Αδιανόητες είναι οι εικόνες που έρχονται από την σεισμόπληκτη Τουρκία.
Η εικόνα ενός κτιρίου που έχει κυριολεκτικά ανασηκωθεί λόγω του φονικού σεισμού στην Τουρκία, έρχεται να επιβεβαιώσει πως η χώρα έχει σοβαρό θέμα σε ό,τι αφορά την σωστή κατασκευή των κτιρίων της.
Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου βλέπουμε δύο άνδρες να μην πιστεύουν στα μάτια τους, καθώς μία πολυκατοικία στο Καχρανμαράς έχει γείρει προς τα πίσω φανερώνοντας πως είχε χτιστεί χωρίς θεμέλια. Πρόκειται για πενταόροφη πολυκατοικία η οποία ναι μεν δεν έχει γκρεμιστεί αλλά έγειρε με τέτοιο τρόπο που είναι πλέον ακατάλληλη για κατοίκηση.
Δείτε το βίντεο:
Στο απόσπασμα των 40 περίπου δευτερολέπτων οι άνδρες ακούγονται να λένε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές στο κτήριο και πως δεν έχουν σπάσει ούτε τα τζάμια. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, κοίτα εδώ!» λέει ο ένας όσο η κάμερα δείχνει πως το κτήριο ουσιαστικά κατασκευάστηκε στο έδαφος χωρίς τις απαραίτητες κολώνες και θεμελιώσεις.
Σχολιαστές στην τουρκική εφημερίδα «Sabah» επισημαίνουν πως πρόκειται για μέθοδο κατασκευής που ονομάζεται «γενική κοιτόστρωση» η οποία ωστόσο έχει γίνει τόσο επιφανειακά που είχε σαν αποτέλεσμα το έδαφος κάτω από το κτήριο να «ρευστοποιηθεί» κατά τον σεισμό και να επιφέρει αυτό το τρομακτικό αποτέλεσμα.
Οι «κατασκευαστικές αμνηστίες»
Τα πολυώροφα κτίρια στην Τουρκία, που αποδείχτηκαν «χάρτινα» και κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από τον διπλό φονικό σεισμό, παίρνοντας μαζί τους χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έχουν προκαλέσει την οργή του τουρκικού λαού και δεκάδες δημοσιεύματα στον εγχώριο και διεθνή Τύπο για το κατασκευαστικό «θαύμα» – φιάσκο του Ερντογάν.
Το BBC εξέτασε τρία νέα κτίρια, που μετατράπηκαν σε ερείπια, για να μάθει τι αποκαλύπτουν για την ασφάλεια των κτιρίων, ενώ κάνει λόγο για «κατασκευαστικές αμνηστίες» της κυβέρνησης Ερντογάν, που δίδονταν σε μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι δεν εφάρμοζαν τους οικοδομικούς κανονισμούς.
Αποτυχία Ερντογάν να επιβάλει οικοδομικούς κανονισμούς
Οι οικοδομικοί κανονισμοί, σημειώνει το BBC, έχουν αυστηροποιηθεί μετά από προηγούμενες καταστροφές, συμπεριλαμβανομένου του σεισμού του 1999 στην πόλη Ιζμίτ, στα βορειοδυτικά της χώρας, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 17.000 άνθρωποι.
Ωστόσο, οι νόμοι, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων προτύπων που θεσπίστηκαν το 2018, έχουν εφαρμοστεί ανεπαρκώς.
«Εν μέρει, το πρόβλημα είναι ότι έχουν γίνει πολύ λίγες μετατροπές των υφιστάμενων κτιρίων, αλλά υπάρχει επίσης πολύ περιορισμένη επιβολή των οικοδομικών προτύπων στις νέες κατασκευές», λέει ο καθηγητής Αλεξάντερ.
Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Tom Bateman, μίλησε με ανθρώπους στη νότια πόλη των Αδάνων, οι οποίοι είπαν ότι ένα κτίριο που κατέρρευσε εκεί είχε υποστεί ζημιές πριν από 25 χρόνια σε έναν άλλο σεισμό, αλλά είχε αφεθεί χωρίς καμία κατάλληλη μετατροπή.
Στην Τουρκία, ωστόσο, τονίζει στην έρευνά του το BBC, η κυβέρνηση έχει παράσχει περιοδικές «κατασκευαστικές αμνηστίες» – ουσιαστικά, νομικές απαλλαγές για την καταβολή προστίμων, για κτίρια που έχουν κατασκευαστεί χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας.
Αυτές έχουν ψηφιστεί από τη δεκαετία του 1960 – με την τελευταία, όμως, το 2018.
Οι επικριτές του Ερντογάν έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τέτοιες αμνηστίες εγκυμονούν τον κίνδυνο καταστροφής σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Έως και 75.000 κτίρια σε ολόκληρη την πληγείσα από τον σεισμό ζώνη στη νότια Τουρκία έχουν λάβει «κατασκευαστικές αμνηστίες», σύμφωνα με την Pelin Pınar Giritlioğlu, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης.
Λίγες ημέρες πριν από την τελευταία καταστροφή, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα νέο σχέδιο νόμου αναμένει την έγκριση του κοινοβουλίου, το οποίο θα χορηγεί περαιτέρω αμνηστία για πρόσφατες οικοδομικές εργασίες.