ ελπίζει ότι ξενοδοχεία και άτομα με οικονομική επιφάνεια θα επιδείξουν την ίδια συμπεριφορά με άτομα που προσφέρονται να βοηθήσουν και να φιλοξενήσουν οικογένειες.
Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kıbrıs Postası (13.02.23) ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Ακανθούς, Χαϊρί Ορτσάν εξέφρασε και την ετοιμότητά τους να φιλοξενήσουν Τούρκους σεισμόπληκτους, πέρα από τη συνέχιση της παροχής υλικής βοήθειας προς αυτούς.
«Ως δήμος Ακανθούς, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε στις εγκαταστάσεις μας 70-80 αδελφούς και αδελφές μας που επλήγησαν από το σεισμό και χρειάζονται καταφύγιο», ανέφερε.
Κηδεύτηκαν οι 35 Τ/κ μαθητές και συνοδοί – 48 νεκρούς θρηνούν στα κατεχόμενα
Κάτω από τον τίτλο «Οι τελευταίοι αποχαιρετισμοί: Θα σας φυλάμε στις καρδιές μας», η Yeni Düzen (13.02.23) γράφει ότι αποχαιρέτισαν και τους 35 Τουρκοκύπριους οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κάτω από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου «İsias» στο Αντίγιαμαν ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αποτελείτο από 39 άτομα η ομάδα που εγκαταστάθηκε στο εν λόγω ξενοδοχείο στις 3 Φεβρουαρίου και ότι από αυτά σώθηκαν τρεις γονείς και μία υποδιευθύντρια.
Χθες κηδεύτηκαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στον Άγιο Σέργιο, στο Πραστειό και στα Λιμνιά οι σοροί 13 ατόμων που έχασαν την ζωή τους στο ξενοδοχείο «İsias». Με τις χθεσινές κηδείες οι Τουρκοκύπριοι αποχαιρέτισαν και τους 35 νεκρούς τους, σημειώνει η εφημερίδα.
Η Yeni Bakış (13.02.23) γράφει ότι οι 13 τελευταίες σοροί είχαν φτάσει χθες τα ξημερώματα στο παράνομο αεροδρόμιο Τύπου και τις υποδέχτηκαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο «πρόεδρος» της ούτω καλούμενη βουλής, Ζορλού Τορέ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίογλου, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν και άλλοι.
Η Halkın Sesi (13.02.23) γράφει ότι το σύνολο των απωλειών των Τουρκοκυπρίων από τον σεισμό στην Τουρκία ανήλθε στα 48 άτομα, αφού εκτός από τα 35 θύματα στο Αντίγιαμαν υπήρξαν και 3 στο Καχραμάνμαρας, 9 στην Αλεξανδρέττα και 1 στην Οσμανιγιέ.