Έπειτα από μέρες σχετικής ηρεμίας στην ουκρανική πρωτεύουσα, η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα πυραυλικές επιθέσεις σε βασικές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλα μέρη της, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για την τύχη του Σολεντάρ, την ώρα που η Δύση αποφασίζει να ενισχύσει πλέον και με άρματα μάχης τις ουκρανικές δυνάμεις.
Οι σειρήνες για αεροπορική επίθεση ηχούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας και αξιωματούχοι καλούν τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο από πιθανούς ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ, δήλωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έχουν ήδη εντοπιστεί να πετούν στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας και ότι τα συστήματα αεράμυνας είναι σε λειτουργία.
Επιθέσεις στο Κίεβο
Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί στο Κίεβο, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. ανέφερε εκρήξεις στην περιοχή Ντνιπρόφσκι, καλώντας τους κατοίκους «να παραμείνουν σε καταφύγια». Θραύσματα πυραύλου έπεσαν σε σημείο χωρίς κατοικίες στην περιοχή Χολοσίφσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν τραυματίες. Οικιστικές υποδομές βομβαρδίστηκαν επίσης στο χωριό Κοπίλιφ στην επαρχία του Κιέβου λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Τα παράθυρα και οι στέγες 18 ιδιόκτητων σπιτιών έσπασαν ή υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολέξι Κουλέμπα.
Στην περιοχή του Χαρκόβου στην βορειοανατολική Ουκρανία, «ο εχθρός εξαπέλυσε μια νέα πυραυλική επίθεση σε βασικές υποδομές», δήλωσε ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Όπως είπε, δύο πύραυλοι S-300 έπληξαν την πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα τις πρωινές ώρες. Έκτακτες διακοπές ρεύματος ενδέχεται να σημειωθούν σε αυτή την πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ουκρανία, πρόσθεσε. Επιθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί νοτιότερα, στην περιοχή Ζαπορίζια. Ξεχωριστά, ο Βιτάλι Κιμ, περιφερειακός κυβερνήτης της νότιας περιοχής Μικολάιφ, δήλωσε ότι 17 ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev απογειώθηκαν από τις αεροπορικές τους βάσεις. Η δήλωσή του έγινε λίγο μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το Χάρκοβο.
Σολεντάρ, Μπαχμούτ, το Βερντέν του 21ου αιώνα
Εντωμεταξύ παραμένει σε εξέλιξη η διαμάχη για την τύχη του Σολεντάρ, με το ουκρανικό γενικό επιτελείο να επιμένει ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχουν «ελευθερώσει» την πόλη, από τις 12 Ιανουαρίου. Μάλιστα ο ρωσικός στρατός επαίνεσε τις «θαρραλέες ενέργειες» των μισθοφόρων της ομάδας Wagner, οι άνδρες της οποίας φέρεται να αποτέλεσαν την κύρια δύναμη κρούσης στην πόλη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε κα στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του πως οι μάχες στην πόλη κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει. Ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης του ουκρανικού στρατού, Σέρχι Τσερεβάτι, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του διατηρούν την κατάσταση «υπό έλεγχο υπό δύσκολες συνθήκες» εναντίον «των καλύτερων μονάδων της Wagner και άλλων ρωσικών ειδικών δυνάμεων». Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε και σήμερα ότι «το Σολεντάρ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών, οι δυνάμεις μας έχουν τον έλεγχο του», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η τοποθεσία και η κοντινή πόλη Μπαχμούτ είναι τα πιο «καυτά» σημεία στο μέτωπο.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), η κατάληψη του Σολεντάρ, αυτής της μικρής πόλης που είχε περίπου 10.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι ωστόσο «απίθανο να προμηνύει μια επικείμενη περικύκλωση του Μπαχμούτ», του κύριου στόχου του ρωσικού στρατού, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σολεντάρ. Οι μάχες μέσα και γύρω από το Σολεντάρ μαίνονται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά η έντασή τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες. Για τον Άντρι Γιερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, η κατάσταση στο Μπαχμούτ και το Σολεντάρ είναι «η μάχη του Βερντέν του 21ου αιώνα». Η Μάχη του Βερντέν ήταν μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου που οδήγησε σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες.
Leopard 2, Challenger 2, Τα βαριά άρματα μάχης που περιμένει το Κίεβο
Για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό, το Κίεβο κάλεσε ξανά χθες τους δυτικούς συμμάχους του να του παράσχουν περισσότερα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής απόδοσης, όπως βαρέα άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, χρειαζόμαστε περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, βαρύ εξοπλισμό», δήλωσε ο Γιερμάκ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναφέρθηκε στην επιδίωξη της Βρετανίας να στείλει άρματα μάχης του βρετανικού στρατού στην Ουκρανία μαζί με πρόσθετη υποστήριξη πυροβολικού, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα για την κίνηση αυτή του Λονδίνου. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να αδράξουν αυτή τη στιγμή με μια επιτάχυνση της παγκόσμιας στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξης στην Ουκρανία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Σούνακ. Δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Βρετανία βρισκόταν σε συζητήσεις με την Ουκρανία για να παραδώσει τα Challengers, το κύριο άρμα μάχης του βρετανικού στρατού, για να βοηθήσει τη χώρα να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Οι ευχαριστίες Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να παράσχει βαρέα άρματα μάχης στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο «στέλνει το σωστό μήνυμα» καθώς το Κίεβο αυξάνει τα αιτήματά του για στρατιωτικό εξοπλισμό. «Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον ευχαρίστησα για τη λήψη αποφάσεων που όχι μόνο μας ενισχύουν στο πεδίο της μάχης, αλλά στέλνουν και το σωστό μήνυμα στους εταίρους μας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Εκτιμάται ότι ενδεχόμενη θετική απόφαση του Λονδίνου στην αποστολή αρμάτων μάχης στην ΟΛυκρανία θα ανοίξει το δρόμο και για την αποστολή αντίστοιχων αρμάτων από την Γερμανία.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023 αν η Δύση παραδώσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε πως η Βαρσοβία σχεδιάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού. Το Κίεβο έχει ζητήσει βαρέα στρατιωτικά οχήματα όπως το γερμανικής κατασκευής Leopard 2, το οποίο θα αποτελούσε μια σημαντική ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Guardian, το Κίεβο είναι πεπεισμένο ότι η Βρετανία θα ανακοινώσει ότι σκοπεύει να στείλει περίπου 10 άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία σύντομα, μια κίνηση που το Κίεβο ελπίζει ότι θα βοηθήσει τη Γερμανία να επιτρέψει επιτέλους τα άρματα μάχης Leopard 2 να μπουν στην μάχη.