Ο Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται στο Ράμσταιν (Ramstein) της Γερμανίας στην σύσκεψη που οργανώνει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, με φόντο την παραχώρηση αρμάτων μάχης Leopard.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης στη Γερμανία, προκειμένου να εκπροσωπήσει τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη χώρα μας σε σύσκεψη Υπουργών Άμυνας με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία (Ukraine Defence Contact Group), η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στην Αεροπορική Βάση “Ramstein”.
Στη σύσκεψη, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Lloyd Austin, συμμετέχουν Υπουργοί, Υφυπουργοί Άμυνας και υψηλόβαθμοι Αξιωματούχοι των κρατών-μελών, καθώς και χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ.
Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους, πιέζοντάς τον να πείσει την κυβέρνηση του Βερολίνου να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές αναφορές που επικαλείται το αμερικανικό defencenews, η Γερμανία δεν θα στείλει ούτε θα εγκρίνει τη μεταφορά των σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία έως ότου οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να στείλουν πρώτα τα δικά τους Abrams. Στον αντίποδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν σχέδια για αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης, υποστηρίζοντας ότι το Abrams M1 έχει σημαντικές ανάγκες συντήρησης καθώς και σε καύσιμα για την κίνησή τους, που θα καθιστούσαν πολύ δύσκολη την επιχειρησιακή δράση τους στην Ουκρανία.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου βλέπουν τα σύγχρονα Leopard 2 στα οπλοστάσια των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας. Επειδή η Πολωνία και η Φινλανδία έχουν αμφότερες προσφερθεί να στείλουν γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ακόμη κι αν δεν υπάρχει έγκριση από το Βερολίνο, αποτιμάται ως η πιο πρόσφορη λύση.
Τα Leopard 2 βρίσκονται στις τάξεις 12 Στρατών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Πρόκειται για άρματα μάχης κατασκευασμένα την δεκαετία του ’80, που όμως έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό την δεκαετία του ’90. Ωστόσο, δε θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Τουρκία, που χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο τύπο κατά την εισβολή της στην Συρία, έχασε 15 Leopard 2 από αντιαρματικούς πυραύλους. Κάτι που έχει προκαλέσει προβληματισμό για τον βαθμό επιβίωσής τους στο σύγχρονο πεδίο των μαχών.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι σήμερα θα μπορέσει να συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 100 τανκς του τύπου που επιθυμούν να συγκεντρωθεί για να αποσταλεί άμεσα στην Ουκρανία.
Προς τούτο πιέζουν και οι εξελίξεις, αφού Ρωσία και Λευκορωσία έχουν ανακοινώσει κοινά αεροπορικά γυμνάσια.
Στο ενδεχόμενο παραχώρησης οποιουδήποτε τύπου αμυντικού υλικού από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πάγια θέση του ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι δεν παραχωρείται τίποτα εάν δεν αντικατασταθεί ταυτόχρονα. Κάτι που θα επαναλάβει σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ωστόσο, η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που παρέχει άρματα μάχης αφού το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να στείλει τα Challenger 2 και η Γαλλία συμφώνησε να στείλει το AMX-10, ένα «ελαφρύ τανκ».
To Leopard 2 χρησιμοποιείται από τις μονάδες τεθωρακισμένων του ελληνικού στρατού ως κύριο άρμα μάχης. Διαθέτει σύστημα ελέγχου πυρός με σταθεροποίηση οργάνων, WBG – σύστημα Hunter killer ημέρας, τηλέμετρο lazer, και θερμικό περισκόπιο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ LEOPARD 2
- Μήκος 9,67 μ.
- Πλάτος 3,7 μ.
- Ύψος 2,79 μ.
- Βάρος Μάζης 55,1 τόνοι
- Ισχύς Κινητήρα 1500 HP
- Πλήρωμα 4 άτομα
- ΟΠΛΙΣΜΟΣ
- Πυροβόλο 120 χιλ.
- Πολυβόλο Α/Α 7,62 χιλ.
- Πολυβόλο συζυγές 7,62 χιλ.
- Εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων 16
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
- Μέγιστη ταχύτητα 68 χλμ
- Αυτονομία 220 – 340 χλμ
- Αναρριχητική ικανότητα 60 %
- Υδάτινο κώλυμα 1,2 μ.
- Κάθετο εμπόδιο 1,1 μ.
- Τάφρος 3 μ.