Επεισοδιακή συνέντευξη Λούλα – Σολτς για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αντάλλαξαν αιχμές αργά το βράδυ της Δευτέρας σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον δεύτερο να αναφέρει ότι μερίδιο ευθύνης μπορεί να έχει και το Κίεβο.

Ο Σολτς έφτασε στην Μπραζίλια στο πλαίσιο περιοδείας στη Νότια Αμερική με στόχο την προώθηση μιας εμπορικής και πολιτικής συνεργασίας ΕΕ-Mercosur και την συσπείρωση των χωρών του Παγκόσμιου Νότου πίσω από την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, αναφέρει το Politico. Ωστόσο, στο θέμα της Ουκρανίας, ο Σολτς έλαβε μια σκληρή «απόκρουση».

Μετά τη φιλική έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία ο Πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι θέλει να ολοκληρώσει την εμπορική συμφωνία της ΕΕ «μέχρι το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου», η διάθεση άλλαξε αφού ο Λούλα απέρριψε την έκκληση της Γερμανίας να υποστηρίξει το Κίεβο με όπλα και πυρομαχικά.

Λούλα: It takes two to tango

«Αν ο ένας δεν θέλει, δύο δεν μπορούν να πολεμήσουν», είπε ο Λούλα στους δημοσιογράφους, υπονοώντας ότι και η Ουκρανία έπαιξε κάποιον ρόλο στην ρωσική εισβολή.

«Νομίζω ότι ο λόγος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρος. Είναι λόγω του ΝΑΤΟ; Είναι λόγω εδαφικών διεκδικήσεων; Είναι λόγω εισόδου στην Ευρώπη; Ο κόσμος έχει λίγες πληροφορίες σχετικά με αυτό», πρόσθεσε ο Λούλα.

Ενώ είπε ότι η Ρωσία διέπραξε «ένα κλασικό λάθος» εισβάλλοντας στο έδαφος της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει επαρκή προθυμία να επιλύσει τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων: «Κανείς δεν θέλει να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Αριστερού προέδρου θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως προσβολή ιδιαίτερα προς τους δυτικούς ηγέτες, οι οποίοι επευφημούσαν την εκλογή του Λούλα ως ευκαιρία να βγει η Βραζιλία από τη διεθνή απομόνωση που είχε δημιουργήσει ο δεξιός πρώην πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Σολτς, ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που επισκέφθηκε τη χώρα μετά την ορκωμοσία του Λούλα στις αρχές του μήνα, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Είμαστε όλοι χαρούμενοι που η Βραζιλία επέστρεψε στην παγκόσμια σκηνή».

Μετά τις δηλώσεις Λούλα για την Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ήταν απλώς ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά «μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι υπονομεύει «τη βάση για τη συνεργασία μας στον κόσμο αλλά και για την ειρήνη».

Ο Λούλα, από την πλευρά του, επέκρινε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα: «Μέχρι τώρα, ειλικρινά δεν έχω ακούσει πολλά για το πώς θα επιτευχθεί ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο». Αντιθέτως, πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας αδέσμευτων χωρών με στόχο την ειρήνη όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ινδονησία, οι οποίες, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις για τον πόλεμο.

Η Βραζιλία δεν θα εξοπλίσει την Ουκρανία

Απέρριψε την πιθανότητα η Βραζιλία να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει επιθέσεις από ρωσικούς πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη πουλώντας μονάδες της γερμανικής αντιαεροπορικής άμυνας Gepard μαζί με τα αντίστοιχα πυρομαχικά: «Η Βραζιλία δεν ενδιαφέρεται να παραδώσει πυρομαχικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε ο Λούλα. «Είμαστε μια χώρα αφοσιωμένη στην ειρήνη».

Ο Σολτς απάντησε ότι το παρελθόν της Βραζιλίας μπορεί να ήταν λιγότερο ειρηνικό εάν οι γείτονές της στη Νότια Αμερική εφάρμοζαν μια παρόμοια ιμπεριαλιστική λογική όπως ο Πούτιν στην Ουκρανία.

«Τι είδους εδαφικές συγκρούσεις θα ήταν δυνατές εάν όλοι απλώς ξεφύλλιζαν τα βιβλία της ιστορίας τους, όπως ο Ρώσος πρόεδρος, και κοιτούσαν πού ήταν παλιά τα σύνορα; Εάν το κάνετε αυτό, τότε δεν θα είχαμε ειρήνη στην κόσμο», κατέληξε.

ieidiseis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.